Közélet

Újabb fejezet nyílhat a Ligetfürdő ügyében

Újabb fejezet nyílhat a Ligetfürdő ügyében

2008. május 25., vasárnap
Újabb fejezet nyílhat a Ligetfürdő ügyében

Fotó: Gémes Sándor

Ellenzéki politikusok szerint spanyol kézbe kerülhet a szegedi fürdő. Bár a területet és a rajta álló ingatlanokat még az önkormányzat és a Hunguest Hotel Zrt. közös tulajdonában álló cég birtokolja, de a közeljövőben minden megváltozhat.

A történet még 2007 nyarán kezdődött, az újszegedi fürdő fejlesztésének tervét augusztus 30-án mutatták be törvényességi véleményezésre. A szeptemberi szegedi közgyűlés a kormánypárti többségnek köszönhetően támogatatta az előterjesztést, melynek nyomán a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-t – amely nem más, mint a szegedi önkormányzat és a

Leisztinger Tamás

érdekkörébe tartozó Hunguest Hotel Zrt. közös vállalkozása – nyolcvan százalékban a város, húsz százalékban a Hunguest birtokolja.

Kis szegedi kótyavetye?

Botka László

szocialista polgármester korábban közölte, hogy a fejlesztés ötven százalékát az unió állja, de a mintegy hárommilliárd forintos önrészre a városnak nincs forrása, ezért szükséges a közös projektcég létrehozása. A szerződés tartalmazza azt is, hogy a támogatás elnyerése után a Hunguest öt év után kivásárolhatja az önkormányzati tulajdonrészt – azaz Szeged lakóinak tulajdonát –, ráadásul kedvezőbb áron. Hasonlóan kótyavetyélték el Budapesten a XI. kerületi Lágymányosi-öbölt: ott az önkormányzat az öböl melletti harminchat hektáros ingatlanvagyonát apportálta a Leisztingerékkel közösen, 5,5 milliárd forintos alaptőkével létrehozott Öböl XI. Kft.-be, amelybe az Aragó is – szintén Leisztinger-tulajdon – bevitte a szomszédban fekvő, 8,5 hektárnyi ingatlanjait. Eredetileg ötven-ötven százalékban birtokolták a területet, ám az újbudai önkormányzat két részletben eladta a cégbeli részesedését Leisztingeréknek. Később a területet sokszoros áron értékesítették egy portugál cégnek.

Kié lesz a fürdő?

A beruházás ellenzői szerint a másik fő probléma az, hogy ha a tervek szerint valósulnak meg a fejlesztések, akkor az új fürdőből a magas árak miatt kiszorul a tisztes szegénységben élő szegedi középosztály.

Szentgyörgyi Pál

alpolgármester korábban az egerszalóki példát emlegette, amikor a fürdőjegyek ára került szóba, arról azonban hallgatott, hogy Szalókot egy átlagmagyar nem tudja megfizetni. Szintén a szeptemberi közgyűlés eseményeként, a fürdőkomplexum fejlesztése kapcsán a városvezetés kis híján átadta a cégnek a területen működő, milliárdos értéket képviselő kutakat, mégpedig az áruk töredékéért. A javaslathoz tartozó értékbecslés szerint ugyanis nyolcvannyolcmillió forintért kerültek volna a projektcéghez az újszegedi Ligetfürdő vízellátását biztosító kutak. Egyes vélemények szerint ezek egyenként is százmillió feletti értéket képviselnek, némelyikük még ennél is többet, hiszen több száz méterre lefúrva szolgáltatnak gyógyvizet. Az ellenzéki figyelmeztetés után csak a kutak gépészete került ki a város tulajdonából. Tavaly november végén

Bajnai Gordon

– akkor még önkormányzati miniszter – bejelentette: a kormány kiemelt projektjeire pályázat nélkül juttatnak 24,5 milliárd forintnyi uniós pénzt. A pénz elnyerése után a szegedi önkormányzat egymilliárd-negyvenegymillió forint értékben a közös cég tulajdonába adta a fürdő ingatlanjait. Ez azért érdekes, mert a Magyar Posta Zrt. is így kerülte ki a Klotild Palota értékesítése után az adó megfizetését. Ha ugyanis az egész céget adják el, az apportált ingatlanok után nem kell fizetni.

A spanyolok már a spájzban...

A Fidesz szegedi elnöke elmondta: a fürdőt most monopolhelyzetbe kívánja hozni a szocialista vezetésű önkormányzat.

Gyimesi László

szerint ezt úgy érik el, hogy a szegedi Sziksósfürdő működését ellehetetlenítik, az újszegedi komplexum partfürdő részét pedig ifjúsági központtá alakítják, így csak a jelenleg még közösen birtokolt fürdő maradna Szegeden. „Egy más fürdőberuházásnál folytatott beszélgetésen arra is fény derült, hogy a lehetséges vevője is megvan már Leisztinger Tamásnak a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft.-re. Úgy tudjuk, a spanyol Sedesa vásárolná meg a céget, vele együtt pedig az értékes ingatlanokat” – mondta Gyimesi László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.