Szórakozás

Panel, politika, klíma és rejtélyek a moziban is!

Panel, politika, klíma és rejtélyek a moziban is!

2008. június 30., hétfő
Panel, politika, klíma és rejtélyek a moziban is!

A hét eleje nem tartogat kihagyhatatlannak ígérkező programokat Szegeden. Menjünk moziba hát, hisz igazán gazdag, sokszínű filmkínálatot kóstolhatunk meg szerdáig!

A most ajánlott történetek mindegyikébe beleszőtte magát mindennapjaink valósága. A tőlünk legtávolabb eső valóság az iraki háború amerikai vetülete, az otthonmaradottak és a (jó estben) hazatérők illúzióvesztése. Az "

Elah völgyében

" címmel

este kilenc órától

a Grand Caféban vetített mozi hősei e téma körül matatnak, kutatnak titkokat... Olyan Oscar-díjas rendező és színészek hozzák a tőlük elvárható formát, mint

Paul Haggis, Tommy Lee Jones, Charlize Theron

és

Susan Sarandon.

Bár nem kell nekünk a szomszédba menni egy kis kiadós kommunistázásért vagy éppen fasisztázásért, a "

Testvérem egyedüli gyerek

"-kel kedvesen csúfolódva nézhetünk vissza egy olyan korra, amikor mindennél fontosabb volt felsorakozni valamely párt vagy ideológia mögé. A hatvanas évek Olaszországa kacsint ránk olyan témákat boncolgatva, melyek ma idehaza nagyon is aktuálisak: identitás, társadalom, szegénység, avagy kisemberek a történelem és a politika viharában. Az

este háromnegyed kilenctől

a Belvárosi moziban vetített film igazi szépsége, hogy érzékenyen mutatja meg az eszmék mögött az embert és az emberit.

A Belvárosi moziban

este fél héttől

megy a "

Szappanopera

", mely 2006-ban Berlinből elhozta az ezüstmedvét. Ez, mint a mi "Szomszédok"-unk is tette, tudja, hogy a szappanopera alapja csak lakótelepen képes igazából kiteljesedni, ahol igazán

egyszerű emberek triviális kalandok közepette

préselődnek egymás mellé. Az elsőfilmes

Pernille Fischer Christensen

a melodráma minden lehetséges eszközét felhasználja érzelmi nyomorban és kiszolgáltatottságban élő hősei sanyargatásához és boldoggá tételéhez. A gyakran szándékosan eltúlzott eredmény az érzelgősség és a humor furcsa keveréke, a veretes dán-svéd filmes hagyományok köszönnek vissza a vászonról. Mint idehaza, a tengerentúl is vannak kíméletlen kórházprivatizátorok (

Jack Nicholson

) és egyszerű autószerelők (

Morgan Freeman

), akik egymáshoz és honi kollégáikhoz annyiban hasonlatosak, hogy mint mindenkinek, nekik is meg kell halniuk. A filmbéli figurák, akiket egymás mellé sodort az élet arra a kis félévnyi időre, amennyi orvosaik szerint nekik maradt, felteszik a kérdést, hogyan tovább. A válasz a két nagyszerű színész jutalomjátékában keresendő. A "

Bakancslista

" egy igazán megható történet

negyed öttől

a Belvárosi moziban.

A melankóliára vágyók megtekinthetnek még egy jó hosszú - az előző századforduló Angliájában zajló -, több mint kétórás romantikus filmdrámát. Az "

Angel

" a Belvárosi moziban

délután négykor és este fél kilenckor

kezdődik. Végül a legaktuálisabb kérdés, mely sajnos előreláthatóan már gyermekeink és azok utódainak életében sokkal élesebben fog felvetődni, mint ma - bár jelenleg is tragikus a helyzet -, vajon visszafordíthatók-e az ember okozta környezeti változások "

az utolsó órában

"? Erre a kérdésre

keresi a választ a Leonardo DiCaprio

vezette forgatócsoport a Belvárosi moziban

délután négykor és este fél kilenckor

. A Cinema City Szeged filmjei

itt

keresendők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.