Sport

Még küzdenie kell Nagy Péternek az olimpiai kvótáért

Még küzdenie kell Nagy Péternek az olimpiai kvótáért

Kibédi Péter
2023. december 15., péntek
Még küzdenie kell Nagy Péternek az olimpiai kvótáért

Nagy Péter összetettben a kilencedik helyen végzett a plusz 109 kilogrammos kategóriában Dohában, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Grand Prix-versenyén, amely az ötödik állomása volt a párizsi olimpiára kvalifikáló, hét viadalból álló sorozatnak.

 

 

 

Szeretett volna javítani idei legjobbján az ólomsúlyú Nagy Péter a csütörtökön befejeződő dohai Grand Prix-n, célja eléréséhez 381 kilónál kellett volna többet teljesítenie. A tizenegy emelőt felvonultató A-csoport (a francia Anthony Coullet végül nem indult) első gyakorlatát éppen ő mutatta be 160 kilós szakítással, majd a 167 és a 171 is engedelmeskedett neki, így a lökésre a kilencedik helyen „fordult”.

Kezdésnek 201 kilót kért a rúdra, határozottan meg is oldotta a feladatot, ám a következő tárcsaadag nem esett jól: bár könnyen felállt a 211-gyel, a kilökéssel meggyűlt a baja, mintha bele is nyomott volna a gyakorlatba, és egy kis „sasszézás” után stabilizálta a súlyt. A bírók 2:1 arányban sikeresnek ítélték a kísérletet, ám a zsűri visszanézte, és érvénytelenítette. Hogy több pihenőideje legyen, háromszoros olimpikonunk harmadikra nem bíbelődött a javítással, inkább 216-ra emeltetett.

Az előzmények után nem sok esély mutatkozott a megvalósításra, végül a küzdelem is elmaradt a súllyal. Nagy csak felhúzta a derekáig, majd el is engedte, és miután a B-csoportot megnyerő lengyel Arkadiusz Michalski 375-ig jutott, a kilencedik helyen végzett 372 kilós összetett teljesítménnyel. Vagyis nem került veszélybe idei legjobbja, a 381 kiló, és nem tudott elmozdulni a kvalifikációs rangsorban elfoglalt 25. helyről sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.