/

Két régészeti feltárás ér véget egy héten belül Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotó: Gémes Sándor – SzegedMa

Napokon belül lezárul a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei által végzett két Csongrád megyei feltárás, melynek munkálatai februárban kezdődtek – mondta Lőrinczy Gábor, a múzeum régészeti osztályvezetője az MTI-nek csütörtökön.

A szakember elmondta: a munka két egységből áll. A magyar kormány egy megállapodás keretében gázt vásárol Ukrajnától, ezért Beregdaróc és Algyő között építenek egy vezetéket. A csővezeték Csongrád megyei szakaszának régészeti feltárását végzik, illetve a rendszerhez tartozó stratégiai tározó területén huszonnégy kút környezetét kell kivizsgálni.
Az érintett területen az őskortól a késő középkorig számtalan lelőhelyet találtak. Temetők nem, de településrészletek beleestek a feltárandó területbe. Elsősorban bronzkori, szarmata és Árpád-kori emlékeket rejtett a föld.
Szakmailag mindegyik lelelt érdekes, bár egyelőre úgy tűnik, újdonságot nem találtak. A fellelt anyagból ki lehet olvasni, hogy topográfiailag a területen annak idején mi volt, illetve az adott korszak településképeit is meg lehet rajzolni – mutatott rá Lőrinczy Gábor.
A feltárások korábban befejeződnek, mint azt a szakemberek vállalták – mondta el a régész, hozzátéve, hogy a MOL-vezeték régészeti vizsgálatának határideje június 15., amit tartani is tudnak, de az algyői területen levő Szőregi-gáztározó feltárása is befejeződik a hónap közepére. Ezt csak augusztusra kellett volna teljesíteni – jegyezte meg a szakember.
A gáztározó és a gázvezeték területén egyébként összesen 66 ezer négyzetméteren folyt és folyik még az ásatás. Az ötvennégy lelőhelyből eddig negyvennégyet tártak fel.

Előző sztori

Kajak-kenu világkupa: hét egység egyenes ágon a döntőben

Következő sztori

Kiállítások a Somogyi-könyvtárban