Írjon nekünk

Közélet

Becsey: Csak a csatlakozási feltételeket kérjék számon Szlovákián!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Fotó: Gémes Sándor

Csakis az euróövezetbe lépés maastrichti feltételeinek teljesítését követelje meg Pozsonytól az Európai Unió! – lépett föl a szlovák csatlakozást akadályozó német törekvések ellen Becsey Zsolt, Szeged és a régió európai parlamenti képviselője. Az EP gazdasági és pénzügyi szakbizottságának egyetlen magyar tagja kimutatta: csupán hátráltatási ürügyként szolgálnak a szlovák pénzpolitikát illető német bírálatok. A magyar néppárti politikus érvelését elfogadva a befolyásos ECON szakbizottság úgy döntött: támogatja, hogy Szlovákia is bevezethesse az eurót.

A közös pénz szlovákiai bevezethetőségéről döntő uniós fórumok sorában elsőként az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi szakbizottsága (ECON) nyilvánított véleményt június 3-án. Mint az ECON egyetlen magyar tagja, a néppárti Becsey Zsolt (képünkön) fellépett az ellen, hogy az euróövezeti csatlakozás egyezményes – Maastrichtban megállapított – feltételein túl önkényesen más szempontokat is bevezessenek Szlovákia értékelésekor. Nem a szlovák eurójelentésben kell kitérni arra, miként változik meg az euróövezet kibővülésekor Frankfurtban az Európai Központi Bank igazgatótanácsának összetétele, és e testület választásának módja – vitázott elsősorban bajor néppárti képviselőtársaival Becsey.

A magyar néppárti politikus azt is kimutatta német kollégáival szemben, hogy Szlovákia közelmúltbeli 17 százalékos valutafelértékelése nem sérti a közös pénzövezet érdekeit. Éppen ellenkezőleg – mutatott rá: a valutájukat erősítő szlovákok önbizalmat mutatva saját versenyhelyzetüket rontották egyoldalúan, ugyanakkor inflációellenes lépést tettek. Márpedig éppen az infláció megfékezésével kapcsolatban hangoztattak kételyeket a Szlovákia euróövezeti csatlakozását akadályozni törekvők az ECON szakbizottságban.

Becsey Zsolt az ECON vitájában fellépett az ellen is, hogy az Európai Parlament véleményében tanácsokat osztogassanak Szlovákiának arról, milyen államháztartási politikát folytasson és milyen reformokat hajtson végre. „Sanda politikai szándékra vall, ha csupán a belépés előtt álló Szlovákián kérünk számon minden, már az euróövezetbe tartozó államra érvényes követelményt. Ezt most mindenképpen el kell kerülni” – utalt Becsey Zsolt arra, hogy közeleg a szlovák euróövezeti tagságról végső politikai döntést hozó uniós csúcsértekezlet.

A magyar néppárti képviselő föllépésére az ECON végülis úgy döntött: támogatja, hogy az Európai Parlament plenáris ülése június 19-én Strasbourgban megszavazza Szlovákia euróövezeti csatlakozását. Így a rákövetkező napon az uniós csúcstalálkozó szintén pozitív döntést hozhat, és a folyamatot lezárva a pénzügyminiszterek július 7-i ülése megadhatja a végső jogi jóváhagyást Szlovákia belépéséhez az euróövezetbe.

Kommentek

Hírzóna

Orwell megjósolta a Facebook-világot is

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Apáti Bence cikke.

Tovább olvasom

Hírzóna

Felújítják a csengelei konyhát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Pályázati forrásból több mint 13 millió forintot fordítanak a berendezés modernizálására.

Tovább olvasom

Hírzóna

Grezsa István polgármesterjelölt békét és fejlődést kínál Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Hamarosan kezdetét veszi az aláírásgyűjtés.

Tovább olvasom

Aktuál