Sport

Labdarúgás: országot nem, csak klubot vált Forgács Dávid

Labdarúgás: országot nem, csak klubot vált Forgács Dávid

2015. augusztus 17., hétfő
Labdarúgás: országot nem, csak klubot vált Forgács Dávid
forgacs_david_pisa

Az olasz élvonalbeli Atalanta labdarúgója, Forgács Dávid a következő szezont kölcsönben a harmadosztályú AC Pisa-ban tölti. A szegedi futballista mögött sűrű napok vannak, hiszen miután hivatalosan is bemutatkozott új csapatában, pár nappal később már a magyar U21-es válogatottban játszott mérkőzést.

Július 24-én jelentette be a SZEOL SC, korábbi nevén Tisza Volán SC-nevelésű labdarúgó, Forgács Dávid klubja, az olasz Atalanta, hogy a szegedi játékos a következő szezont a Lega Pro, azaz az olasz harmadosztály B csoportjában szereplő

AC Pisánál tölti kölcsönben

. A Pisa bár tavaly három fordulón keresztül vezette is a bajnokságot, végül az ötödik helyen zárt az idény végén. A gárda eddig két tétmérkőzést játszott ebben a szezonban: az olasz kupa első fordulójában a Sestri Levantét 4-0-ra verte, majd a második körben már

Forgács Dáviddal

a kezdőben a másodosztályú Salernitana otthonában 1-0-ra kikapott, így búcsúzott a sorozattól. „Voltak más megkeresések is, de a Pisa egy nagy múltú klub, ahol komoly célokat tűztek ki. Úgy gondoltam, hogy mindenképpen olyan klubba kell mennem, ahol lehetőségem van arra, hogy folyamatos játéklehetőséget kapjak, ezáltal tudjak fejlődni, ezért döntöttem a Pisa mellett. Egy év kölcsönről van szó, a szerződésem továbbra is él az Atalantával” - mondta el a váltás hátteréről Forgács Dávid.

Röviden az AC Pisáról

A klub hét idényt töltött el a Serie A-ban, a korábbi rendszerben pedig 15 elsőosztályú idénnyel büszkélkedhet, legutóbb az 1990-91-es szezonban járt a legjobbak között, miután az előző idényben a második helyen végzett a Serie B-ben, ám a szezon végén a 16. helyen végzett, és kiesett. A Pisa kétszeres másodosztályú bajnok, 1985-ben és 1987-ben lett aranyérmes a Serie B-ben, illetve 2000-ben a harmadosztályú klubok kupáját, a Coppa Italia Serie C-t is elhódította. 1989-ben az Olasz Kupa elődöntőjéig jutott, ahol a Napoli állította meg a Pisát. A klubban olyan játékosok játszottak a múltban, mint az olasz válogatottal 1938-ban világbajnoki címet szerzett Sergio Bertoni, a dánokkal 1992-ben Eb-t nyerő Henrik Larsen, vagy napjainkban az Atletico Madrid edzője, Diego Simeone, aki 55 alkalommal játszott a Pisában pályafutása alatt.

A hátvéd első tétmérkőzését már le is játszotta új klubjában: bár a Seria A-s Empoli elleni 2-0-ra elvesztett barátságos meccsen már játszott Forgács Dávid, hivatalos találkozón a Salernitana elleni idegenbeli kupameccsen mutatkozhatott be, ahol 8900 néző előtt csak a hajrában lőtt góllal kapott ki a másodosztályú ellenfelétől a Pisa, a szegedi játékos kezdőként debütált és 80 percet töltött a pályán. „Úgy érzem, jó teljesítményt sikerült nyújtanom, sikerült megvalósítanom azokat, amiket kért tőlem az edző. Taktikai okokból cseréltek le, rögtön a kapott gólunk után hívtak le a pályáról, óriási élmény volt ennyi ember előtt játszani. Feljutási célokkal vágunk neki a következő szezonnak, de ez majd a szezon közben derül ki igazán, mert rendkívül fiatal csapat vagyunk.

(A Salernóban pályára lépett csapat átlagéletkora 22,5 év volt a transfermarkt alapján - a szerk.)

Remélem, hogy jók leszünk, és tényleg a feljutásért tudunk majd harcolni, de még van egy kis idő az átigazolási időszakból is, még nehéz megmondani ezt” - tekintett a következő szezonra Forgács Dávid. Az augusztus kilencedikei kupameccs után nem sok ideje volt a pihenésre Forgács Dávidnak, hiszen szerdán, augusztus tizenkettedikén már Telkiben a magyar U21-es válogatottal játszott

felkészülési mérkőzést az olasz U21-es csapattal

. Ahogy azt a

Pisa honlapja is kiemeli:

a szegedi labdarúgó főszereplője volt a szerda esti meccsnek, ahol kezdőként kapott lehetőséget

Robert Kilin

szövetségi edzőtől, és végig is játszotta a találkozót. A Pisa honlapja úgy fogalmazott, Forgács a legjobbak között volt a magyar játékosok közül. „Inkább az utazás volt fárasztó, hiszen Salernóban léptünk pályára a kupában, ami Nápoly alatt van, onnan egy hétórás buszút várt ránk egyből a meccs után. Hétfőn reggel, ahogy visszaértem Pisába, már mentem is a repülőtérre, ahonnan egyből Budapestre, majd Telkibe mentem, de úgy érzem, szerencsére ez nem látszott a játékomon és a teljesítményemen. Jól éreztem magam, sikerült ezt kipihennem, és 100%-os tudtam lenni szerdán. Kiegyenlített meccsen teljesen megálltuk a helyünket, és majdhogynem mi játszottunk veszélyesebben” - értékelte az olaszok elleni 0-0-t a már a Pisát erősítő játékos. A 2017-es U21-es Eb-selejtező sorozatára készülő magyar válogatott számára az olasz csapat elleni mérkőzés volt a főpróba, szeptember harmadikán már éles mérkőzésen lép pályára az együttes. A magyar csapatnak Izrael, Albánia, Lichtenstein, Görögország és Portugália ellenében kellene kiharcolnia az Eb-részvételt, az első meccsen idegenben Lichtenstein ellen vívja majd a gárda. „Remélem, hogy az utazó keretben ott leszek majd, de igazából 20-22 azonos értékű játékosa van most az szövetségi edzőnek, van miből és kiből válogatnia. Papíron kötelező győzelem az első meccsünk, de mégis nehéz lesz, mert idegenben kezdünk, illetve egy új csapat alakul, hiszen a '94, '95, egy-két '96-os születésű játékossal, koncentráltan kell játszanunk az első meccsünkön” - mondta el az első selejtező meccsel kapcsolatban Forgács Dávid. A Pisa játékosa egy rövid pihenő után vasárnap utazott vissza Olaszországba, hogy tovább készüljön a harmadosztályban szereplő együttesével.

Az olasz harmadosztályban folytatja pályafutását a Szegeden nevelkedett Forgács Dávid - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=559668

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.