Szeged

A Tudós nők ösvényének terveit Karikó Katalin jelenlétében mutatták be (Galéria+Videó)

A Tudós nők ösvényének terveit Karikó Katalin jelenlétében mutatták be (Galéria+Videó)

Az első női magyar Nobel-díjas reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az új nevükkel bővül.

Márton Andrea
2024. április 17., szerda
Fotó: szegedma
A Tudós nők ösvényének terveit Karikó Katalin jelenlétében mutatták be (Galéria+Videó)

A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben, a Tudós nők ösvényének terveit szerdán Karikó Katalin jelenlétében mutatták be.

Fotó: Márton Andrea. Rendhagyó tanóra az SZTE Füvészkert üvegházában Karikó Katalinnal.

 

Karikó Katalin az SZTE biológia szakos hallgatói növényismereti órájára is ellátogatott. Különböző növényeket vizsgáltak meg, amelyet a diákok élvezettel fogadtak. 

Az első női magyar Nobel-díjas azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár az egyetemi füvészkertbe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat - hangsúlyozta az elnök.

Németh Anikó, a füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó Katalin mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.