Szeged

Az egyházmegye cáfolta a szegedi baloldal állításait

Az egyházmegye cáfolta a szegedi baloldal állításait

A hatályos törvények miatt sem történhet meg az, amit a baloldal állít

Kovács György
2024. január 15., hétfő
Az egyházmegye cáfolta a szegedi baloldal állításait

Reagált az egyházmegye a szegedi baloldal - elsősorban Momentum által - híresztelt valótlanságokra, azaz az állítólagos erdőirtásra.

Itt épülhet az új iskola. Fotó: Gémes Sándor/DM

 

„Az egyházmegye beruházásainál kiemelt szempont, hogy a társadalmi hasznosság mellett a teremtésvédelmi szempontok is mindig érvényre jussanak, hiszen az emberiség csak ezekre ügyelve válhat jó és gondos gazdájává a rá bízott teremtett világnak” – írta a Szeged-Csanádi Egyházmegye a katolikus iskola építése kapcsán a Szegedernek.

Kiemelték, az általános iskola és gimnázium építése során is ugyanúgy fognak törekedni a zöld szemléletre és a fenntarthatóságra, ahogyan azt a Szent Gellért Fórumnál is tették, amely megkapta a LEED Silver zöld fenntarthatósági minősítést.

A Kiss-Rigó László megyéspüspök vezette egyházmegye felhívta a figyelmet:

Egy 2018-as kormányrendelet szerint legalább 30 százalék kell hogy legyen a zöldfelület mértéke, amely önmagában cáfolja azon híreket, hogy „tarra vágnák a hathektáros erdőt”.

„Az egyházmegye az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogja venni már a tervezés során is”

- szögezték le levelükben. Hozzátették, csak annyi fát vágnak ki amennyi szükséges, és kivágottak helyett biztosítani fognak egy úgynevezett csereterületet, ahol a korábbival megegyező vagy annál nagyobb zöldfelületet hoznak létre.

A baloldali városvezetés azon felvetését, hogy máshol építsék meg az iskolát, azért utasítja vissza az egyházmegye, mert másik helyszínen nem nyílna lehetőség a Szent Gellért Fórum zöldenergiájának felhasználására. 

Az egyházmegye azon az állami tulajdonú területen pótolná a fákat, melyet az önkormányzat javasolt beépítésre.

Ezzel egy jelenleg gondozatlan, rekreációra alkalmatlan, szennyezett terület helyett egy barnamezős ingatlan revitalizációjával a körtöltésen belül valósulna meg egy magas minőségű telepített, tervezett és gondozott háromszintes zöldterület, amely a gyakran hangoztatott városi hősziget hatásait is csökkentené

- érveltek levelükben. Hozzáfűzték, amennyiben nem lenne elég hely, ezen felül további területeket vonnának be a fásításra.

Sajnos az Önkormányzat ez idáig nem fogadta el javaslatunkat, holott az a valódi teremtésvédelem szempontjainak szem előtt tartásával született: megőrzi a jelenlegi zöldterület legalább 30%-át a beruházási ingatlanon, épít a már meglévő megújuló-energiával bíró infrastruktúrára, összességében növeli a zöldterület mértékét, rekultivál egy ipari területet, miközben a lakosság számára egy elérhető zöld közparkot alakít ki

– zárta válaszát az egyházmegye.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.