/

A Horthy-korszakról tanácskoztak

Cikkünk frissítése óta eltelt 15 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Fotók: Gémes Sándor

Nagyszabású tudományos konferenciának adott otthont szombaton az újszegedi Rendezvényház. A „Politika és társadalom a Horthy-korszakban” című tanácskozáson neves szakemberek tartottak előadásokat a magyar történelem egyik legvitatottabb. legsokszínűbb, legösszetettebb korszakáról. A rendezvényhez kapcsolódóan „Tárgyak és pillanatok a Horthy-korszak Magyarországáról” címmel kiállítás is nyílt.

A SZEGEDma.hu az esemény kapcsán röviden bemutatta a kormányzó és Szeged kapcsolatát. Városunk ugyanis fontos pontja Horthy Miklós politikai pályának, hiszen itt lett hadügyminiszter, és itt kezdte meg (az őt később a hatalomba segítő) Nemzeti Hadsereg megszervezését is. Miklós Péter kétrészes összeállításában először az 1919-es esztendő eseményeit elemezte, majd Horthy pályájának további szegedi vonatkozásait ábrázolta.

25 év több szemszögből

Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnökének megnyitóját követően a mai konferencián is a SZEGEDma.hu munkatársa, Miklós Péter (a Fekete Ház, illetve az SZTE Történeti Intézet történész-muzeológusa) tartotta az első előadást „Politikai és ideológiai tendenciák a Horthy-korszakban” címmel. Ezt követően Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója Horthy és Szeged kapcsolatáról, majd Vincze Gábor történész (Tornyai János Múzeum, Emlékpont) hazánk 1920-as, 30-as években folytatott Erdély-politikájáról beszélt.

A Horthy-korszak gazdaságát és gazdaságpolitikáját Csath Magdolna, a Szent István Egyetem professzora vizsgálta előadásában, Szakály Sándor, a Semmelweis Egyetem professzora pedig a korszak magyar hadseregét mutatta be az érdeklődő közönségnek. Pál József irodalomtörténész, az SZTE professzora az 1920-as, 30-as, 40-es évek irodalmi életéről, irányzatairól számolt be, hangsúlyosan tárgyalva a nyugatosok, különösképpen Babits Mihály Horthy-képét, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a korszak meghatározó kultuszminisztere, Klebelsberg Kuno oktatáspolitikáját méltatta, Lóránt Csaba közgazdász, rendvédelmi kutató pedig a Horthy-kor közbiztonságáról osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Az előadásokat konferenciát kerekasztal-beszélgetés követte: Haág Zalán újságíró, a SZEGEDma.hu munkatársa, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának alelnöke Zakar Péter és Miklós Péter mellett A. Sajti Enikő professzort és Sipos József egyetemi docenst, az SZTE történészeit kérdezte. Az eseményt Koltay Gábor Horthy, a kormányzó című filmjének vetítése zárta.

Kiút: akarat és leleményesség

A tudományos tanácskozás szünetében Oláh János önkormányzati képviselő, az SZTE oktatója nyitotta meg a Horthy-korszak emlékeiből összeállított tárlatot. Beszédében reményét fejezte ki, hogy a magyar történelem eme időszaka is – többek között ilyen és ehhez hasonló rendezvények segítségével – hamarosan méltó helyére kerül. Úgy fogalmazott, minden tárgyban benne van az ember, generációk munkája, s rengeteg kiállított darabban érhető tetten népünk leleményessége. Ha a tudás ma is akarással, gondossággal párosul, van kiút a válságból a magyarság számára – fejtette ki.

Oláh János végül köszönetet mondott a konferencia és a kiállítás létrehozásában játszott szerepéért Rózsavölgyi Józsefnek, Szanka József gyűjtőnek, Hüvös Ferenc tárlatrendezőnek, Molnár Csabának és a Rendezvényháznak, a Móra-múzeumnak és a megyei önkormányzatnak.

A kiállított tárgyak megtekinthetők a Rendezvényház (Közép fasor 1-3.) földszinti folyosóin.

Előző sztori

Tánc, ami összeköt

Következő sztori

Kajak-kenu ob: Janicsék párosban is győztek