Bulvár

Négy ok, hogy goji bogyót fogyasszunk

Négy ok, hogy goji bogyót fogyasszunk

2014. január 27., hétfő
Négy ok, hogy goji bogyót fogyasszunk
goji-bogyo-3

A goji bogyó Ázsiában és Európa egyes vidékein őshonos, évezredek óta hagyományos eleme a kínai népi orvoslásnak. Hatásai közé tartozik, hogy javítja a látást, a keringést, csillapítja a köhögést, sokoldalúsága miatt ma már szerte a világon milliók fogyasztják és sorolják a szuperélelmiszerek közé.

Elsősorban a goji bogyó magas antioxidáns tartalmát szokás hangsúlyozni, de ezenkívül is számos előnnyel rendelkezik.

1. Jó közérzet

15 napos, kettős vak kísérlet során azt vizsgálták, hogy egészséges felnőttek mit tapasztalnak a goji bogyó fogyasztásakor. A résztvevők arról számoltak be, hogy jobb lett a közérzetük és frissebbnek, erősebbnek érezték magukat. A változásokat elemezve a kutatók arra jutottak, hogy a goji bogyó jelentősen növeli az energiát, a sportteljesítményt, javítja az alvás minőségét, a pszichés állapotot, fokozza a koncentrációt és a boldogságérzetet. Érezhetően javítja a mozgásszervek, az emésztőrendszer, a szív- és érrendszer működését. Azok az alanyok, akiknél korábban menstruációs görcsök, gyomorégés vagy gyenge szexuális teljesítmény volt jellemző, a tünetek enyhülését tapasztalták. A tapasztalatok szerint tehát a goji bogyó napi rendszeres fogyasztása általánosan javítja a közérzetet, a szellemi teljesítményt és javítja a bélfunkciókat.

goji-bogyo-1

2. Immunerősítés

60, 55-72 év közötti egészséges felnőttön vizsgálták a goji bogyó lé hatását. A csoportnak az a fele, amelyik goji bogyót kapott a kísérlet során, jelentős fehérvérsejtszám növekedést és az immunrendszer fokozottabb működését mutatta. Ezek az alanyok szintén beszámoltak a közérzet és a memória javulásáról. A goji bogyóban található poliszacharidok erősítik a szervezet ellenállóképességét, magas C-vitamin és cink tartalma pedig egyszerre szolgálja a megelőzést és a betegségek után az immunrendszer helyreállítását is. A goji bogyó levet fogyasztóknál semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

Itt tud

a goji bogyóról még többet olvasni!

3. A szervezet erősítése

Minden évben hallunk egy új influenza járványról és arról, hogy itt az ideje beadatni a védőoltást. Nem lenne sokkal jobb, ha természetes módon szereznénk meg az influenza elleni védelmet? Erre a goji lehet a megoldás. Kínában ősidők óta nagyra becsülik tápanyagtartalma miatt, kimutatták, hogy erősíti az immunrendszert, ezáltal segít elkerülni az influenzát is. Egy kísérlet során 4 héten keresztül etették az egereket goji bogyóval, majd megfertőzték őket influenza vírussal. A goji fokozta az immunrendszer aktivitását, ezért a kutatók arra következtetnek, hogy rendszeres szedése távoltartja a vírusos fertőzéseket.

4. Szemvédő hatás

A goji bogyó sok olyan tápanyagot tartalmaz - A-, C-, E-vitamin, cink, béta-karotin, zeaxantin -, melyeknek a szem egészségének megőrzésében fontos szerepük van.

goji-bogyo-2

Egy svájci vizsgálat során 65-70 év közötti felnőtteken tesztelték a goji szemre gyakorolt hatásait. Vérvétel során ellenőrizték az alanyok szervezetének antioxidáns szintjét. Azoknál, akik kaptak goji bogyót, a szem állapota nem változott - ellentétben a másik csoporttal, akiknél az állapot romlott -, az antioxidánsok szintje szervezetükben pedig 57%-kal nőtt. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a goji bogyó 90 napon át történő szedése növeli az antioxidánsok mennyiségét, ezáltal pedig védelmet nyújt az időskorral együttjáró szembetegségekkel és látásromlással szemben. A goji bogyó összetevői nem teljeskörű, de igen erős védelmet adnak a szemeknek a kor előrehaladtával gyakran jelentkező látásromlás, a makula degeneráció vagy éppen az erős fényhatásokkal szemben. Számítógép előtt dolgozóknak is fokozottan ajánlott a fogyasztása. Összességében elmondható, hogy a kutatások igazolták, hogy a goji bogyó rendszeres fogyasztása jó hatással van egészségünkre, teljesítőképességünkre és közérzetünkre is. A goji egyike azon egzotikus gyümölcsöknek, melyeket az utóbbi évben egyre többen ismertek és kedveltek meg fantasztikus hatásaik miatt. Olvasson

ITT

még többet a goji bogyóról!

(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.