Szeged

A lakásárak minimálisan, a bérleti díjak jelentősen emelkedtek Szegeden

A lakásárak minimálisan, a bérleti díjak jelentősen emelkedtek Szegeden

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 8., csütörtök
A lakásárak minimálisan, a bérleti díjak jelentősen emelkedtek Szegeden

Országosan 1,2 százalékkal kerültek feljebb a lakásárak, az átlagos bérleti díjak vidéken akár 30 százalékkal is növekedtek.

 

 

A lakásárak változása

2024 januárjában a várakozásoknak megfelelően országosan 0,1 százalékkal csökkentek, vagyis stagnáltak a lakásárak tavaly decemberhez képest. Éves szintre vetítve az országos lakásárak 1,2 százalékkal kerültek feljebb januárban.

Januárban eltérő pályát jártak be az országos és a fővárosi ingatlanárak. Országosan minimálisan, 0,1 százalékkal csökkentek lakásárak, Budapesten azonban jelentősebb emelkedés volt látható az ingatlan.com lakásárindexének legfrissebb adatai szerint.

Az országos lakásárak minimális csökkenése nem jelent meglepetést, viszont a fővárosban az elmúlt év stagnálását követően megmozdultak a lakásárak. Jó hír lehet a lakásvásárlóknak, hogy a lendületes évkezdet ellenére országosan sem várható jelentős, 15-20 százalékos lakásáremelkedés 2024 egészére vonatkozóan

 - értékelte a friss adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki hozzátette:

a januárban mért évi 1,2 százalékos országos lakásáremelkedés kiszámítható pályára terelte a lakások és házak felértékelődését. Ez pedig a januárban indult állami támogatásokkal és a csökkenő hitelkamatokkal együtt hozzásegítheti a lakáspiacot ahhoz, hogy idén magára találjon.

index.pngAz ingatlan.com szakértői szerint a vidéki nagyvárosokban zajló ipari beruházások jelentősen hozzájárulnak a lakásárak felzárkózásához is.

A lakásárak tekintetében élbolyban Szeged a legdrágább városok között.

 

A használt lakások és házak négyzetméterárát tekintve Budapest, Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár előzi meg Szegedet, még az új ingatlanok esetében ötödik a napfény városa.

Csongrád-Csanád vármegyeszékhelyén 678 ezer forint a használt, illetve 946 ezer forint az új lakások négyzetméterára.

 

Jelentősen emelkedtek a bérleti díjak a vidéki nagyvárosokban

A százezernél népesebb vidéki városokban 168 ezer forint volt a lakások átlagos havi bérleti díja tavaly, idén 30 százalékkal haladja meg az összeg az egy évvel korábbi értéket - közölte az Otthon Centrum (OC) éves összesítését.

A nagyobb vidéki városokban 168 ezer forintos átlagos havi bérleti díj az irányadó.

Tavaly is Székesfehérvár volt a legdrágább, a havi lakbér átlag értéke 210 ezer forint volt, ezt Győr követte 190 ezer forinttal. Miskolcon és Debrecenben 2023-ban 145-160 ezer forint volt a bérleti díj havi átlag értéke, ami éves összevetésben 10 százalék alatti növekedést jelent.

Szegeden szintúgy 145-160 ezer forint volt a bérleti díj havi átlag értéke 2023-ban, megközelítőleg szintén 10 százalékos növekedés figyelhető meg.

A közlemény szerint a panellakások bérleti díja továbbra is kedvezőbb a téglalakással szemben. A régió központokban 125 ezer, a kisebb vármegyei jogú városokban 120 ezer forint volt tavaly az átlagos havi bérleti díj.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.