Kultúra

A múzeumok Szent Iván-éje Szegeden

A múzeumok Szent Iván-éje Szegeden

2008. június 23., hétfő
A múzeumok Szent Iván-éje Szegeden

Fotók: Gémes Sándor

Június 21-én Szegeden is kigyúltak a kultúra fényei az éjszakában. Hét helyszín, színes programok kavalkádja: több mint huszonháromezer látogatót csalogatott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat szombat este.

A Fekete Ház melletti téren háromnegyed hatkor eldördül a III. Szegedi Honvéd Hagyományőrző egyesület díszsortüze: elkezdődik a Múzeumok Éjszakája. Ez egy ünnepi este! - emeli ki még a durranás előtt

Zombori István

megyei múzeumigazgató, aki portálunknak elmondta: a sokféle programmal szeretnék azokat is megszólítani, akik amúgy nem járnak múzeumba.

A múzeum: az újjászületett kép, ásatás és hegedű

Elindulok a Móra Ferenc Múzeum irányába, ahol a Pavane együttes reneszánsz táncbemutatója vár. A meleg időben sokan a szökőkút szélére telepednek le, miközben a színpadon kardokkal is járják a táncosok. A színpadon

Szabó Tamás

művészettörténész és restaurátor a 102 éve elhunyt

Enyedi Lukácsot

és adományát, a hosszú ideig felfedezetlenül a múzeum raktárában őrzött képet, az Angyali üdvözletet méltatja, majd

Kovács Zsuzsa

restaurátor az „újjászületett képről" beszél. Az Angyali üdvözletre sokan kíváncsiak, a díszterem előtt dagad a sor. A kupola alatt Dankó-kiállítás látható, közben hallani, amint a múzeum előtti színpadon megkezdődik a Csongrád megyei néptánccsoportok előadása. Körös-körül családokat látni. „Mi főleg a várásatásra jöttünk" - osztja meg velem fő motivációját a szintén családjával érkező

Kiss Gábor

, akinek tetszik a program, csak, mint mondja, a rengeteg érdeklődő miatt nagyon rövidek a vezetések. A rendezvény maga jó ötlet, teszi hozzá, főleg éjszaka biztosan nagyon látványos.

Siklósi Melinda

a Reök-palotából jött a múzeumba, ahol a „Hulladékból Termék" című kiállításon újrahasznosított tárgyakat néztek meg. „Kíváncsi voltam erre az estére, én még nem voltam Múzeumok Éjszakáján" - mondja.

Különleges gyűtemények a könyvtárban is

A bőség zavara vár a Somogyi-könyvtárban is. „Az a célunk, hogy minél több embert csalogassunk be a könyvtárba olyan kiállításokkal, amiket két-három perc alatt is meg lehet nézni, de biztatunk mindenkit, hogy jöjjön be, lássa a könyvtárat belülről, és utána várjuk vissza" - fogalmaz

Sikaláné Sánta Ildikó

szervező, könyvtári igazgatóhelyettes. „A gyerekkönyvtárunk mindig tudatosan készül arra, hogy addig, amíg a felnőttek megnézik a kiállításokat, a gyerekek biztos helyen, megfelelő környezetben, sok érdekes foglalkozáson vehessenek részt" - mondja a szervező. Valóban sok családot látni, a Pavane együttes reneszánsz tácot tanít, és reneszánsz királykisasszonyok és lovagok forognak mindenfelé, az asztaloknál kódexfestés, fejdíszkészítés folyik.

Csics Viktória

is valamiféle fejrevalóval foglalatoskodik, miközben elmondja: leginkább a gyerekprogramok vonzották őket is, már végignézték a múzeumot is, következőnek pedig a Dóm altemplomát tervezik testvérével és édesanyjával. A szombat délutáni nyitva tartással alkalma és ideje nyílik mindenkinek megnézni ezeket, hétköznap nemigazán tudunk így eljönni családdal - teszi hozzá. Egy emelettel feljebb megyek, ahol sok más minden mellett Dankó-kottákat lehet kézbe venni, egy másik kiállításon pedig régi és ritka Bibliák láthatók, belelapozhatok a Biblia pauperum vagy a Luther fordította Szentírás egy kiadásába is. „A mai éjszaka feltétlenül egyfajta nyitás a közönség felé" - mondja közben kísérőm, Sikaláné Sánta Ildikó. „A Somogyi-könyvtár ma este mint muzeális értékeket, könyveket, kottákat gyűjtő intézmény mutatkozik meg."

Feltárult a dóm Bibliája

De menjünk át a dómba! „Nagyon fontos, hogy a szegediekkel megismertessük azt az örökséget, így a fogadalmi templomot is, amit az elődeink ránk hagytak" - hangsúlyozza Kondé Lajos atya, a dóm plébánosa, majd hozzáteszi: „Sok olyan érték és kincs van, ami mellett nap mint nap elmegyünk, és mi ezzel a ma esti nyitottsággal és meghívással szerettük volna az emberek figyelmét felhívni arra, hogy az a fogadalom, amit a szegediek tettek, megvalósult, és mennyi áldozat, mennyi érték van benne" - összegez a plébános. Közben hosszú sor várakozik az altemplom „életút kerengője" előtt, ahol Szeged nagyjai nyugszanak, és ugyancsak sokan szeretnének feljutni a toronyba.A hétórás beharangozó, majd azt követő orgonakoncert után

Liszkai Tamás

röszkei plébániai kormányzó a dóm falaira festett bibliai képeket magyarázza vetítéssel egybekötött előadásában. „Nekünk nincs olyan régi Bibliánk, mint egyes nagy múltú püspökségeknek vagy könyvtáraknak, de a dóm falára felfestett képeken keresztül a Szentírás jelenetei elevenednek meg" - mondja Kondé Lajos atya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.