Sport

Megnyitották a szegedi Evezős Európa-Bajnokságot

Megnyitották a szegedi Evezős Európa-Bajnokságot

35 ország 540 sportolója érkezett Szegedre

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 24., szerda
Megnyitották a szegedi Evezős Európa-Bajnokságot

A hivatalos ceremónia keretében belül megnyitották a szegedi evezős kontinensviadalt, melyen a versenyzők olimpiai kvótákért küzdenek majd. Holnap reggeltől már a vízen láthatjuk az élsportolókat.

Fotó: Word Rowing

 

A párizsi olimpiát megelőző egyik legfontosabb sportági eseményre 35 ország 540 sportolója érkezik Szegedre, kilenc magyar egység az Eb-érmekért, öt pedig a párizsi kvótáért száll vízre. Hazánkban akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők Eb-küzdelmének.

A magyarok 1932 óta minden olimpián részt vettek evezésben.

 

Szeged fantasztikus város, amely nagyon szereti a sportot

A megnyitón Schmidt Gábor, a sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Kovács Tamás, Szeged alpolgármestere és Annamarie Phelps, az Európai Evezős Szövetség elnöke szólalt fel. 

Először is köszönetet szeretnék mondani a nemzetköziszövetségnek, európai divíziónak, hogy lehetőséget adtak nekünk, Magyarországnak, hogy egy ilyen rangos nemzetközi eseménynek adjunk otthont itt Szegeden...

A nemzetközi olimpiai mozgalom egyik legfontosabb küldetése, hogy a sportoló az első. És amikor Magyarország bármikor is eseményt rendez, ezt tartja szem előtt. A legfontosabb számunkra, hogy a sportolók, akik sokat edzenek, készülnek azért, hogy a megfelelő teljesítményt leadják, azt olyan körülmények között tegyék meg, amelyben csak a teljesítményükre kell figyelni. Tudom, hogy Szeged fantasztikus város, amely nagyon szereti a sportot, és rendre megtelnek a létesítmények. Higgyék el, a következő napokban is jó hangulat lesz itt, a Maty-éren, és a szurkolók megteremtik azt a legendás atmoszférát, amely nem csak a magyaroknak, hanem mindenkinek szól majd. A főszereplőknek jó szerencsét kívánok, hiszen mindenki Párizsra tekint

 – mondta megnyitó beszédében Schmidt Gábor, a sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

 

A világ legjobb evezősei feszülnek egymásnak

Az Európa-bajnokságot mindig nagy várakozás előzi meg, különösen az olimpia és a paralimpia évében, nagyon sok minden forog még kockán. Ezen a hétvégén azért gyűltünk össze, hogy tanúi legyünk a mi kontinensünk, és vitathatatlanul az egész világ legjobb evezőseinek egymás ellen és egyúttal önmagukkal is vívott küzdelmének. Az év legizgalmasabb és legélesebb versenyeit láthatjuk majd a következő 4 napban.

Köszönjük Magyarország kormányának és Szegednek, hogy támogatják és lehetővé teszik ezt az eseményt. Nagyon örömünkre szolgál, hogy először hozhatjuk el Szegedre az Evezős Európa-bajnokságot

- mondta Annamarie Phelps, az Európai Evezős Szövetség elnöke.

Csütörtökön a kvalifikációs előfutamokat 9 órától rendezik és a kontinensbajnokság első napján mindössze egy reményfutamra kerül sor. Az is kiderült, hogy Pető Zsoltnak a paraevezősök PR1 kategóriájában szombat reggel szurkolhatnak majd a helyszínre érkezők, a magyar versenyző ugyanis csak győzelem esetén biztosíthatja helyét a párizsi paralimpián. A tavalyi belgrádi világbajnokságon ezüstérmes Szabó Bence, Furkó Kálmán összeállítású férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes pedig szintén szombaton, a délutáni programban evezhet majd az Eb-éremért.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.