Becsey: Pozsony nem csak saját sorsáról dönt

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeged és a régió európai parlamenti képviselője a magyar néppárti delegáció nevében a szlovák eurózóna június 17-i vitáján támogatta északi szomszédunk belépését a közös valutaövezetbe.

Becsey Zsolt ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagsághoz szükséges feltételek jövőbeni teljesítéséhez kötött nyugati – elsősorban német – kételyek miatt Pozsony nemcsak saját sorsáról dönthet a csatlakozás után, hanem a régió többi tagállamának belépéséről is.
Az Európai Parlament kedden vitázott és szavazott Szlovákia eurózóna-tagságáról. A vitában felszólaló Becsey Zsolt üdvözölte, hogy Pozsony teljesítette a 2009. január 1-jei csatlakozáshoz szükséges számszerű feltételeket. A képviselő elmondta, hogy nem egységes mércét jelentene, ha Szlovákiával kapcsolatosan külön követelményként jelenne meg az alacsony infláció fenntarthatóságának bizonyítása, hiszen ez az előzőleg csatlakozottak esetében ez nem jelentett külön gondot.
Becsey a magyar néppárti delegáció nevében elutasította azt a módosító indítványt, mely a belépés előtti valutafelértékelést (amit az EU-szerződések megengednek) a valutaárfolyam stabilitásával kapcsolatos kritérium megsértésének titulálta, mert ez nemcsak Szlovákia, hanem a többi térségbeli ország belépését is akadályozná. A képviselő felhívta arra is a figyelmet, hogy Szlovákia mostantól nemcsak saját érdekében kell hogy féken tartsa az inflációt, hanem a térség többi országának belépése miatt is, hiszen rossz tapasztalatok esetén nem lesz fogadókészség újabb tagok bevételére az eurózónába, ahogyan azt a keddi szavazáson a kételyeket alátámasztó nagyszámú tartózkodás és ellenszavazás is bizonyította.
Szeged és a régió EP-képviselője sajnálattal állapította meg, hogy Magyarország az utóbbi fél évtizedben folytatott gazdaságpolitika eredményeként a Szlovákia elől messze északi szomszédunk mögé került a zónába való belépés dátumát illetően is.

Előző sztori

Legendák, Dankó Pista és Chill Out

Következő sztori

Homokvár és hiszti