Szeged

145 éves tragédia: a szegedi nagy árvíz emlékeit ma is őrzi a város

145 éves tragédia: a szegedi nagy árvíz emlékeit ma is őrzi a város

A szegedi „nagy” árvíz volt a török kor óta a legdrámaibb hatást gyakorló esemény a szegedi városkép fejlődésére.

Márton Andrea
2024. március 12., kedd
145 éves tragédia: a szegedi nagy árvíz emlékeit ma is őrzi a város

1879. március 12-én, Gergely napján, hajnali 2 órakor betört a víz, amely felbecsülhetetlen anyagi károkat okozott ugyan, és döntő csapást mért a város ősi életformájára, sajátos egyéniségére, de ugyanakkor a modern fejlődés páratlan lehetőségeit is megnyitotta előtte.

 

 

A vész napjai

 

A Makkos-erdőnél betört vízáradat legelőször Rókus városrészt öntötte el. Ezután Felsőváros, majd a budapesti országút töltésének átlépése után az Alsóváros, illetve a Belváros került víz alá. A Korona utcában a Pick-féle likőrgyár leégett, majd a Pálfy-féle gyufagyár gyulladt ki és vált a lángok martalékává.

Egy rémhír hatására még néhány órával a víz betörése előtt számosan elhagyták lakásukat. Egy kimerült fiatalember fejvesztve futott végig a Felsővároson és azt kiabálta, hogy jön a víz! A fölriadt lakosság pánikszerűen menekült. Az elöntés után is volt még lehetőség a menekülésre a magasabb országutak vonalán, majd a hajóhídon át Újszeged felé. A mozsárágyúkat a figyelmeztető lövésekkel már nem lehetett megszólaltatni. A város vezetői csaknem egy óra múlva szereztek tudomást a katasztrófáról, a városházán lévő öregharang kongása adta tudtul a katasztrófát, melyhez a város többi templomának harangja is csatlakozott.

Mikszáth ezeket a pillanatokat így írta le:

Végtelennek tűnt az idő, amikorra virradni kezdett. De hát minek is virrad? A hajnal nem találta többé Szegedet, csak romjait.

 



A házaikba szorult lakosság mentését csak világosban, március 12-én reggel lehetett elkezdeni. Nem volt elég csónak - a szükséges vízi járművek 14-én érkeztek meg. Így a távolabbi területekre csak a következő napokban jutottak el. A mentési munkákat 19-én fejezték be. A várost elborító vizek lebocsátására március 13-án átvágták a város déli csúcsánál lévő Vereskereszt-töltést.
A városban maradt lakosság a magasabb kőépületekben, pl. a piarista gimnázium, a Szent György téri iskola, az árvaház, a Vár és a Belváros egyes száraz pontjain, a Tisza töltésén és a vasútállomás töltésen lévő területén húzódott meg a katonaság által adott sátrakban, illetve barakkokban. Akkoriban még állt a szegedi vár, ennek udvarán és hatalmas bástyafalain, ezen kívül a felsővárosi minorita és az alsóvárosi ferences templom körüli szigeteken helyezték el a lakosságot.

Sokan a háztetőkön vagy a fákon kerestek menedéket. Alsóvároson a „felkészült” lakosság előre levert cölöpökön várta a szabadítókat. A tetőkre menekültek közül sokan a hidegtől elgémberedve a vízbe zuhantak s az összeomló házak romjai között lelték halálukat. Március 17-ére alig tízezer ember maradt a városban. A házak nagyobb része vályogból épült még a Belvárosban is, ezek egy-két nap alatt összeroskadtak. Szeged 6000 házából alig 260 maradt meg.
A város hivatalos jelentése több módosítás után 151 halottról tett említést, de még májusban is kerültek elő újabb holttestek. A tanyavilágot is ideszámítva ez a szám inkább 200 fölé tehető.

 



A várost és környékét több mint két hónapon át sok helyen 3-4 méternél mélyebb víz borította. A Tisza csak 186 nap múlva, augusztusban húzódott vissza medrébe. Ezért a városban valóságos „velencei” élet folyt, az emberek csónakokon közlekedtek, később deszkákból úszó járdákat készítettek.

 

A fegyelmezett és kitartó katonaság jelenléte segített mérsékelni a pánikot, fékezőleg hatott a civilek fejetlen, kapkodó cselekedeteire. Az a tény, hogy mindenütt jelen voltak a városban, fokozta a közrendet, megakadályozta a fosztogatást, a bandák létrejöttét és gyors intézkedéssel sikerült elkerülni, hogy járvány törjön ki. A város közigazgatási vezetői sem hagyták el a várost, tevékenyen részt vettek a mentésben, szervezték az élelmezést, a menekültek elhelyezését.

Az egykorú szakértők a katasztrófát a töltések elégtelen méretének és rossz építésének tulajdonították. Nem voltak tervszerűen kiépített védelmi vonalak Szeged előtt, s a nem árvízvédelmi célokra épített vasúti töltések nem bizonyultak elegendőnek a víz visszatartására. E feladatok ellátására később a Szegedet körülzáró körtöltést létesítették.

A város pusztulásának híre az egész világot megrázta. Március 17-én Szegedre látogatott a király, I. Ferenc József is. A pusztulás és nyomor láttán megbízta Tisza Kálmán miniszterelnököt, hogy dolgozza ki a szükséges intézkedéseket.

A király látogatása európai szenzációvá emelte az eseményeket. A nyugat-európai sajtó bőséges és terjedelmes írásokban számolt be a király látogatásáról számos képpel, rajzzal illusztrálva. Ezek a sajtóhíradások őszinte sajnálatot és részvétet ébresztettek, és jelentős adakozást indítottak el.
35 ország sietett Szeged segítségére, köztük tizennyolc európai. Az osztrákok adták a legtöbbet, kereken félmillió forintot. Németország is segített négyszázezer forinttal, adakozott Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Svédország, Törökország, a Távol-Keletről Japán, India, Perzsia, Afrikából Egyiptom és Algéria. A tengeren túlról Amerikából, Argentínából, Kolumbiából, Haitiből, Mexikóból, Nicaraguából érkezett segítség, s még tovább lehetne sorolni az adományozó országok neveit. Franciaországban az ismert festőművész, Munkácsy Mihály szervezte a gyűjtést. Bálok, hangversenyek bevételei kerültek Szeged város újjáépítési kasszájába.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.