Szeged

A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg a Dómban (Galéria)

A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg a Dómban (Galéria)

Az esemény fővédnökei Semjén Zsolt és Kiss-Rigó László volt

2024. február 17., szombat
A kommunizmus áldozatairól emlékeztek meg a Dómban (Galéria)

A Szeged-Csanádi Egyházmegye, a Lénárd Ödön Alapítvány, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Krónika Intézet közös megemlékezést tartottak a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Szegedi Dómban. Az esemény fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök volt.

Semjén Zsolt beszédet mond a Szegedi Dómban. Fotó: Gémes Sándor/Délmagyar

Végső soron minden politikai cselekvés és ideológia mögött valamilyen emberkép van, és ha ez az emberkép torz és egyoldalú, akkor szükségszerűen az arra épülő társadalom is torz, és egyoldalú lesz 

– fogalmazott Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes szerint ezért fontos kiemelni, hogy nem gonosz és rosszindulatú emberek voltak a diktatúrák támogatói mögött.

Az a veszélyes a diktatúrákban, hogy legyen az kommunizmus, vagy nemzeti szocializmus, mindig van bennük valamennyi igazságmag, ami aztán egy nagyon nagy hazugsággá változik – fogalmazott a politikus. Semjén hozzátette, ha megnézzük a kommunizmust, akkor azt látni, hogy a kommunista ideológia az embert már nem tekintette másnak, mint egy eszköznek.

Hozzátette: "márpedig az embernek szabad akarata van, józan esze van, intellektusa van és lelkiismerete van. És a kommunizmusban ezt a szabad akaratot tagadták, és pusztán egy csavarnak tekintették az embert a gépezetben".

Mindkét eszme mögött az állt, hogy tagadta, hogy az ember Isten képmására teremtetett. Tehát a kommunizmus és a nemzeti szocializmus is neopogány. A kommunizmus egyszerűen ateista, a nemzeti szocializmusban pedig azt állították, hogy Isten meghalt, és a felsőbbrendű ember az új Isten 

– jelentette ki. Semjén Zsolt szerint éppen ezért fontos emlékezni a diktatúrák, jelen esetben a kommunizmus áldozataira.

Az esemény végén a kegyelet mécseseit helyezték el az áldozatok emlékére.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.