Szeged

Kifogásolt a levegő minőség Szegeden

Kifogásolt a levegő minőség Szegeden

Márton Andrea
2024. január 23., kedd
Kifogásolt a levegő minőség Szegeden

Az ország több pontján is veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége Szolnokon, Kecskeméten, Százhalombattán és Tökölön. Kaposvár, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya, Esztergom, valamint Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc levegőjének minősége egészségtelen minősítést kapott.

A mérések adatai szerint Szeged, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok, Eger, Salgótarján, Budapest, Veszprém, Pécs, Győr és Sarród levegőjének minősége kifogásolt.

 A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

 

A légszennyezettség által okozott betegségteher megfelelő odafigyeléssel, alkalmazkodással csökkenthető. Általánosságban a kedvezőtlen levegőminőségű időszakokban fordítsunk fokozott figyelmet egészségünkre (pl.: egészséges táplálkozás, a szervezetet terhelő egyéb káros hatások mérséklésére). Kedvezőtlen levegőminőség esetén a kisgyermekes szülőknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük néhány általános tanácsra, melyeket az alábbiakban összegeztünk. Az egészségtanácsok a kedvezőtlen levegőminőség elkerülésére és a védekezés főbb lehetőségeire vonatkoznak.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (különösen a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék, illetve lehetőségük szerint szüneteltessék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.