Politika

Tuzson Bence: békepárti fordulatra van szükség Európában

Tuzson Bence: békepárti fordulatra van szükség Európában

2024. május 7., kedd
Fotó: REUTERS
Tuzson Bence: békepárti fordulatra van szükség Európában

Békepárti fordulatra van szükség Európában - hangsúlyozta Tuzson Bence igazságügyi miniszter az Európa a háború árnyékában - az Európa Projekt-kutatás eredményei 2024-ben című konferencián kedden a Várkert Bazárban.

Fotó: Kovács Tamás. 

 

A Századvég és a Matthias Corvinus Collegium (MCC) konferenciáján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a tárcavezető kiemelte: a júniusi európai parlamenti választás legkomolyabb tétje a háború kérdése. Nem volt példa még arra, hogy ennyire húsbavágó, az életünket ilyen széles spektrumon, akár konkrétan is érintő kérdésről kelljen dönteni - magyarázta. Hozzátette: nem az a lényeg, hogy a tagállamokban jobboldali vagy baloldali pártok nyerik meg a választást, hanem hogy békepártiak-e.

Tuzson Bence hangsúlyozta: 

amíg a mostani kormány van hatalmon Magyarországon, hazánk nem fog meghátrálni ebben a kérdésben, nem fog katonákat küldeni, fegyvert szállítani egy szomszédos országban zajló háborúba. 

A nyomás ugyanakkor jelentős az országon
    

A miniszter beszélt arról is, hogy Európának erős nemzetekre kell épülnie. "Erős Európa csak erős nemzetek szövetségeként képzelhető el" - rögzítette, megjegyezve: a magyar álláspont szerint az európai jogalkotás nem állhat az egyes nemzetek alkotmánya felett, hanem éppen a nemzeti alkotmányokból vezethető le.

"Meggyőződésem, hogy lesz szuverenista fordulat Európában" - húzta alá, hozzátéve: folyosói beszélgetéseken "nagyon jól lehet érzékelni, hogy a legtöbb európai kormánytag ugyanezt érzi, még ha a hivatalos álláspont miatt sokszor nem is mondják ki." Rámutatott arra, hogy az európai politika - pártállástól, oldaltól függetlenül - nagyon távolodik az emberek akaratától és a gazdasági valóságtól. Ha ez nem változik, akkor Európának nincs jövője - állapította meg a tárcavezető.

Tuzson Bence beszélt arról is, hogy az uniós politikát "lopakodó jogalkotás" jellemzi. Mint mondta, az európai jog olyan területekre is "kiterjeszti a csápjait", amire nem lenne joga, mert nem tartozik a hatáskörébe. Ez figyelhető meg például a migráció kapcsán, de sok más területen is - magyarázta a miniszter, aki szerint az "ideológiavezérelt" Európát meg kell változtatni. Európának valós kérdésekre kell választ adnia - szögezte le.

Tuzson Bence hangsúlyozta azt is: 

Európa versenyképessége zuhanórepülésben van. Szavai szerint olyan jogszabályokat kellene alkotni, amelyek erősítik a versenyképességet.

Úgy fogalmazott, Magyarország akkor tud növekedni és erősödni, ha kicsi országként a kereskedelmi, gazdasági kapcsolatai erősek. Hozzátette: Magyarországnak találkozási ponttá kell válni. Ehhez békére van szükség. Tuzson Bence jelezte továbbá, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik legfontosabb feladata a következő időszakban az évszázados energiafüggőség megszüntetése lesz.


Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy nemzeti és alkotmányos szuverenitásunk folyamatos támadás alatt áll. Meg kell védeni a családjainkat, a vallási közösségeinket, a hazánkat, a nemzeti szabadságunkat - jelentette ki.

A kormánypárti politikus szavai szerint a világ legerősebb szuverenista politikai ereje a Fidesz és KDNP együttműködése, a magyar kormány pedig a világ egyik legeredményesebben működő szuverenista kormánya.

"Van saját út" - hangoztatta, majd azt mondta: 

Magyarország azt bizonyítja, hogy egy átlagos méretű európai ország is képes olyan helyzetet kialakítani, hogy el tudja kerülni a hatalmi alávetést, az erőszakos gazdasági alávetést, továbbá el tudja kerülni, hogy a divatos korszellemtől vezetett ideológiai törekvések alárendeltje legyen.

Deutsch Tamás rögzítette: Magyarország nem adja föl a békepárti álláspontját, "bármekkora is a nyomás Brüsszel részéről." Hozzátette: az európai vezetők két éve "okoskodnak" stratégiáról, szankciókról, miközben napról napra sodródnak a béke felől a háború irányába.

Rámutatott arra is, hogy a magyar baloldal erőszakos és háborúpárti álláspontot képvisel, "a legszélsőségesebb európai javaslatot is lelkesen szavazták meg."

Az EP-képviselő elmondta, hogy az EU-ban élő polgárok több mint 70 százaléka határozott békepárti álpontot képvisel, a tagállamok vezetői azonban - 27-ből 26-an - radikális háborúpárti álláspontra helyezkedtek. Ugyanez a helyzet az illegális migráció kérdésével is - fűzte hozzá, majd kijelentette: nem működhet az európai együttműködés, ha a vezetők "fittyet hánynak" a polgárok akaratára.

Deutsch Tamás szerint arra van szükség, hogy a közelgő EP-választáson minden tagállamban a szuverenista erők nyerjenek. Hangsúlyozta: az európai szuverenista fordulat ott kezdődik, hogy június 9-én a Fidesz és a KDNP listájának kell győznie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.