Bulvár

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a kerékpárosokat

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a kerékpárosokat

2011. december 12., hétfő
Fokozottan ellenőrzi a rendőrség a kerékpárosokat

A Csongrádi Rendőrkapitányság Vezetője az „őszi-téli átállás” veszélyeire figyelemmel a kerékpárosok fokozott ellenőrzését rendelte el - olvasható a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleményében.

A baleseti statisztikák adatai alapján Csongrádon magas a kerékpárosok aránya a közlekedési balesetek vonatkozásában. A közlekedők ezen csoportja a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevője, valamint arányuk az összes közlekedési baleseten belül magas. Egy esetleges baleset során a nagymértékű sebesség és a tömeg különbség miatt nagyobb a baleseti kockázatuk. A Csongrádi Rendőrkapitányság állománya a város és vonzáskörzetének több pontján tart ellenőrzéseket, melynek során különös tekintettel ellenőrzik kollégáink az előírt világítóberendezések meglétét és használatát, láthatósági mellény meglétét és használatát, valamint az ittasságot a kerékpárosok körében. Fentiek azért kiemelten fontosak, mivel baleseti okként gyakran szerepelnek. Az elmúlt időszak alatt végrehajtott ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyalogosan és kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, a kerékpár kötelező tartozékaival. A gyalogosok és kerékpárosok között magas számban vannak a gyermekek és az idősebb korúak. Róluk elmondható, hogy koruk esetleges rosszabb érzékszervi adottságaik miatt figyelmetlenebbek, gyakran nem körültekintően, takarásból lépnek le az úttestre, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a közlekedő jármű távolságát, sebességét. Az intézkedő rendőrök a vonatkozó jogszabályok alapján differenciáltan intézkednek a szabálysértőkkel szemben, mely lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság, illetve szabálysértési feljelentés - olvasható a közleményben.

Legfontosabb gyalogosokra és kerékpárosokra vonatkozó szabályok:

- A gyalogosnak alapvetően a járdán kell közlekednie. - A gyalogos az úttesten alapvetően a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen keljen át. - A gyalogos az úttestre lépés előtt mindig győződjön meg az áthaladás veszélytelenségéről. - Lakott területen kívül az úttesten útpadkán közlekedő gyalogos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljen fényvisszaverő mellényt. - Kerékpárral alapvetően kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén kell közlekedni. - Kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között elől fehér, hátul piros színű lámpával kell kivilágítani, valamint lakott területen kívül a járművezetőnek fényvisszaverő mellényt kell viselnie. - Kerékpárral való közlekedés előtt tilos bármilyen alkoholtartalmú étel vagy ital fogyasztása, mely a közlekedés során befolyásoltságot okozhat.

A közlekedés során kérjük vegyék figyelembe a téli időjárás veszélyeit:

- korábban sötétedik - nedves, csúszós, jeges utak - eső, hó - rossz látási viszonyok. A rendőrség kéri, hogy a változó útviszonyokat figyelembe véve mindenki óvatosan közlekedjen!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.