Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon

2017. szeptember 18., hétfő · Hozzászólok

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten. Tovább »

Rétvári: az egészséges menzák az egészséges életmód kialakításához segítenek hozzá

2017. március 9., csütörtök · Hozzászólok

A megreformált közétkeztetés nagyban hozzájárul az egészséges életmód kialakításához, így emelve az egészségben eltöltött évek számát – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy csütörtöki, budapesti rendezvényen. Tovább »

A túl sok ülés és a túl kevés testmozgás gyorsíthatja az öregedést

2017. január 20., péntek · Hozzászólok

A naponta több mint tíz órát ülő és kevés fizikai aktivitást végző idősebb nők sejtjei gyorsabban öregednek, mint azon társaiké, akik kevesebbet ülnek és többet mozognak napközben – állítják a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem orvostudományi karának szakemberei. Tovább »

Mennyire veszélyesek a mindennapi nassolások?

2016. május 28., szombat · Hozzászólok

csokolade_edesseg

A táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a plusz kilókat és egészségesebben éljünk! Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól! De hogyan is tehetjük ezt meg?
Tovább »

Magyarországon a felnőttek 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott

2015. május 6., szerda · Hozzászólok

Magyarországon tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete – derült ki az országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatból. Tovább »

Szegedi olimpikonok és színészek álltak ki a “Tegyél!” program mellett + FOTÓK

2015. április 13., hétfő · Hozzászólok

tegyel_program06kf“Tegyél!” – állt a szegedi Tarjáni Kéttannyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak és pedagógusainak pólóján a buzdító felirat. Tenni a környezetvédelemért, az egészséges életmódért, a jobb életért és az újrahasznosításért – csak néhány dolog azok sorából, amelyeket érdemes lenne a mindennapi rutinba illeszteni. Az iskola hétfő délutáni programján Vajda Attila és Nagy Péter olimpikonok, Márton Anita Európa bajnok, valamint Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián színművészek hívták fel a figyelmet a tenni akarás fontosságára.
Tovább »

Transzzsírstop: a vaníliás karika elhasalt, a Balaton szelet éppen csak megúszta

2015. február 20., péntek · 8 hozzászólás

transzzsir

Pilóta mini vaníliás karika, Norbi Update müzliszelet, Profi Mogyorókrém – többek között ezek a termékek kerültek le február 18-tól a boltok polcairól, magas transzzsírsavtartalmuk miatt. Külföldön ugrásszerű egészségügyi javulást hozott transzzsír-stop, Magyarországon eddig évente 9000 kg-nyit fogyasztottunk el a vegyületből, ez megegyezik az Eiffel-torony súlyával. Tovább »

Nemzetközi programban vizsgálták a magyar gyerekek egészségi állapotát

2014. május 30., péntek · Hozzászólok

A magyar gyerekek túl sok cukros italt fogyasztanak, kevés friss gyümölcsöt és zöldséget esznek, nem mozognak és nem alszanak eleget – derült ki egy nyolc országban végzett európai kutatásból, amelynek magyar résztvevői közül minden hatodik gyermek túlsúlyosnak, illetve elhízottnak bizonyult.
Tovább »

Egészségcseppek: Kis lépésekkel az egészséges életmódig + VIDEÓ

2014. március 27., csütörtök · Hozzászólok

tulsuly (1)Ön el tud igazodni a diéták útvesztőjében? Tudja, mitől lesz egészséges az életmódja? Kovács Éva, a Stefánia Klinika mozgásterapeutája elárulta, hogyan vehetjük rá magunkat egy sportban gazdagabb életstílusra.
Tovább »

A szülők szerint a sportnál csak a nyelvtanulás fontosabb

2014. március 23., vasárnap · Egy hozzászólás

A magyar szülők csak az idegen nyelvi képzést tartják a sportnál fontosabb oktatáson kívüli tevékenységnek gyermekeik számára – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatással foglalkozó részlegének, a Kutatópontnak a felméréséből, amelyet vasárnap jutattak el az MTI-hez.
Tovább »

Négy ok, hogy goji bogyót fogyasszunk

2014. január 27., hétfő · 4 hozzászólás

goji-bogyo-3A goji bogyó Ázsiában és Európa egyes vidékein őshonos, évezredek óta hagyományos eleme a kínai népi orvoslásnak. Hatásai közé tartozik, hogy javítja a látást, a keringést, csillapítja a köhögést, sokoldalúsága miatt ma már szerte a világon milliók fogyasztják és sorolják a szuperélelmiszerek közé. Tovább »

A PC-BOX Kft. dolgozói egészséges irányba haladnak

2013. november 14., csütörtök · Hozzászólok

pcboxlogo_uszt

Az elmúlt 5 évben a cég létszáma jelentősen megnövekedett, mely szükségessé tette a speciális programok szervezését a mindennapi munkaterhelés mellett, ezzel dolgozói képesek lesznek egyensúlyba hozni a munka-mozgás-egészséges táplálkozás harmóniáját, és kezelni tudják az őket érő stressz káros hatásait. A programok új információt adnak, és alkalmat teremtenek a közös kapcsolatépítésre. Tovább »

Nevelés az ebédlőasztalnál

2013. október 19., szombat · Hozzászólok

vacsora_csaladEgészségesebbek, vidámabbak, jobban teljesítenek az iskolában és még a kábítószerekhez is kisebb arányban fordulnak azok a fiatalok, akik rendszeresen együtt étkeznek családjukkal. Lantos Katalin pszichológus a mindennapos otthoni rituálék szerepéről tartott előadást Szegeden. Tovább »

Jógázz Szegedért – jótékonysági rendezvény a Széchenyi téren

2013. április 19., péntek · Hozzászólok

joga01A Jalagati klub Szeged legnagyobb jógastúdióival karöltve tart jótékonysági rendezvényt a Széchenyi téren vasárnap. Egészségünk megőrzése mellett a városkép zöldebbé tételéhez is hozzájárulhatunk: a bevételt a szervezők facsemeték ültetésére ajánlják fel a városnak.
Tovább »

Egészséges életmódra ösztönzi a gyerekeket az új TEGY program

2013. április 11., csütörtök · Hozzászólok

Nyolc budapesti, hat debreceni és hat szegedi általános iskola diákjai ismerkedhetnek meg ebben az évben a Tegyünk Együtt a Gyermekekért (TEGY) társadalmi célú kezdeményezés kiegyensúlyozott és egészséges életmódra ösztönző új oktatási programjával.
Tovább »

Futóversennyel zárták az évet Szegeden a Széchenyi téren + FOTÓK

2012. december 31., hétfő · 2 hozzászólás

Közel kétszáz ember zárta a Széchenyi téren egy közös futással a 2012-es évet: az óév utolsó napján tartott sportos délelőtt célja, hogy az egészséges életmódra tett fogadalmunkat már egy nappal korábban megalapozhassuk. A regisztrálók a mozgás öröme mellett értékes ajándékokkal is gazdagodhattak.
Tovább »

Fiatalkori stressz – kezeljük megfelelően!

2012. december 4., kedd · Hozzászólok

Serdülő és fiatalok számára különleges dolog a veszélyt, a kockázatot, szorongást is rejtő izgalom élménye. A viselkedési hozzászokások és depedenciák gyakran ilyen élményeken át hozzák létre a szexuális, a bűnöző jellegű vagy az önkárosító magatartásformákat hozzászokásokat ebben a korban.
Tovább »

A dohányzás fiziológiai vonatkozásai, dohányzással összefüggő betegségek

2012. december 4., kedd · Egy hozzászólás

Egy cigaretta elszívása során a nikotint tartalmazó belélegzett füst 90%-a a tüdőbe, a kis légutak végső részébe kerül. Ezek hajszálerein (capillárisok) keresztül a nikotin bejut a véráramba: a tüdővénákon keresztül a bal szív-félbe, majd innen a friss vért szállító artériák útján az agyba és a test többi részébe jut. Ezen a módon rövid időn belül – az inhalációt követő 8 másodpercen belül – viszonylag nagy mennyiségű nikotin éri el az agyat. Ez a sebesség kb. egy intravénás injekció gyorsaságát jelenti a szervezet számára.
Tovább »

A mozgásszegény életmód és a betegségek kapcsolata

2012. november 19., hétfő · Hozzászólok

A mozgásszegény életmód a civilizált társadalmak legfőbb egészségügyi problémáinak, a legtöbb népbetegségnek az egyik legáltalánosabb érvényű okozója. Manapság az a jellemző, hogy az emberek többsége nem tudja, vagy ha tudja, nem veszi komolyan, hogy egészségi állapotát, életminőségét, munkaképességét veszélyezteti azzal, ha nem változtat mozgásszegény életmódján!
Tovább »

Kezedben a sorsod, változtass ma életmódot!

2012. november 19., hétfő · Egy hozzászólás

Sok évtizeden keresztül lehet ülő életmód és menedzser életvitel mellett pacalt tömni magunkba az érezhető büntetés legkisebb előjele nélkül. Az apró figyelmeztetések könnyedén lesöpörhetők az asztalról. Egy kis kósza szédülés? Egy fuvallatnyi gyomorbaj? Egy gyorsan múló mellkasi szorítás? Ritkán van olyan átütő ereje az apró – ám rendre szaporodó – figyelmeztetéseknek, hogy az önpusztító életmód gyökeres reformjára késztessenek.
Tovább »

Egész Szeged együtt tornázik péntek este + VIDEÓ

2012. október 19., péntek · 4 hozzászólás

Az egész várossal együtt mozoghat péntek este az, aki csatlakozik a „Fitness Night 2012” nevű, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvény valamelyik szegedi programjához. A Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság szervezésében a zumbától az aerobikig számos mozgásformát kipróbálhatunk az este hat órától induló edzések között.
Tovább »

A cukorbetegségről nem csak cukorbetegeknek a TIK-ben + VIDEÓ

2012. október 13., szombat · 2 hozzászólás

Korunk egyik legjelentősebb problémájával, a cukorbetegséggel foglalkozik a VII. Szegedi Diabétesz Nap a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában október 12-13 között.
Tovább »

Fitness Night 2012 – egy éjszaka az egészséges életmódért + JÁTÉK

2012. október 10., szerda · Hozzászólok

A Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság (KERT) szervezésében „Fitness Night 2012” elnevezéssel az egész várost megmozgató, egészséges életmódot népszerűsítő rendezvényt tart Szegeden. Az október 19-én, este hat órától éjfélig tartó eseményre a város minden részéről csatlakoznak a fitnesz területen szolgáltatást nyújtó társaságok, szervezetek és központok. Játsszon velünk, nyerjen belépőt!
Tovább »

Etka anyó sosem öregszik meg + FOTÓK, VIDEÓ

2012. március 29., csütörtök · 2 hozzászólás

Álmosak lehetünk, de fáradtak soha, hisz a bennünk lévő erő folyton hajt minket – mondta Kártyikné Benke Etka, vagy ahogy mindenki ismeri: Etka anyó. A szegedi hölgy 55 éves koráig több betegséggel is küzdött, majd egy maga által kifejlesztett jóga segítségével hadat üzent az öregedésnek. 93 évesen is tornázik, köszöni, jól van.
Tovább »