Felsőoktatási ponthatárok július 24-én

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Július 24-én határozzák meg az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ekkor több mint 96 ezer felvételiző sorsa dől el – tette közzé honlapján az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

Előreláthatólag az idén is a késő esti órákban állapítják meg az egyes képzésekre érvényes ponthatárokat, amelyek először a Felvi.hu-n lesznek elérhetők. Még aznap éjszaka útjára indítják a ponthatárokat tartalmazó SMS-eket is, ha a jelentkezési lapon a diák ehhez hozzájárult, és megadta a mobilszámát.
A 2008/2009-es tanévre 96 302 diák jelentkezett felsőoktatási intézményekbe, közülük 5 200-an mesterképzésre. A felsőoktatási intézmények közül első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll a jelentkezések rangsorában, azt a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem követi. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola volt a legnépszerűbb.
Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat. Mesterképzésre 3500 államilag finanszírozott helyet különítettek el, és 12 500 a felsőfokú szakképzésben tanulók száma.
Az Országos Felsőoktatási Információs Központ tájékoztatása szerint a felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt 400+80 pontos pontszámítási rendszerben fejezik ki. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 80 pont) képezik.
Alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre csak az a legalább középfokú végzettséggel rendelkező jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 160 pontot, ez a jogszabályi minimum ponthatár.
A felvételi összpontszámot az alapképzéseknél, illetve az egységes és osztatlan képzéseknél számíthatják a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összegéből, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva mindkét esetben a többletpontokat. A pontszámítási módok közül a felvételiző összpontszámát automatikusan, külön kérés nélkül a számára kedvezőbb módon kell meghatározni.
A művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjaira jelentkezők részére gyakorlati vizsga szervezhető. A gyakorlati vizsgán maximálisan 200 pont szerezhető. A felvételi összpontszám a gyakorlati vizsga eredményének kétszerese alapján is megállapítható, hozzáadva a többletpontokat.
Speciális pontszámítási szabály vonatkozik alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre való jelentkezés esetén; a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokon, a FIDE által szervezett sakkolimpián, 1984-től kezdődően a paralimpián vagy siketlimpián 1-3. helyezést elért jelentkezők felvételi összpontszáma bármely általuk választott intézményben, szakon és munkarendben 480 pont.
Bármely pontra, többletpontra, kedvezményre akkor jogosult a jelentkező, ha azt a legkésőbb a hiánypótlási határidőig – július 10-ig – a megfelelő dokumentumok másolatával igazolja.

Default thumbnail
Előző sztori

A múzsák jegyében: kiállításmegnyitók, betűvetők és muzsikusok

Default thumbnail
Következő sztori

Sikerült azonosítani a mórahalmi postás gyilkosát

Legutóbbi hasonló cikkek