Sport

Hosszú Katinka negyedszer világbajnok 400 méter vegyesen - A vizes VB zárónapjának eredményei (FRISSÍTVE)

Hosszú Katinka negyedszer világbajnok 400 méter vegyesen - A vizes VB zárónapjának eredményei (FRISSÍTVE)

2017. július 30., vasárnap
Hosszú Katinka negyedszer világbajnok 400 méter vegyesen - A vizes VB zárónapjának eredményei (FRISSÍTVE)
Hosszú Katinka

Kiosztják az utolsó érmeket is a budapesti vizes világbajnokságon, az esti záróprogrammal ér véget a kéthetes világverseny.

20.50: Hosszú: remélem, sok gyerek volt a lelátókon, akiket inspirált a vb

Hosszú Katinka bízik benne, hogy a hazai világbajnokság hatására sok fiatal kezd majd sportolni a jövőben. A 28 éves, Budapesten hétszeres világbajnokká előlépett klasszis a vasárnapi zárónapot követő sajtótájékoztatóján elmondta, megpróbál minél több emléket elmenteni erről a vb-ről, hiszen olyan fantasztikus élményeket kapott a közönségtől, melyek szinte megismételhetetlenek. Hozzátette, természetesen sokat is tanult a világbajnokságon, összességében pedig rendkívül elégedett, ugyanis az időeredmények mellett fontos, hogy soha nem szerzett még négy érmet egy világbajnokságon. "Remélem, sok gyerek volt a lelátón, akiket inspirált ez a két hét, és egyszer majd azt mondják, nagy sportolók akarnak lenni, akik képviselik Magyarországot. Pici kis ország vagyunk, de a sport egy kitűnő lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat" - mondta Hosszú, aki szinte semmi pihenőt nem engedélyez magának, hiszen a héten már Moszkvában vesz részt a világkupa-versenyen. Hosszú kitért a világbajnokság fantasztikus hangulatára is, mint elmondta, rendkívül örül neki és büszke rá, hogy a Budapestre érkező úszó barátai kivétel nélkül elképedtek a kiváló rendezésen, illetve a város szépségén is. A háromszoros olimpiai bajnok két arany- (200 és 400 m vegyes), valamint egy ezüst- (200 m hát) és egy bronzéremmel (200 pillangó) zárta a világbajnokságot.

19.55: A magyar férfi 4x100-as vegyesváltó országos csúccsal hetedik

A Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összeállítású csapat 3:32.13 perces országos csúccsal a hetedik helyen végzett a 4x100 méteres vegyesváltóban, a Duna Arénában rendezett úszó-világbajnokság utolsó versenyszámában vasárnap. A magyar négyes a délelőtti előfutamokból a hatodik idővel került be az esti fináléba, melyben Bohus Richárd a hatodik helyen váltotta Gyurtát, aki nyolcaddikként hozta a stafétát, majd a 100 pillangón egyéniben ezüstérmes Milák Kristóf is a nyolcadik helyen váltott. Utolsó emberként - a Bohushoz hasonlóan - a 4x100-as gyorsváltóval vb-harmadik Kozma Dominik egészen elképesztő iramban tempózott, s a hetedik helyre hozta be a csapatot. A 200 gyorson hatodik Kozma 46.72 másodperc alatt úszta le a maga 100 méterét, aminél csak az orosz Vlagyimir Morozov volt gyorsabb a mezőnyben, mindössze három századdal.

Eredmények: férfi 4x100 m vegyesváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Matt Grevers, Kevin Cordes, Caeleb Remel Dressel, Nathan Adrian) 3:27.91 perc 2. Nagy-Britannia (Chris Walker-Hebborn, James Guy, Duncan Scott) 3:28.95 3. Oroszország (Jevgenyij Rilov, Kirill Prigoda, Alekszandr Popkov, Vlagyimir Morozov) 3:29.76 ...7. Magyarország (Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik) 3:32.13

19.28: Világcsúccsal nyert a 4x100 méteres amerikai női vegyesváltó

Világcsúccsal nyert az amerikai 4x100 méteres női vegyesváltó a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A Kathleen Baker, Lilly King, Kelsi Worrell, Simone Manuel összeállítású staféta 3:51.55 percre javította a szintén az amerikaiak által, még a 2012-es londoni olimpián Missy Franklin, Rebecca Soni, Dana Vollmer és Allison Schmitt által felállított 3:52.05-ös rekordot.

Eredmények: női 4x100 m vegyesváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Kathleen Baker, Lilly King, Kelsi Worrell, Simone Manuel) 3:51.55 perc - világcsúcs 2. Oroszország (Anasztaszija Feszikova, Julija Jefimova, Szvetlana Csimrova, Veronika Popova) 3:53.38 3. Ausztrália (Emily Seebohm, Taylor McKeown, Emma McKeon, Bronte Campbell) 3:54.29

18.30: Hosszú Katinka negyedszer világbajnok 400 méter vegyesen

Hosszú Katinka aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A háromszoros olimpiai bajnok, a szám ötkarikás címvédője és világcsúcstartója 4:29.33 perces világbajnoki rekorddal csapott célba. A bajai úszósztár - aki nagy világversenyeken (olimpia, vb, Eb) legutóbb a 2012-es londoni ötkarikás döntőben nem tudott nyerni - a legjobb idővel várhatta a finálét, a szurkolók elképesztő őrjöngése közepette lépett be a medencetérbe. A rajt után a magyar szupersztár elsőnek jött fel a víz alól, s pillangón nagyjából fél testhossz előnyt dolgozott ki. Háton a várakozásoknak megfelelően növelte előnyét, így az elődöntővel ellentétben a japán riválisának ezúttal esélye sem volt arra, hogy a közelébe férkőzzön. A mezőny egyik legjobb gyorsúszójaként esélyt sem hagyott a többieknek, s 4:29.33-as világbajnoki csúccsal, pályafutása harmadik legjobb eredményével ért célba. Első útja férjéhez, egyben edzőjéhez, Shane Tusuphoz vezetett, majd egy magyar zászlóba takarózva hagyta el a medenceteret. "Hihetetlen, nagyszerű érzés volt. Amikor beértem, akkor pár másodpercig nem nagyon voltam magamnál" - nyilatkozta Hosszú Katinka az M4 Sportnak. Hozzátette: az utolsó nap nagyon nehéz kétszer is jól úszni a 400 vegyest, de most neki sikerült. "Úgy úsztam, mint edzésen, amikor nem érdekel semmi, de most annyira jó érzés mindenkivel együtt örülni." - fogalmazott. Kiemelte, azért fog dolgozni, hogy nagyobb legyen a különbség közte és riválisai között. "Tudom, hogy jó úton járunk. Jövőre szerintem első nap lesz az Eb-n, akkor szeretnék gyorsabban úszni majd" - mondta Hosszú a 400 m vegyesről. Hosszú 2009-ben Rómában, 2013-ban Barcelona és 2015-ben Kazanyban is megnyerte ezt a számot, ő az első női úszó, aki 400 méter vegyesen négyszer is a dobogóra állhatott, már korábbi három sikere is egyedüli rekord. A 28 éves Hosszú így két arany- (200 és 400 m vegyes), valamint egy ezüst- (200 m hát) és egy bronzéremmel (200 pillangó) zárta a világbajnokságot. Hosszú 13. világbajnoki érmét szerezte, ezzel a magyar ranglistán behozta Cseh Lászlót.

Eredmények: női 400 m vegyes, világbajnok:

HOSSZÚ KATINKA 4:29.33 perc 2. Mireia Belmonte (Spanyolország) 4.32.17 3. Sydney Pickrem (Kanada) 4:32.88

17.51: Verrasztó Dávid ezüstérmes 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid ezüstérmet szerzett 400 méter vegyesen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. A 28 éves magyar versenyző 4:08.38 perces idővel csapott célba a 4:05.90 perces világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött. Verrasztó két évvel ezelőtt Kazanyban szintén ezüstérmes volt ebben a számban, a riói olimpián azonban csalódást keltően csak a 12. lett, azaz még a döntőbe sem jutott be. A szám kétszeres Európa-bajnoka június 24-én Rómában élete legjobbját (4:07.47) úszta, így jó előjelekkel várhatta a hazai rendezésű világbajnokságot. Az előfutamban úgy tűnt, jó formában is van, mivel könnyedén utasította maga mögé az olimpiai bajnok japán Hagino Koszukét, igaz, az időeredmény (4:11.89) nem engedett sokra következtetni. A harmadik helyen finalista Verrasztó a pillangó után ötödiknek fordult rá a hátra, itt szorosan felzárkózott az élen állókra. Mellen az amerikai Chase Kalisz egy testhosszal elment, majd a gyorsot már másodikként kezdte Verrasztó, aki tempónként bíztatott elképesztő hangorkánnal a közönség. Kalisz győzelméhez nem férhetett kétség, de Verrasztó sem hagyta kicsúszni a kezéből az ezüstöt, s 4:08.38 perccel ért célba. A vízből kimászva felállt a rajtkőre és megtapsolta a közönséget. "Kilencven százalékosan úsztam, de boldog vagyok, hiszen életem második legjobb idejét értem el egy vb-döntőben egy nagyon nehéz év után. Szerettem volna világbajnok lenni, de Kalisz jobb volt nálam" - nyilatkozta Verrasztó, aki taktikájáról szólva elmondta, a végén szerette volna lehajrázni Kaliszt, azonban 300 méternél már érezte, hogy ez sok lesz neki. "Innentől kezdve csak arra figyeltem, hogy meglegyen az ezüst" - mondta Verrasztó, aki viccesen megjegyezte, ennyi idősen, ha mondjuk hatodik lett volna, akkor elmegy egy kávézóba dolgozni, így, hogy nem csak a fiataloké a jövő, van még motivációja. Verrasztónak az eredményhirdetéskor a szám egykori magyar egyeduralkodója, a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás adta át az érmet, valamint Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke gratulált neki.

Eredmények: férfi 400 m vegyes, világbajnok:

Chase Kalisz (Egyesült Államok) 4:05.90 perc 2. VERRASZTÓ DÁVID 4:08.38 3. Szeto Daija (Japán) 4:09.14 A 28 éves magyar versenyző 4:08.38 perces idővel csapott célba a 4:05.90 perces világbajnoki csúccsal győztes amerikai Chase Kalisz mögött. Verrasztó két évvel ezelőtt Kazanyban is ezüstérmes volt.

17.45: King 50 m mellen is világcsúccsal nyert

Az amerikai Lilly King 29.40 másodperces világcsúccsal nyert 50 méter mellen a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság vasárnapi zárónapján. Az amerikai versenyző nyolc századot faragott az ezúttal negyedik litván Ruta Meilutyte 2013-as rekordjából. Kingnek ez a második világcsúcsa a Duna Arénában, korábban 100 méteres mellúszásban (1:04.13 p) is minden idők legjobbjával nyert.

Eredmények: női 50 m mell, világbajnok:

Lilly King (Egyesült Államok) 29.40 - világcsúcs 2. Julija Jefimova (Oroszország) 29.57 3. Katie Meili (Egyesült Államok) 29.99

13.28: Amerikai győzelem a férfiaknál óriás-toronyugrásban

Az amerikai Steve Lo Bue nyerte az óriás-toronyugrást a férfiaknál a magyarországi vizes világbajnokságon. A második helyen a cseh Michal Navratil, a harmadikon pedig az olasz Alessandro De Rose végzett. A budapesti Batthyány térnél kialakított versenyhelyszínen a legnagyobb favoritnak számító - 2013-ban vb-ezüstérmes, 2015-ben vb-aranyérmes - brit Gary Hunt az utolsó sorozatig az élen állt, akkor azonban rontott, és végül a dobogóról is lecsúszott. A szakág 2013-ban, Barcelonában szerepelt először a vb programjában, majd 2015-ben, Kazanyban is az egyik leglátványosabb verseny volt, így most harmadszor avattak győztest. Óriás-toronyugrásban a nők 20, a férfiak 27 méterről ugranak.

Eredmények (a vb eredményközlő oldaláról): óriás-toronyugrás, férfiak, világbajnok:

Steve Lo Bue (Egyesült Államok) 397,15 pont 2. Michal Navratil (Csehország) 390,90 3. Alessandro De Rose (Olaszország) 379,65

10.58: Hatodikként döntős a 4x100 méteres férfi vegyesváltó

A hatodik helyen jutott az esti döntőbe a Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összeállítású 4x100 méteres férfi vegyesváltó vasárnap a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság zárónapján. A magyar négyes 3:33.35-ös idővel - amely csak bő három tizeddel marad el az országos csúcstól - futamában a negyedik helyen zárt. Ez a döntő lesz este a világbajnokság utolsó versenye.

10.52: Verrasztó Dávid a harmadik idővel döntős, Gyurta Gergely 18. lett 400 méter vegyesen

Verrasztó Dávid a harmadik idővel jutott az esti döntőbe, Gyurta Gergely viszont csak a 18. lett 400 méter vegyesen vasárnap a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság zárónapján. Gyurta a harmadik, Verrasztó pedig a negyedik előfutamban kapott helyet: csak két embert előzött meg, legjobbjától több mint hét másodperccel elmaradva futamában így a nyolcadik lett. Ezt követően Verrasztó az 5-ös pályán a szám olimpiai bajnoka, a japán Hagino Koszuke mellett állt rajtkőre, s kiváló versenyzéssel, egy testhossz előnnyel, 4:11.89-es idővel diadalmaskodott. "Azt hittem, hogy a japán gyorsabban fog menni, de nem gond, hiszen ott vagyok a döntőben" - mondta Verrasztó, aki hozzátette, nem az volt a nehéz, hogy az eddig hat napban nem úszott, hanem az elmúlt egy év.

10.38: Országos csúccsal tizedik a 4x100 méteres női vegyesváltó

4.03.08 perces országos csúccsal a tizedik helyen zárt, így nem jutott az esti döntőbe a Burián Kata, Sztankovics Anna, Szilágyi Liliána, Molnár Flóra összeállítású 4x100 méteres női vegyesváltó vasárnap a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság zárónapján. A fiatal összetételű együttes több mint fél másodpercet faragott a Dara Eszter, Pecz Réka, Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn által 2009-ben Rómában úszott 4:03.63 perces időből. A váltó teljesítményéről mindent elmond, hogy a négy sportoló egymáson támaszkodva, teljesen kimerülve sétált ki a medencetérből, Molnár Flóra például fal fehéren, láthatóan komoly rosszulléttel küzdött. A váltó tagjai a futamot követően elmondták, mindent kiadtak magukból, s nagyon örülnek ennek az országos csúcsnak, ugyanis ez a csapat érzelmileg is nagyon sokat jelent nekik.

10.02: Hosszú a legjobb idővel döntős, Jakabos a 12. lett 400 méter vegyesen

A címvédő Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott az esti döntőbe, Jakabos Zsuzsanna pedig a 12. helyen végzett 400 méter vegyesen vasárnap a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság zárónapján. Az előfutamokban két magyar közül elsőként Jakabos lépett rajtkőre: a 28 éves úszó végül a hatodik helyen csapott célba 4:41.40-es idővel, amely elmaradt idei legjobbjától. Őt követte a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú, aki Róma, Barcelona és Kazany után sorozatban negyedik vb-sikerére készül ebben a számban: a hazai közönség előtt már minden éremfajtából egyet-egyet szerzett klasszis azonnal az élre állt, mellúszásban azonban a 6-os pályán úszó japán Simizu Szakiko megelőzte. Gyorson Hosszú ellépett, és érvényesítette a papírformát, egy testhosszal 4:33.90-el - ez csak két tizeddel rosszabb idei legjobb idejénél - ért célba. "Az volt a célom, hogy a mellettem lévőt megelőzzem, ez sikerült, ennek örülök, de így is sokan előttem végeztek. Nagyon kemény volt, de kiúsztam magam. Este szurkoljunk nagyon Katinkának!" - mondta rendkívül sportszerűen Jakabos. Hosszú szokásához híven csak az esti döntőt követően értékeli teljesítményét.

A zárónap programja

Úszás, délelőtti program 9.30-tól, zárójelben a magyar induló

Férfi 400 méter vegyes, előfutamok (Gyurta Gergely, Verrasztó Dávid) Női 400 méter vegyes, előfutamok (Jakabos Zsuzsanna, Hosszú Katinka) Férfi 4x100 méter vegyesváltó, előfutamok (Magyarország) Női 4x100 méter vegyesváltó, előfutamok (Magyarország)

Úszás, délutáni program, 17.30-tól

Férfi 50 méter hát, döntő Női 50 méter mell, döntő Férfi 400 méter vegyes, döntő Női 50 méter gyors, döntő Férfi 1500 méter gyors, döntő Női 400 méter vegyes, döntő Férfi 4x100 méter vegyesváltó, döntő Női 4x100 méter vegyesváltó, döntő

12.00

Férfi toronyugrás, döntő

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.