Vélemény

Interaktív Emma tapogatózása

Interaktív Emma tapogatózása

2010. november 15., hétfő
Interaktív Emma tapogatózása

Az interaktív kiállítás lényege - ha jól tudom -, hogy a vitrinekben látható tárgyakat jobban megismerhesse a nagyérdemű. A cél, hogy közelebbi kontaktusba léphessünk egy-egy kiállítási darabbal, teszem azt megfoghassuk, megszagolhassuk, kipróbálhassuk a látottakat.

Sokan vannak a módszer ellen, és nagyon sokan mellette. Az ellene érvelők szerint ne menjen múzeumba az, akit nem elégít ki a tárgyak látványa. Régi probléma ez, azt hiszem, és a XX. század eleje óta még talán sznobizmusnak sem lehet nevezni, sokkal inkább régimódiságról van szó. Persze az interaktív kiállítások megítélésében hangsúlyos szerep jut a tárlat „megcsináltságának” is. Egy rossz kiállítás, ha nem tévedek, nem lesz jó pár megfogható másolattól. Rövid eszmefuttatásomat a Móra Ferenc Múzeumba tett látogatásom váltotta ki. Voltam már itt pár éve, még gimnazistaként, s a néprajzi tárlat bevallom, mélyen belevésődött az emlékezetembe. A teremben valahogy otthonosan éreztem magam, semmi feszültség, rengeteg érdekes tárgy, számos leírás, fotó. Kereken összefoglalta a szegedi népi élet sajátosságait. Szerettem ott lenni annak ellenére, hogy a népviseletbe öltöztetett, porosodó műbabák belőlem mindig, minden múzeumban borzongást váltanak ki... Szép emlékeim hatására a decemberig tartó fegyvertörténeti kiállításon túl az állandó kiállításra is vettem jegyet. Kiderült, hogy a néprajzi tárlat azóta megújult, érdeklődve vártam tehát a fejleményeket. Ezaz! A poros parasztasszonyok a raktárban pihenik ki évtizedekig tartó fáradságos munkájukat! A megújulás, ezen kívül – ha emlékem nem csal – a kiállítás anyagára nemigen vonatkozott, csak kis okos monitorok vannak elhelyezve egy-egy vitrin előtt, ahol megnézegethetjük a képeket, és hanganyagot hallgathatunk. Biztos érdekes ez egy általános iskolás csoport számára, amit viszont én hiányoltam, az a részletes tárgyi bemutatás. Ott van például a tapogató mint halászeszköz. Mind a két oldala nyitott! És egyszerűen nem értettem, hogyan lehet akkor ezzel halat fogni! Nem volt semmi tájékoztatás ezzel kapcsolatban. De a kékfestés folyamatáról sem találtam semmit, akárhogy is erőlködtem... Pedig az emlékeimben él, hogy a mediális váltás előtt még A4-es lapokon ezek az információk olvashatók voltak azok számára, akiket érdekelt. Félreértés ne essék, továbbra sem ellenzem az interaktív jelleget, csak legyen kicsit mélyebbre, a felszín alá is bemerülő. Mint mondjuk a fegyvertörténeti kiállításon. Tárgyi tudásom a vitrinekben található leírások által egy igen érdekes ténnyel gyarapodott: amíg az 1848-as forradalmat kishazánkban Petőfi még elképesztően hatalmas és nehéz puskával vívta, amelyből 6-8 lövést lehetett egy csata alatt leadni, addig az újvilágban már takaros kis coltokat használtak. De hogy az interaktív kiállítás laudálása teljes legyen, most tessék engem mindenkinek elképzelni mellvérttel, sisakkal a fejemen, amint próbálok egy – a sisak miatt alig látható – buzogányt felemelni. Sikertelenül. Akárhogyis, a gyerekeknek van kirakva az efféle dolog, a meglett ember is csak megnézi magának, nem?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.