Szeged

Totális képzavarban az ellenzék – támadni próbálják a szegedi beruházást

Totális képzavarban az ellenzék – támadni próbálják a szegedi beruházást

Kovács György
2023. november 8., szerda
Fotó: Koszticsak Szilárd
Totális képzavarban az ellenzék – támadni próbálják a szegedi beruházást

Tordai Bence azonnali kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, tájékozatlanságával viszont eléggé leégette magát, ráadásul jól példázza, milyen hasraütésszerű számokkal és adatokkal dobálóznak az ellenzéki politikusok. 

Fotó: Koszticsak Szilárd. 

 

 

Mi folyik itt címmel tett fel kérdéseket a párbeszédes Tordai Bence, de szinte semmilyen valóságtartalommal nem bírt a felszólalása. A miniszterelnököt próbálta számon kérni, a kormány miért minősített Soroksár környékén 580 hektárt beruházási célterületté. Továbbá megerősítést kért Orbán Viktortól, hogy a „területre” valóban a BYD épít-e autógyárat, vagy akkumulátorgyárat. Közben már arról is elkezdett fantáziálni, mennyivel növekedhet meg Soroksár körül a forgalom, az észnélküli számok puffogtatását végül azzal tetézte, hogy napi 6-8 ezer kamiont vízionált a területre. 

Valóban van egy versenyfutás kínai autógyár építése érdekében. Nyugat-európai országokkal futunk versenyt, ideértve Franciaországot is” 

- ismertette Orbán Viktor. Hozzátette, nem tudni még, hogy Magyarország nyeri-e meg a versenyt, várhatóan decemberben jelenti be a beruházó. 

Emellett felhívta a figyelmet, nem az említett soroksári területre van tervezve beruházás.  

A magyar kormány továbbra is arra törekszik, hogy ezeket a nagyberuházásokat a területfejlesztés logikája mentén helyezze el az országban."

Fölidézte, Magyarország 2010 előtt kelet-nyugat megosztottságtól szenvedett. Az elmúlt 13 év iparpolitikájának következtében Kelet-Magyarország rohamléptekkel zárkózik föl, reményeik szerint pedig hamarosan sikerül megszüntetni ezt a kelet-nyugat közti különbséget. 

A további beruházásokat a terveink szerint Magyarország déli részére szeretnénk irányítani, mert az új megosztottság területfejlesztés szempontjából, Magyarországnak többé nem a kelet-nyugat, hanem az észak és a dél.” 

Kiemelte, Soroksár éppen ezért nem is illeszkedik bele a jelenlegi fejlesztési politikába, ott ilyen terv nincs is, csak délen.

 

A miniszterelnök hiába hívta fel többször is Tordai Bence figyelmét, hogy szó sincs Soroksárról, a viszontválaszban továbbra is ragaszkodott a pontatlanságához, sőt újabb részeket költött hozzá. Szerinte a dél-pesti agglomeráció lakói nem akarják a BYD gyárat és ekkor már nem is 580, hanem 600 hektáros beruházásnak nevezte. 

Mint azt olvasóink tudhatják, a valóságban szó sincs 580-600 hektáros ipari parkról, pláne nem Soroksáron. Egy meglévő, 90 hektáros ipari parkot bővítenek Szegeden 300 hektárosra. Sajtóértesülések szerint ide pedig valóban a BYD építhet autógyárat, azonban korábban Szijjártó Péter tájékoztatása alapján még nem született megállapodás, amelyet most Orbán Viktor is megerősített. A BYD nyilatkozata alapján év végén jelentheti be a vállalat, hol épít gyárat, amely szintén egybecseng a kormányfő kijelentésével. A témáról ITT olvashat bővebben.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.