Szeged

A területfejlesztés központjába került Szeged

A területfejlesztés központjába került Szeged

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes érkezett Szegedre

Kovács György
2024. január 26., péntek
Fotó: Szeged Ma/Kovács György
A területfejlesztés központjába került Szeged

Navracsics Tibor után a ma Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes érkezett Szegedre. Mint fogalmazott, ezek a látogatások jól mutatják azt, hogy Csongrád-csanád vármegye és Szeged a kormány területfejlesztési politikájának és gazdaságpolitikájának a fókuszába került. 

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes Fotó: Szeged Ma/Kovács György

 

Az államtitkár emlékeztetett, a kormány régóta hangoztatja, hogy az ország keleti felén fejleszteni szükséges és fel kell zárkóztatni, ezen felül pedig nem csupán felzárkóztatni, hanem nemzetközi versenyképességét is teremteni kell Magyarország keleti felének. Kiemelte, néhány hónappal ezelőtt Orbán Viktor parlamenti felszólalásában elmondta, hogy a kelet-nyugat felzárkózáson felül elérkezett az ideje, hogy az ország déli felét is szisztematikusan elkezdjék mind gazdasági, mind pedig területfejlesztési szempontból felzárkóztatni és nemzetközi versenyképességét növelni. 

Szeged, illetve Csongrád-Csanád vármegye mind a kelet-nyugati, mind pedig az észak-déli fejlesztési elképzelések fókuszában található, így az elmúlt hetek híradásaiból most már nyugodtan állíthatjuk azt, hogy ennek a fejlesztéspolitikának nem csupán nyertese lehet, hanem nyertese lesz Szeged városa

- hangsúlyozta Latorcai Csaba a BYD beruházása kapcsán.

A kormány a beruházás elősegítésén túl igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy egy igazán sikeres fejlesztés legyen, illetve hogy ne csupán egy gazdaságpolitikai fejlesztés valósuljon meg Szegeden, 

hanem az itt élő emberek is érezhessék ennek a pozitív hatásait a mindennapjaikban.

Az első ilyen fejlesztés, amely az emberek mindennapjaira is hatással lesz a közútfejlesztés. Emellett Szeged és környékén fejlesztik a közműhálózatot, valamint a közösségi célú szolgáltatási hálózatot. Hozzátette, ezen fejlesztéseken túl a beruházás lehetőséget fog teremteni, hogy közösen együttműködés keretében fejlesszék a szakképzést és a köznevelést.

 

A kormány várakozásai szerint ugyanakkor ez a fejlesztés nem csupán Szegednek számára hoz többletet, hanem az egész térség számára. Bizakodnak abban, hogy egy valódi Szeged-Kecskemét autóipari korridort tudnak megvalósítani. 

Kiemelte, ilyen volumenű beruházásoknál rendszerint további beszállítók települnek le, amellyel kapcsolatban már zajlanak is egyeztetések.

Reményeink szerint a beruházás nem csupán Csongrád-Csanád vármegyét fejleszti, hanem Békés vármegye újraiparosodásának megindulása is megkezdődhet külföldi befektetőkön keresztül.

 

Több gazdasági fejlesztési program indul régióban

A kormány számára kiemelten fontos, hogy Csongrád-Csanád vármegyének más térségei számára is adjunk lehetőséget a felzárkózásra és a versenyképesség fokozására

- vezette fel Latorcai Csaba azt a komplex térségi felzárkóztatási programot, amely régiónk szintén érinti. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium úgy látja, hogy szükséges külön programokkal segíteni azokat a járásokat, amelyek a vármegyéknek mind földrajzi, mind adott esetben gazdasági értelemben a perifériáján található. Vármegyénken belül ennek a programnak a kezdetét a Szentesi járás lakosai tapasztalhatják meg hamarosan.

Ezek a programok akkor igazán sikeresek, hogyha az mindig a helyi szempontok érvényesítésével kerülnek kialakításra, a helyiekkel történő párbeszéd jegyében kerülnek kialakításra, ezért ezen program kialakításába is bevonjuk a helyi közigazgatást, tehát a megyei kormányhivatalt, a járási hivatalt, a járásokban lévő önkormányzatokat, kereskedelmi és iparkamarát, az agrárkamarának az érintett megyei szervezeteit, valamint a civil szervezeteket és az egyházakat. Hiszen, ahogy említettem, csak azok a programok sikeresek, amelyek igazából a helyiek elképzeléseit tükrözik vissza.

A Szentesi járással szomszédos Szarvasi járásban és Kunszentmártoni járásban szintén ezen elvek alapján kezdik el hamarosan a programot.

 

Szegedre és Homokhátságra kiterjedő térségfejlesztési csomagot dolgoznak ki

Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője

 

Mihálffy Béla megköszönte a kormánynak azokat a támogatásokat, amelyek az elmúlt évben Szegedre és a Homokhátságra érkeztek, majd rátért a választókerületét érintő újabb fejlesztések terveire.

Nagyon fontos, hogy fölkészüljünk a beruházás előtt annak a hatásaira, illetve, hogy azokat a pozitív hatásokat, amelyeket Szegedre fog hozni ez a beruházás, a homokháti térségre, az ottani településekre is kiterjesszük. Hiszen ez egy történelmi lehetőség, amelyet meg kell ragadni, és a mind Szegedet, mind pedig a homokháti régiót ebből győztesként kell kihoznunk

- fogalmazott a képviselő. Elmondta, ennek érdekében, hogy megragadják ezt a lehetőséget, már dolgoznak egy olyan fejlesztési csomagon, amely Szegedre és a Homokhátságra fókuszál.

Kiemelte, a területfejlesztési csomagon túl nagyon fontos az infrastrukturális, valamint a képzési és oktatási fejlesztés is. Hozzátette, az egyetem bekapcsolódása is fontos, hiszen az itt tanuló diákok számára is fog a gyár új munkahelyeket teremteni. 

A területfejlesztési csomag tartalmazni fog vízgazdálkodási fejlesztéseket is a térség számára.

Hiszek abban, hogy ezek a fejlesztési csomagok, amelyek össze lesznek hangolva a térségen belül, ezek hosszú időre meg fogják határozni a térség fejlesztési lehetőségeit, és a Szegeden és a Homokhátságon élők életminőségét pedig javítani fogják

- zárta gondolatait Mihálffy Béla. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.