Szeged

Orbán Balázs könyvbemutatót tartott Szegeden

Orbán Balázs könyvbemutatót tartott Szegeden

2024. március 29., péntek
Orbán Balázs könyvbemutatót tartott Szegeden

Földrajzi adottságinak köszönhetően Magyarország az új világrendben a kulcsállam szerepét töltheti be kelet és nyugat között - hangsúlyozta a miniszterelnök politikai igazgatója csütörtökön Szegeden.

 

Orbán Balázs a Huszárvágás - A konnektivitás magyar stratégiája című könyvének bemutatóján azt mondta, gazdaságilag Magyarország az egyik legnyitottabb ország a világon, mivel a nyugat integrált része, de mégis tud a kelettel kommunikálni, és a kelet-nyugat irányú kereskedelem az országon megy keresztül.

Elmondta, a könyvében központi szerepet betöltő konnektivitás stratégiájának lényege az, hogy egy ország minél több kapcsolattal rendelkezzen, és ha ezeknek a kapcsolatoknak a minősége minél magasabb, annál több a relatív előny, ami az ország számára ezeken keresztül a rendelkezésre áll.

Leszögezte: a konnektivitásra építő stratégia nem egyenlő az önfeladás stratégiájával. Hozzátette, Magyarország képes megvédeni magát és képes a nemzetközi politikában a kölcsönös előnyök kialkudására is.

A magyar konnektivitás stratégiáját tizenkét pontba szedte össze a szerző, és mint fogalmazott: ha ezeket megvalósítják, prioritáskét kezelik, akkor olyan nemzetstratégiát lehet véghezvinni, amivel Magyarország "előre ugrik a nemzetközi rangsorban." Példaként említette az infrastruktúra kiépítését, a vezető iparágak kijelölését és az oktatás színvonalának növelését.

Orbán Balázs könyvében írt a rezilienciáról is, ami ellenállóképességet jelent. Elmondta, ezt szuverenitásként is lehet értelmezni, de ugyanakkor a gazdasági nyitás is egyfajta ellenállóképességet ad. Véleménye szerint az a működőképes reziliencia-felfogás, amikor "több lábon állásra építenek." Hangsúlyozta, Magyarország számára a nyitás és a diverzifikálás is jelentheti az ellenállóképességet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.