Utazás

Utazás: A Szalajka-völgy és a szilvásváradi kastélyhotel

Utazás: A Szalajka-völgy és a szilvásváradi kastélyhotel

2012. március 30., péntek
Utazás: A Szalajka-völgy és a szilvásváradi kastélyhotel

Észak-Magyarország egyik legismertebb turisztikai nevezetessége a Szalajka-völgy. Az Egertől nem messze található völgyet a Bükki Nemzeti Park bejárataként is szokás említeni. A Szilvásváradra érkező völgy számos érdekes, az országban egyedülálló látnivalót kínál az ide látogatónak. Partnerünk, a C&T Hungary Utazási Iroda legújabb ajánlata.

A völgy nevét a rajta keresztül folyó patakról kapta. A megnevezés régebbi történelmi időszakból ered, egy régen kihalt mesterségre, az üveggyártás egyik alapanyagául szolgáló hamuzsír bányászatára és a hamuzsír latin megnevezésére utal. A völgyet legkönnyebben az egyik ismert nevezetességének segítségével, vasúton járhatjuk be. A Szilvásváradi erdei vasút a nyári időszakban a szilvásváradi fatelep és a Fátyol-vízesés között szállít utasokat. A négy és fél kilométer hosszú szakasz a völgy valamennyi nevezetességét érinti. A vasút nyomvonalát 1908-ban kezdték építeni, akkor még teherszállítási céllal. Működött gőzmozdonnyal, néhány helyen lóvontatású szerelvényként is. 1953-tól indult el a személyszállítás ezen a szakaszon. Ma már szépen helyreállított mozdonyok (köztük a legrégebben szolgálatban álló gőzösök) segítségével juthatunk fel a völgy felsőbb szakaszára. A vasút felső végállomása felett magasodik az Istállóskői barlang. A Bükki hegység legmagasabb csúcsának oldalába ékelődő barlang az ország leglátogatottabb ősemberbarlangja. A barlang régészeti feltárása a XX. század elején kezdődött. Számos értékes lelet, emberi csontváz és a korszakban élő állatok csontjai kerültek ekkor napvilágra. A barlang különböző részeiben harminc, harminchatezer éves leleteket találtak. A fellelt leletek nagy része a szilvásváradi Orbán-házban tekinthető meg. A barlangot elhagyva lefelé haladva a völgyben hamarosan elérjük a Fátyol-vízesést. A völgy talán legismertebb látnivalója nagyjából tizenhét méter hosszú és tizennyolc lépcsőn keresztül zúdul le. Utóbbi megállapítás gyenge vízhozam esetén nem érvényes, ilyenkor bizony csalódás érheti a turistát látva a sziklák között csordogáló patakot. Amikor, viszont vízben gazdag időszakban lezúdul, felejthetetlen látványt nyújt. Nevét is a víz körül látható fátyolszerű vízpermetről kaphatta.

A vízesésétől tovább haladva a jó minőségű 4,2 kilométer hosszú sétaúton juthatunk el az Erdei Múzeumig. A Múzeumban látható eszközök tárgyak segítéségével a régi erdészeti munkát, az erdőn való életet ismerhetjük meg. A tárgyi emlékek mellett bemutatják a környékre jellemző állatvilágot, köztük a már ritka vagy éppen kihalt állatfajokat is. Az erdészeti tevékenység mellett a korabeli vadászok életét is szemléleti néhány kiállított jelenet. A Szalajka-völgyben hosszú idők óta őshonos halfajta a pisztráng. Ezt a hazánkban meglehetősen ritka lehetőséget használja ki a szilvásváradi pisztráng tenyészet, ahol közel száz éve foglalkoznak pisztrángtenyésztéssel. A rendkívül jó életkörülményeknek köszönhetően a helyben tenyésztett pisztráng kiváló ízű, ezért igen keresett árú. A nem mindennapi ízekkel már rögtön a tenyészet kapujában találkozhatunk, ahol a helyi halakból készített füstölt, sütött finomságokból fogyaszthatunk. A finom csemegék mellett megismerkedhetünk a pisztráng tenyésztés és nevelés körülményeivel, megtekinthetjük a különböző nevelő medencéket. A kellemes Szalajka-völgyi séta végén Szilvásvárad, vagy akár Eger felé is indulhatunk. A völgyben ne mulasszuk el a Kárpátok Őrének szobrát megtekinteni. A szobor eredetileg 1918-ig Kolozsvárott őrizte az országot, de ekkor sajnos a bevonuló román csapatok tönkretették. 2002-ben került mostani helyére, hogy kicsit távolabbról, de továbbra is védelmezze a Kárpátokat. (Forrás:

Origo.hu

)

Ez a cikk 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

La Contessa Kastélyhotel**** - Szilvásvárad

2 éjszaka 2 fő részére a La Contessa Kastélyhotel új Udvarház épületében Szilvásváradon hétköznapokban.

Csomag tartalma:

• Szállás 2 éjszakára Udvarház Standard szobában • Félpanziós ellátás • 20% kedvezmény az Egri Cinque márkaboltban • Ingyenes wifi internet használat • Fürdőköntös bekészítés • Wellness részlegünk korlátlan használata (93 nm-es beltéri medence élményelemekkel és pezsgőággyal, nyári időszakban 8 x 13 méteres kültéri medence, napozóterasszal, 6 személyes jakuzzi (36-38°C), finn-, bio- és aroma szauna élményzuhanyokkal, hagyományos és török gőz, babapancsoló (kb. 2 nm-es)

Csomag ára:

39.900,- Ft /+ idegenforgalmi adó, mely a helyszínen fizetendő: 350,- Ft/fő/éj/ ÉRVÉNYES: 2012. március 12 – május 31. között (kivéve kiemelt időszakokban – ünnepnapokon és tanítási szünetekben) Csak hétköznapokon a szabad helyek függvényében! FIX IDŐPONT MEGADÁSA SZÜKSÉGES!

Felárak:

• Kastély Superior szoba felár: 14.900 Ft / 2 éj (saját szaunás) • Kastély Standard szoba felár: 10.000 Ft / 2 éj • Hétvégi felár: 5.900 Ft / egyszeri díj

Gyermekkedvezmények:

• 4 éves korig ingyenes • 4 és 12 éves kor között: 14.900,- Ft (helyszínen fizetendő igény esetén) • 12 év felett: 19.900,- Ft (helyszínen fizetendő igény esetén)

Érdeklődni:

C&T Hungary Utazási Iroda 6720 Szeged Dugonics tér 12. Tel/fax: 62/481-562 mobil: 06/20 48 00 556 www.congresstravel.hu Engedély szám: U-000045

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.