Bulvár

A nők elleni erőszak megszüntetéséért kampányoltak a Reök-palota előtt + FOTÓK

A nők elleni erőszak megszüntetéséért kampányoltak a Reök-palota előtt + FOTÓK

2014. november 25., kedd
A nők elleni erőszak megszüntetéséért kampányoltak a Reök-palota előtt + FOTÓK
nemzetkozi_nap04_gs

Kevesen tudják, hogy a mellrák elleni harc rózsaszín szalagja mellett a nők elleni erőszak megszüntetéséért is minden évben hadjáratot folytatnak egy hasonlóan figyelemfelkeltő eszközzel.

November 25-ét mindössze 15 éve nyilvánította az ENSZ hivatalosan is e küzdelem világnapjává. 1960-ban ugyan ezen a napon végezte ki brutálisan a Dominikai Köztársaság diktátora,

Rafael Trujillo

a Mirabal nővéreket. Szegeden a nők elleni erőszak jelét, a lila szalagot tűzhették mi magukra mindazok, akik végigsétálva a Reök-palota előtti téren egy perc figyelmet szenteltek a gyengébbik nemet érő bántalmazás kérdésének.

Veres László

, az országos kríziskezelő hálózat szegedi munkatársa elárulta, az a céljuk, hogy a társadalommal minél szélesebb körben megismertessék a nők elleni terror, a családon belüli erőszak és a nemi erőszak problémáját, s az egyetemista fiatalok figyelmét is felhívja a témára. A szalagokat a Soroptimist szervezete biztosította a kampányhoz. Nehéz statisztikai adatokat hozni arra vonatkozóan, pontosan mennyien szenvedik el nap mint nap, vagy akár életük során legalább egyszer az erőszak valamely formáját. Egyrészt azért, mert a rendőrségi kimutatásokba csak azok kerülnek bele, akik eljutottak a feljelentésig, másrészt pedig azért, mert a terrornak számos formája létezik. A szóbeli erőszak is erőszak. Veres László szerint az oktatás, a média szerepe is nagyon fontos, hiszen sokan azt sem tudják, milyen esetek számítanak ebbe a körbe. Ne legyen tabu és ne dugják homokba a fejüket azok sem, akik többszöri alkalommal találkoznak a híradóban, portálokon a nők elleni erőszak kérdésével - üzente. Az OKIT munkatársai egyébként a 06/80-20-55-20 telefonszámon, illetve az okit@ncsszi.hu e-mail címen érhetők el. A kis közösség, mint a közvetlen lakókörnyezetnek és családtagok is kérhetnek segítséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.