Bulvár

Pelikánok a Vadasparkban – KÉPEKKEL

Pelikánok a Vadasparkban – KÉPEKKEL

2009. október 27., kedd
Pelikánok a Vadasparkban – KÉPEKKEL
Nemrég egy pelikánpár érkezett a Budapesti Állatkertből, akiket a Szegedi Vadaspark gondozói Keszeg és Kárász névre kereszteltek. Ezzel egy régóta vágyott új fajjal gazdagodott az állatkert.

A két fiatal rózsás gödény, vagy közismertebb nevén pelikán múlt héten került ki először a kifutóra – jópár nap eltelik, míg végképp otthon érzék magukat. Hogy milyen régóta vágytak pelinkánra a Szegedi Vadasparkban, jól mutatja, hogy a gödények kifutója melletti büfé hajdan a Pelikán nevet kapta – most végre a büfé mellett annak névadói is látogathatók – mesélte

Endrédi Lajos

, a Szegedi Vadaspark gyűjtemény-felügyelője. A jövevények még igen fiatalok, valószínűleg párról van szó, de most végzik, illetve ellenőrzik az ivar-meghatározást DNS-minták alapján. A költésre még nem kell gondolniuk a gondozóknak, hiszen körülbelül öt év múlva válnak ivaréretté. Ugyanakkor nem ők lesznek az egyedüli pelikánok: egy német állatkertből várnak szintén két ifjú gödényt. Az újoncok csereakció, illetve kihelyezés keretében érkeztek és érkeznek, a Szegedi Vadaspark így most nagy büszkeséggel mutatja be az egyébként viszonylag magas piaci értékű madarakat. Hajdan Magyarországon is éltek kis számban rózsás gödények, ma már fokozottan védettek, de nem találhatók meg hazánkban, inkább a Duna-delta környékén, illetve más Balkáni térségekben élnek, és ott is költenek. A fiatal egyedek barnás színűek, de a rózsás gödény alapvetően – nevének megfelelően – szép rózsás színű tollazattal rendelkezik. A pelikánok hidegtűrők, a mi éghajlati teleinket átvészelik, persze készítettek számukra menedéket gondozóik. Elsősorban hallal táplálkoznak, amit kiegészíthetnek más húsféleségekkel, nevük is kedvenc csemegéjükre utal. A pelikánok ritka „nagy arcok” minden állatkertben, biztosan mind a gondozók és mind a látogatók szívébe belopják majd magukat – karakteres állatok és ráadásul nem is buták – tudtuk meg Endrédi Lajostól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.