Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten. Tovább »

A dietetikus a reggeli fontosságát hangsúlyozza

2016. január 12., kedd · Hozzászólok

reggeli_elelmiszer_etel

A reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is. Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.
Tovább »

Dietetikus: a mindennapi étrendben a kiegyensúlyozottságra és a mértékletességre kell törekedni

2015. október 27., kedd · Hozzászólok

etkezes_ebed_vacsora

A feldolgozott húskészítményeknek és a vörös húsoknak is van helye az étrendben, azonban a mindennapi táplálkozás során a kiegyensúlyozott étrendre és a mértékletességre kell törekedni – mondta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek kedden. Tovább »

Vacsoracsata – Megnéztük, hogy mennyiért étkezhetünk a Hungarikum Fesztiválon + FOTÓK

2015. augusztus 7., péntek · 7 hozzászólás

hungarikufesztival18_gs

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Hungarikum Fesztivál. Kíváncsiak voltunk, milyen összeg elköltésére készüljön egy négytagú család, ha főétkezésüket a Széchenyi tér standjainál próbálják megejteni. Tovább »

Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

2015. február 20., péntek · 8 hozzászólás

transzzsir

Pilóta mini vaníliás karika, Norbi Update müzliszelet, Profi Mogyorókrém – többek között ezek a termékek kerültek le február 18-tól a boltok polcairól, magas transzzsírsavtartalmuk miatt. Külföldön ugrásszerű egészségügyi javulást hozott transzzsír-stop, Magyarországon eddig évente 9000 kg-nyit fogyasztottunk el a vegyületből, ez megegyezik az Eiffel-torony súlyával. Tovább »

Szegeden tartanak konferenciát a Mintamenza programról

2014. március 4., kedd · Hozzászólok

mintamenzaA közétkeztetést megújító Országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezi meg közösen Csongrád Megye kormányhivatala, a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az országos Mintamenza Program vezetése és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Szegeden „Mindennapi egészségünk – új alapanyagok a közétkeztetésben”címmel. Tovább »

Négy ok, hogy goji bogyót fogyasszunk

2014. január 27., hétfő · 4 hozzászólás

goji-bogyo-3A goji bogyó Ázsiában és Európa egyes vidékein őshonos, évezredek óta hagyományos eleme a kínai népi orvoslásnak. Hatásai közé tartozik, hogy javítja a látást, a keringést, csillapítja a köhögést, sokoldalúsága miatt ma már szerte a világon milliók fogyasztják és sorolják a szuperélelmiszerek közé. Tovább »

Nevelés az ebédlőasztalnál

2013. október 19., szombat · Hozzászólok

vacsora_csaladEgészségesebbek, vidámabbak, jobban teljesítenek az iskolában és még a kábítószerekhez is kisebb arányban fordulnak azok a fiatalok, akik rendszeresen együtt étkeznek családjukkal. Lantos Katalin pszichológus a mindennapos otthoni rituálék szerepéről tartott előadást Szegeden. Tovább »

Az étkezés

2013. szeptember 30., hétfő · Hozzászólok

lit_szechenyiterv_logo

A futballista felépítésében három dolog összhangját kell megteremteni: az edzését, a pihenését és az étkezését. Nem lenne célszerű most itt a bevitt folyadék, vitamin, rost, szénhidrát, fehérje vagy magnézium mennyiségéről értekezni, ugyanakkor fontos néhány dolgot tisztázni. A rendszeres, napi testmozgás a gyermekeknél nem igényel semmiféle különleges étkezést. Fontos, hogy a szervezetbe vitt energia a felhasznált kalóriával legyen egyensúlyban, ebben az esetben nincs hízás, sem fogyás, a játékosnak csak az edzésmunkára kell koncentrálnia. Tovább »