Egyetem

Felsőoktatási ponthatárok július 24-én

Felsőoktatási ponthatárok július 24-én

2008. június 12., csütörtök
Felsőoktatási ponthatárok július 24-én

Július 24-én határozzák meg az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor több mint 96 ezer felvételiző sorsa dől el - tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

Előreláthatólag az idén is a késő esti órákban állapítják meg az egyes képzésekre érvényes ponthatárokat, amelyek először a Felvi.hu-n lesznek elérhetők. Még aznap éjszaka útjára indítják a ponthatárokat tartalmazó SMS-eket is, ha a jelentkezési lapon a diák ehhez hozzájárult, és megadta a mobilszámát. A 2008/2009-es tanévre 96 302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, közülük 5 200-an mesterképzésre. A felsőoktatási intézmények közül első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll a jelentkezések rangsorában, azt a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola volt a legnépszerűbb. Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12 500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatása szerint a felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+80 pontos pontszámítási rendszerben fejezik ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik. Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 160 pontot, ez a jogszabályi minimum ponthatár. A felvételi összpontszámot az alapképzéseknél, illetve az egységes és osztatlan képzéseknél számíthatják a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva mindkét esetben a többletpontokat. A pontszámítási módok közül a felvételiző összpontszámát automatikusan, külön kérés nélkül a számára kedvezőbb módon kell meghatározni. A művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjaira jelentkezők részére gyakorlati vizsga szervezhető. A gyakorlati vizsgán maximálisan 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszám a gyakorlati vizsga eredményének kétszerese alapján is megállapítható, hozzáadva a többletpontokat. Speciális pontszámítási szabály vonatkozik alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre való jelentkezés esetén; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a FIDE által szervezett sakkolimpián, 1984-től kezdődően a paralimpián vagy siketlimpián 1-3. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben, szakon és munkarendben 480 pont. Bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha azt a legkésőbb a hiánypótlási határidőig – július 10-ig – a megfelelő dokumentumok másolatával igazolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.