Egy éjszaka (nem csak) a múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Gazdag programmal várja június 21-én (szombaton) az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakája. Az eseményhez a hagyományoknak megfelelően a Móra Ferenc Múzeum mellett számos más intézmény is kapcsolódik, a legtöbb helyszínen a Biblia-, illetve a reneszánsz és Mátyás-évhez, valamint a Dankó Pista-emlékévhez is kapcsolódó programokat kínálnak.

Körbenézve a helyszíneket, a Reök-palotánál kezdhetünk: itt hat órától Kiutak 2008 címmel környezetvédelmi szemléletformáló kiállítás látható. A Fekete Háznál már háromnegyed hatkor díszsortűz dördül el a III. Szegedi Honvéd Hagyományőrző Egyesület közreműködésével.

Angyali üdvözlet és Dankó-hegedű

A Móra Ferenc Múzeum programja Mátyás szobránál történő megemlékezéssel kezdődik 18 órakor. Fél hétkor a múzeum dísztermében lévő kiállítás megnyitóján mutatják be az újonnan restaurált Angyali üdvözletet, valószínűleg Giorgio Vasari művét – közölte a sajtótájékoztatón Zombori István (alsó képünkön balra) múzeumigazgató, aki azt is elmondta, az esemény során minden résztvevő intézmény az év többi részében általában nem látható extraprogramokat szeretne nyújtani. Sok más érdekesség, mint néptánccsoportok bemutatója vagy az ingyenes tárlatvezetés mellett Dankó Pista hegedűje is megszólal a Frakie Látó jazz zenekar koncertjén. A híres hegedűt (felső képünkön), melynek hátoldalán a művész kézjegye olvasható, a feljegyzések szerint Dankó Pista aradi hangversenykörútján, 1891-ben használta.

A múzeumban ismét megtekinthető lesz Munkácsy Honfoglalása, illetve Vágó Pál képe a szegedi árvízről. A múzeum mellett a Vármúzeum és Kőtárban a vár ásatását, a Szegedi Fellebviteli Ügyészség pincéjében a szegedi vár nyugati bástyájának maradványait teszik látogathatóvá.

A múzeumok könyvtári éjszakája

A Somogyi-könyvtárban a kiállítások és tárlatvezetés mellett reneszánsz hangulatot teremt a Pavane táncegyüttes bemutatója, majd azt követően a tánctanítás, valamint játékos lovagi torna várja a gyerekeket – tudtuk meg Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtárostól, a gyűjteményi osztály vezetőjétől (alsó képünkön középen). Este hat órától látogathatók lesznek a különgyűjtemények. A kiállítások között megtekinthető lesz például a Filmmúzeum, régi és ritka Biblia-kiadások, az 1879-es árvíz eredeti fényképeken, valamint a Dankó Pista-emlékkiállítás is. 21 órától az alagsori színpadon Dankó-nóták hangzanak el Báder Béla és cigányzenekara előadásában, éjfélkor pedig a „Prágai Missale”, a Szegeden őrzött legrégebbi kódex bemutatására is sor kerül.

Szeged kincse

19 órakor megszólal a Dóm összes harangja, így a 86 mázsás Hősök Harangja is felhívja a figyelmet a különleges éjszakára. Ezek után Leányfalusi Vilmos, a kalocsai főszékesegyház orgonistája tart koncertet. Fél kilenctől megnyílik az altemplom, ahol a szegedi nagyságok pihennek, ezáltal szeretnék megmutatni azt, hogy az ember életútja mennyi állomáson vezet végig; valamint ugyanekkor megnyílik a dóm kilátója is, és Szeged fényei a toronyból is láthatók lesznek. 21 órától A dóm Bibliája címmel tartanak projektoros előadást a templomban, mely során a dóm szekkóinak bibliai alakjai elevenednek meg. Este 10 órától pedig orgona és egyéb hangszerek hangja csendül fel ugyanitt.
Kondé Lajos
atya, a dóm plébánosa (alsó képünkön jobbra) úgy fogalmazott, hogy szeretnék azt az értéket megmutatni, amit a szegedi fogadalmi templom jelent; az a szándékuk, hogy tudatosítsák, hogy a templomot a szegediek építették, mindaz, ami benne van, Szeged kincse.

Szót kap a természettudomány is

Az Energia Klub és a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a reneszánsz év zöld programjának részeként bemutatja a „Változtass! Tegyél Te is az éghajlatváltozás ellen!” című rendezvényt, melynek keretében ismeretterjesztő játékok mellett bemutatók és előadások is el fognak hangozni „Az iható Marosért”, illetve „Zöld Kommandó” címmel. A „Csemete Kert” programjaival párhuzamosan a nagyközönség számára is megnyílik az SZTE-JGYPK Alkalmazott Természettudományi Intézetének a Nemzeti Kulturális Örökség részét képező múzeuma is a Boldogasszony sugárút 6. szám alatt – ismertette a programot Ilosvay György, a Csemete ügyvezető elnöke.

Előző sztori

Elmaradt megtisztulás

Következő sztori

Szeged alatt is virágzik a Tisza