Szeged

Több ezer szegedi fűtése változik meg

Több ezer szegedi fűtése változik meg

5792 lakást és 51 intézményt érint

Kovács György
2024. február 14., szerda
Fotó: Kovács György/Szeged Ma
Több ezer szegedi fűtése változik meg

Az elkészült Szilléri hőkörzet geotermikus hőellátása, a fűtés jelentős részét ezentúl a termálvíz biztosítja a városrészben. A részletekről a Geo Hőterm és a SZETÁV ünnepélyes zárórendezvényén számoltak be.

Kalmár László, a SZETÁV energetikai részlegének vezetője beszél a Szilléri hőkörzetről. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

2018-ban indult el a projekt, amely keretében kilenc hőkörzetet alakítanák át részlegesen termálvizes fűtésre. A fejlesztésre a SZETÁV egy magánbefektetővel közösen pályázott uniós forrásra, amely a költségek felét fedezi. Az eseményen Kalmár László, a SZETÁV energetikai részlegének vezetője ismertette, a most átadásra kerülő Szilléri hőkörzet 5792 lakást és 51 intézményt szolgál ki. Mint a többi elkészült hőkörzetben, így itt is elsőbbséget fog élvezni a termálvizes fűtés a gázzal szemben. Kiemelte, amikor az időjárás lehetővé teszi - rendszerint januárban és február elején - akkor gáz felhasználása nélkül is lehetséges az épületek kifűtése. Számításaik szerint a Szilléri hőkörzetben ez az évi 4,598 millió köbméterről 2,262 millióra mérsékli a gázfelhasználást. Hozzátette, a fogyasztói szokások miatt ez alacsonyabb lehet, ugyanis évről-évre kevésbé fűtenek a szegediek.

A fűtés mellett a használati meleg vizet is termálvíz hőjével melegítik a hőközpontban - ideális esetben nem azzal elérve, hogy az ivóvízbe beleengedik a termálvizet, mint az történt okróberben, hanem 

 

SZETÁV fűtésének megoszlása geotermikus és fosszilis energia között. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.