Kultúra

Baross Gábor a Szegedi Szimfonikus Zenekar élén

Baross Gábor a Szegedi Szimfonikus Zenekar élén

2008. június 27., péntek
Baross Gábor a Szegedi Szimfonikus Zenekar élén

Baross Gábor Liszt-díjas karnagyot választotta a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójává a csongrádi megyeszékhely közgyűlése pénteken.

Baross Gábor

érdemes és kiváló művész - aki 1982-től irányítja a győri filharmonikusokat - július 1-jétől 2013-ig vezetheti majd a szegedi együttest. A Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói posztjára azt követően írtak ki pályázatot, hogy a zenekar korábbi vezetőjét,

Gyüdi Sándort

a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójává választották. A Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Dél-Alföld legjelentősebb zeneművészeti együttesének története a XVIII. századra nyúlik vissza. Mai értelemben vett szimfonikus zenekarként a XIX. század végétől működik - több-kevesebb megszakítással - különböző szervezeti keretekben és elnevezésekkel. Az együttest a legendás karmester és zeneszerző,

Vaszy Viktor

1969-ben szervezte önálló intézménnyé. Az elmúlt évtizedekben

Pál Tamás

,

Oberfrank Géza

, valamint

Acél Ervin

állt a zenekar élén, 1999-től pedig Gyüdi Sándor vezette az együttest. A csaknem százfős társulat a szimfonikus hangversenyek, kamarazenei és matinékoncertek mellett a 2007-2008-as évadtól új feladatokat is ellát, a Szegedi Szimfonikus Zenekar muzsikusai játszanak a Szegedi Nemzeti Színházban is. Az együttes az eddigi hagyományos komolyzenei műfajok mellett könnyűzenei darabokat, operettet, musicalt is játszott a színházi évad csaknem száz előadásán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.