A múzeumok Szent Iván-éje Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Június 21-én Szegeden is kigyúltak a kultúra fényei az éjszakában. Hét helyszín, színes programok kavalkádja: több mint huszonháromezer látogatót csalogatott a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat szombat este.

A Fekete Ház melletti téren háromnegyed hatkor eldördül a III. Szegedi Honvéd Hagyományőrző egyesület díszsortüze: elkezdődik a Múzeumok Éjszakája. Ez egy ünnepi este! – emeli ki még a durranás előtt Zombori István megyei múzeumigazgató, aki portálunknak elmondta: a sokféle programmal szeretnék azokat is megszólítani, akik amúgy nem járnak múzeumba.

A múzeum: az újjászületett kép, ásatás és hegedű

Elindulok a Móra Ferenc Múzeum irányába, ahol a Pavane együttes reneszánsz táncbemutatója vár. A meleg időben sokan a szökőkút szélére telepednek le, miközben a színpadon kardokkal is járják a táncosok. A színpadon Szabó Tamás művészettörténész és restaurátor a 102 éve elhunyt Enyedi Lukácsot és adományát, a hosszú ideig felfedezetlenül a múzeum raktárában őrzött képet, az Angyali üdvözletet méltatja, majd Kovács Zsuzsa restaurátor az „újjászületett képről” beszél.

Az Angyali üdvözletre sokan kíváncsiak, a díszterem előtt dagad a sor. A kupola alatt Dankó-kiállítás látható, közben hallani, amint a múzeum előtti színpadon megkezdődik a Csongrád megyei néptánccsoportok előadása. Körös-körül családokat látni. „Mi főleg a várásatásra jöttünk” – osztja meg velem fő motivációját a szintén családjával érkező Kiss Gábor, akinek tetszik a program, csak, mint mondja, a rengeteg érdeklődő miatt nagyon rövidek a vezetések. A rendezvény maga jó ötlet, teszi hozzá, főleg éjszaka biztosan nagyon látványos.

Siklósi Melinda a Reök-palotából jött a múzeumba, ahol a „Hulladékból Termék” című kiállításon újrahasznosított tárgyakat néztek meg. „Kíváncsi voltam erre az estére, én még nem voltam Múzeumok Éjszakáján” – mondja.

Különleges gyűtemények a könyvtárban is

A bőség zavara vár a Somogyi-könyvtárban is. „Az a célunk, hogy minél több embert csalogassunk be a könyvtárba olyan kiállításokkal, amiket két-három perc alatt is meg lehet nézni, de biztatunk mindenkit, hogy jöjjön be, lássa a könyvtárat belülről, és utána várjuk vissza” – fogalmaz Sikaláné Sánta Ildikó szervező, könyvtári igazgatóhelyettes. „A gyerekkönyvtárunk mindig tudatosan készül arra, hogy addig, amíg a felnőttek megnézik a kiállításokat, a gyerekek biztos helyen, megfelelő környezetben, sok érdekes foglalkozáson vehessenek részt” – mondja a szervező.

Valóban sok családot látni, a Pavane együttes reneszánsz tácot tanít, és reneszánsz királykisasszonyok és lovagok forognak mindenfelé, az asztaloknál kódexfestés, fejdíszkészítés folyik. Csics Viktória is valamiféle fejrevalóval foglalatoskodik, miközben elmondja: leginkább a gyerekprogramok vonzották őket is, már végignézték a múzeumot is, következőnek pedig a Dóm altemplomát tervezik testvérével és édesanyjával. A szombat délutáni nyitva tartással alkalma és ideje nyílik mindenkinek megnézni ezeket, hétköznap nemigazán tudunk így eljönni családdal – teszi hozzá.

Egy emelettel feljebb megyek, ahol sok más minden mellett Dankó-kottákat lehet kézbe venni, egy másik kiállításon pedig régi és ritka Bibliák láthatók, belelapozhatok a Biblia pauperum vagy a Luther fordította Szentírás egy kiadásába is.

„A mai éjszaka feltétlenül egyfajta nyitás a közönség felé” – mondja közben kísérőm, Sikaláné Sánta Ildikó. „A Somogyi-könyvtár ma este mint muzeális értékeket, könyveket, kottákat gyűjtő intézmény mutatkozik meg.”

Feltárult a dóm Bibliája

De menjünk át a dómba! „Nagyon fontos, hogy a szegediekkel megismertessük azt az örökséget, így a fogadalmi templomot is, amit az elődeink ránk hagytak” – hangsúlyozza Kondé Lajos atya, a dóm plébánosa, majd hozzáteszi: „Sok olyan érték és kincs van, ami mellett nap mint nap elmegyünk, és mi ezzel a ma esti nyitottsággal és meghívással szerettük volna az emberek figyelmét felhívni arra, hogy az a fogadalom, amit a szegediek tettek, megvalósult, és mennyi áldozat, mennyi érték van benne” – összegez a plébános. Közben hosszú sor várakozik az altemplom „életút kerengője” előtt, ahol Szeged nagyjai nyugszanak, és ugyancsak sokan szeretnének feljutni a toronyba.A hétórás beharangozó, majd azt követő orgonakoncert után Liszkai Tamás röszkei plébániai kormányzó a dóm falaira festett bibliai képeket magyarázza vetítéssel egybekötött előadásában. „Nekünk nincs olyan régi Bibliánk, mint egyes nagy múltú püspökségeknek vagy könyvtáraknak, de a dóm falára felfestett képeken keresztül a Szentírás jelenetei elevenednek meg” – mondja Kondé Lajos atya.

Előző sztori

Szeged a régió vasúti központjává válhat

Következő sztori

Következik: néptánc, Szent Iván-éj, sörfeszt és Turandot