Bulvár

Pereljük a közútkezelőt, ha megcsúszunk a jeges úton?

Pereljük a közútkezelőt, ha megcsúszunk a jeges úton?

2011. január 27., csütörtök
Pereljük a közútkezelőt, ha megcsúszunk a jeges úton?

Ha csúszós, jeges az út, nincs letakarítva, s az autónkkal balesetet szenvedünk e miatt, perelhető a közútkezelő. Az InfoRadióban. Kovács Kázmér ügyvéd elmondta, hogy már több ilyen per is indult, amelyet meg is nyertek a gépkocsivezetők.

Perelhető a közútkezelő, de nem általánosságban, hanem - jogász kifejezéssel élve - kell egy többlet tényállás is - mondta az InfoRádió által megkérdezett ügyvéd, aki hozzátette: ha valaki autóval megcsúszik a síkos, jeges úton, akkor először azt kell vizsgálni, betartotta-e a KRESZ szabályát, az út- és időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedett-e.

Kovács Kázmér

szerint azonban előfordulhat, hogy a közútkezelő a felelős, de csak akkor, ha valahogy igazolható, hogy a saját, vétkes mulasztásából adódóan következett be a baleset, vagy azért, mert ugyan elvégezte az út síkosságmentesítését, de rosszul, ezért a vezető nem számíthatott arra, hogy meg fog csúszni az autó. Akkor is perelhető a közútkezelő, ha bizonyítható, hogy már hosszú ideje csúszós, jeges volt az útnak egy bizonyos szakasza, mégsem tisztították meg, holott megtehették volna - fűzte hozzá a biztosítási szakjogász, aki elmondta azt is: volt már arra példa, hogy valaki pert indított, sőt meg is nyerte azt. A sikeres perek azonban nem télen jellemzőek az ügyvéd szerint, hanem például akkor, amikor sarat hordtak az útra, és igazolható volt, hogy az már napok óta ott van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.