Szeged

Robotkutya, VR - a jövő elevenedett meg a szegediek előtt (videó)

Robotkutya, VR - a jövő elevenedett meg a szegediek előtt (videó)

Robotok, csúcstechnológiás irodatechnikai és gamer megoldások, és mindezek mellett szakemberekkel is lehetett beszélgetni.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 23., csütörtök
Robotkutya, VR - a jövő elevenedett meg a szegediek előtt (videó)

Már ötödik alkalommal nyitotta meg kapuit a Szeged Business & IT (SzeBIT), Magyarország legnagyobb ingyenes technológiai rendezvénye. Csütörtökön a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartották az eseményt, ahol a jövő elevenedett meg a kilátogatók szeme előtt.

A Gamer Cornerben kipróbálható volt autóverseny-szimulátor, sőt egy VR autóverseny-szimulátor is (Fotó: szegedma.)

 

A PC Trade Systems Kft. által szervezett SzeBIT idei fő témája a mesterséges intelligencia és az IT biztonság volt. 

A SzeBIT házigazdája a PC Trade Systems Kft., mely az IT szektorban igen ritka módon, már 20 éve van jelen a térség informatikai szektorában. 

Ennek jegyében a Szilícium-völgyből érkezett előadást tartani Tilesch György mesterséges intelligencia-szakértő és tanácsadó. A TIK-ben fellelhető volt a világ első karbonsemleges laptopja, valamint IoT és virtuális valóság is. Voltak robotok, csúcstechnológiás irodatechnikai és gamer megoldások, és mindezek mellett szakemberekkel is lehetett beszélgetni egy-egy felmerülő IT téma vagy kihívás tárgyában.

Az egyik legnagyobb szenzáció az a robotkutya volt, melyet honvédelmi célokra alkalmaznak.

 

Ennek, a robotkutyának nevezett szerkezetnek a fejlettebb verziói már 10.000 eurónál is többe kerülnek, az ár a felszereltségtől és a bővíthetőségtől függ - tudta meg lapunk a helyszínen. A robot kínai fejlesztésű és gyártmányú, az ázsiai országban készítenek tűz- és vízálló "kutyákat" is.

2-3 évente adnak ki újabb verziókat ebből a szerkezetből, ami majd pont most érkezik el időben. Az újabb fajtái már különféle képességekkel és szenzorokkal lesznek felszerelve.

Elsődleges funkciója az őrzés és védelem, a katasztrófavédelem és rendvédelem használja elsősorban. A Magyar Honvédség már tett szert ezekre a szerkezetekre, jelenleg 2-3 ilyen robotkutya áll rendelkezésre Magyarországon. 

Emberek helyett robotokat nem dolgoztatunk, még nem vagyunk rá képesek, de semmi sem elképzelhetetlen. 

A standnál azt is elmondták, hogy azonban emberi kezeléssel felderítési feladatokat tud végezni, szokták hasonlítani egy földön közlekedő drónhoz.

A tavaszi törökországi földrengések során ezt a típust felderítésre alkalmazták. 

Akár 17 km/órával is tud futni a szerkezet.

 

A kiállítás, előadások és workshopok keretében megismerkedhettek az érdeklődők az idei esztendő legizgalmasabb digitális újdonságaival. A kiállítói standokon láthatók, kipróbálhatók és tesztelhetők voltak világújdonságú megoldások. Az előadások során a laikusok számára érhető módon mesélték el részletesen a legújabb technológiai irányokat, valamint a tematikus workshopok keretében a szakemberek számára, mélyebb szakmai háttérrel engedtek betekintést a technológiai újdonságokba.

A SzeBIT különlegességét adják ezek szakmai workshopok, hiszen a másik két tájékozódási lehetőségtől eltérően ennek keretén belül kis létszám mellett, a vezető hazai IT szakemberekkel lehetett egy-egy szakmai témában elmélyedni.

A SzeBIT szervezői tudatosan törekedtek arra, hogy annak ellenére, hogy igen bonyolult technológiai problémák és megoldások kerülnek terítékre, mindez közérthető nyelvezettel történjék.

Szinte csordultig megteltek a sorok az előadások alatt.

 

A SzeBIT színpadán egy-egy konkrét technológiai kihívás általános áttekintése zajlott, azaz nem termékbemutatókat hallgathattak meg az érdeklődők, hanem olyan inspiratív előadásokat, amelyek után vélhetően máshogy fognak gondolni egy adott témára. 

Ezen témák közé tartozott a mesterséges intelligenciáról, a zsaroló vírusokról, az információ biztonságról, a robotokról, a podcast-ekről, de még űrkutatásról szóló beszélgetés és tájékoztatás is.

A Gamer Cornerben kipróbálható volt autóverseny-szimulátor, sőt egy VR autóverseny-szimulátor is, továbbá valódi gamereknek szóló csúcskategóriás gépek voltak fellelhetőek, amelyekkel a játékélmény egy teljesen új dimenziót nyújtott a fiatalok számára.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.