Bulvár

Tutajon érkezik a só a szegedi halfesztiválra

Tutajon érkezik a só a szegedi halfesztiválra

2008. szeptember 4., csütörtök
Tutajon érkezik a só a szegedi halfesztiválra

Ahogy régen évszázadokon át, úgy a hét végén újra a Tiszán hozzák a sót a szegedi halászlébe; a Csemete természetvédelmi egyesület aktivistái augusztus utolsó napjaiban ácsolták össze tutajukat Makónál, és csütörtökön indultak el só szállítmányukkal Szegedre.

A hagyományos formákat megőrző vízi jármű várhatóan péntek este érkezik a csongrádi megyeszékhelyre, és szombaton fut be a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a belvárosi Tisza-parton felállított óriásbográcsához, ahol a tutajon szállított sót ünnepélyesen átadják az ott készülő halászléhez - tájékoztatta a

Tokodi Béla

programkoordinátor az MTI-t. A Maros vízminőségét és a folyóvölgy természeti értékeit vizsgáló program Soborsinnál kezdődött augusztus első felében. Innen indult el kenukkal és tutajon az a nemzetközi csoport, amely a Maros folyó, kémiai, és fizikai monitorozását vállalta magára. Mivel a Maros a gátak, erőművek, pontonhidak miatt csak szakaszosan tutajozható, a természetvédelmi szervezet aktivistái augusztus utolsó napjaiban Makón új vízi járművet készítettek. Az önkéntesek a szegedi Móra Ferenc Múzeum szakembereinek segítségével a gyergyói tutaj hiteles mását készítették el a Maros-parti városban. A gyergyói tutaj az erdélyi tutajkereskedelem legnagyobb járműve volt. Szép egyenes fából állították össze, hossza elérte a hat, hat és fél ölt (10-12 métert), s a legjobb épületfának való gerendaanyagot tartalmazta. Deszkával terhelték, sőt borvizet is úsztattak rajta, s nagy teherbírása miatt sószállításra is használták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.