/

Hosszú éjszaka a vadasparkban és a füvészkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton, az esztendő egyik leghosszabb éjszakáján érdekes programokkal várja látogatóit a Szegedi Vadaspark és a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje.

Szent Iván-éjhez közeledve már hagyomány, hogy éjszakai sétát szerveznek a Szegedi Vadasparkban, melyen minden évben több száz látogató vesz részt – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója.
A látogatók számukra teljesen új helyzetben találkozhatnak az itt élő állatokkal, hiszen az élőlények egy része éjjel aktív, ezért a sötétben figyelhető meg a legjobban a természetes viselkedésük. Más állatkertekhez képest a szegedi séta különlegessége, hogy a Szegedi Vadaspark 45 hektáros területe változatos élőhelyekkel számos vadon élő állatnak is otthont ad. Az itt lakó őzek, vízimadarak, hattyúk napközben, amikor a látogatók járják a park útjait-ösvényeit, elhúzódnak az emberek közeléből, de zárás után előmerészkednek.
Idén különleges programokat is szerveznek az állatkert munkatársai. Este kilenckor a vadaspark három oroszlánja kap vacsorát, tízkor pedig a jaguárok etetésének lehetnek szemtanúi az érdeklődők. A természetvédelmi oktatóközpontban bagolybemutatót rendeznek, itt erdei fülesbaglyokkal találkozhatnak a látogatók, a terráriumházban pedig hüllőket és kétéltűeket simogathatnak a bátrak.
Németh Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének munkatársa elmondta, immár harmadik alkalommal szerveznek éjszakai kalandtúrát a botanikus kertben a Szent Iván-éjhez kapcsolódóan.
A résztvevők feladata egy térkép és egy elemlámpa segítségével megtalálni a túra öt állomását, ahol a növényekkel, állatokkal és a természettel kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk. Éjszakai sötétben viszonylag nehéz tájékozódni a kertben – már arra is volt példa, hogy a látogatók fél órán át mentek körbe-körbe egy állomás körül –, a több száz zseblámpa fénye azonban komoly segítséget jelent – magyarázta el a szakember.
Azokat, akik nem fáradnak el a kalandtúra során, az egyetemi csillagvizsgáló is várja szombaton éjszaka – tette hozzá Németh Anikó.

Előző sztori

A fallabda mesterei Szegeden: sport és szórakozás

Következő sztori

Ifjúsági sakk-Eb: az utolsó nap következik