Sport

Nyertek a franciák, az ötödik helyért játszik a magyar válogatott az Eb-n

Nyertek a franciák, az ötödik helyért játszik a magyar válogatott az Eb-n

A mindenkori legjobb magyar helyezéssel zárhat válogatottunk

2024. január 24., szerda
Fotó: Czeglédi Zsolt
Nyertek a franciák, az ötödik helyért játszik a magyar válogatott az Eb-n

Az izgalmakhoz még csak pályára sem kellett lépnie a magyar válogatottnak. Volt olyan, amiért szívesen izgultunk, de sajnos akadt, amit elkerültünk volna. Ez utóbbi egy váratlan esemény volt, keddről szerdára virradó éjszaka ki kellett venni a vakbelét -szerencsére kielégítő a műtét utáni állapota. Máthé Dominik térdsérülése miatt volt kénytelen elhagyni a csapatot.

Kevés hely maradt üresen a magyar-francia meccsre a kölni arénában (Fotó: SzegedMA)

 

Amiért szívesen izgultunk, az pedig az Izland-Ausztria meccs volt, ugyanis ott az északiak legfeljebb tizennégy gólos győzelmével válogatottunk, a franciák elleni meccstől függetlenül az ötödik helyért játszhat Szlovéniával. A nap első meccsén a félidőben már hat volt az izlandiak előnye a szünetben, majd 13 percig nem dobtak gólt, így az osztrákok átvették a vezetést, a végét azonban a sógorok szúrták el és végül Izland nyert. Arról nem beszélve, hogy a halvány sansz is megmaradt a mieinknek, hogy elődöntőt játszanak.

A két már említett játékos, Máthé Dominik és Palasics Kristóf természetesen nem volt ott a keretben, ahonnan a Krakovszki-ikrek, Bence és Zsolt maradt ki.

Bár Dika Mem góljával a franciák szereztek vezetést, a magyarok három perc alatt négyszer is betaláltak. Nem a kapusokról és a védekezésről szólt a találkozó, hatalmas oda-vissza rohanás volt, a pályán. A tizedik percig tudta tartani 1-2 gólos előnyét válogatottunk, majd ritmust váltottak a franciák. Javítottak a védekezésen, az elhalászott labdákkal pedig szórták a könnyű gólokat. Hiába váltotta a kapuban Bartucz Lászlót az idei kontinenstornán pályára lépő Andó Arián, a félidő felénél már néggyel vezettek. (15. perc: 13-9)

MEM, Dika
A jelenkori kézilabdázás két kiemelkkedő egyénisége, Dika Mem és Bánhidi Bence nagy csatát vívott egymással (Fotók: Czeglédi Zsolt/MTI)

 

Becsülettel mentek a mieink is, de érezhető sebességkülönbség volt a két válogatott között, a gyors játék pedig egyértelműen a franciák malmára hajtotta a vizet. Nagyot kellett azért is küzdeni, hogy ne menjen el jobban az ellenfél. A 23 perc végén olyan történt, ami az Eb alatt még nem: Imre Bence lövést hibázott. A kontinenstornán először szereplő 19 éves szélső tizennyolc kísérletnél és tizennyolc gólnál járt, amikor először hibázott. A 25. percben már Szöllősi Szabolcs kivételével minden beevezett magyar játékos pályára lépett, a félidő végére egy egészen jó kombinációt talált Chema Rodriguez és visszajött két gólra. (I. félidő: 20-18)

SZITA Zoltán; REMILI, Nedim
A veszprémi Nedim Remilit nehezen tartották a mieink, hat kísérletből szerzett hat gólt az első félidőben

 

Nehezen indult meg a gólgyártás a második játékrész elején, először Lékai Máté talált a kapuba negyedik percben, majd miután Andó Arián fogta Dika Mem lövését, Szita Zoltán egy szép átlövés góllal egyenlített. A vezetést is átvehette volna válogatottunk, de a ezt már nem engedték a franciák, és gyorsan közé raktak két gólt. Egészen szórakoztató volt a meccs, ami leginkább a sok gólnak és az azt előkészítő szép megoldásoknak volt köszönhető. A félidő felénél őrízte a szünetre maradt két gólos előnyét a francia csapat. (45. perc: 25-23)

ANDÓ Arián
Gyorsan játékba melegedett Andó Arián, a második játékrészben egészen szép védései voltak

 

Dicsérendő a magyar válogatott akarata, és bizony, amikor pontosan tudtak játszani, akkor a franciáknak is össze kellett kapniuk magukat. A végén is felváltva estek a gólok, a fordításra nem volt komolyabb esélye a mieinknek. Becsületes küzdelemben nyertek a franciák, akik első helyen jutottak tovább a csoportból, és a mai sikerükkel a németek helyét is biztosították. Válogatottunk készülhet a pénteki helyosztóra Szlovénia ellen, ahol a tét az ötödik hely. Ez a tét pedig nem kicsi, ugyanis nemzeti csapatunk mindenkori legjobb Eb helyezését érheti el, ha megveri a szlovénokat, ugyanis eddig egy hatodik hely a legjobb pozíció, amit még 1998-ban értek el. (Vége: 35-32)

 

KÉZILABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG), KÖZÉPDÖNTŐ, 4. FORDULÓ, I. CSOPORT (KÖLN)Franciaország–Magyarország 35-32 (20–18)

(részletes jegyzőkönyv hamarosan)

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.