Sport

Lehota 50: egy labdarúgó, akinél a kisangyal mindig elzavarta az ördögöt

Lehota 50: egy labdarúgó, akinél a kisangyal mindig elzavarta az ördögöt

2013. július 21., vasárnap
Lehota 50: egy labdarúgó, akinél a kisangyal mindig elzavarta az ördögöt
lehota_istvan01_gs

Egy időben az ország legdrágább játékosa volt, soha nem ment neki az átigazolás, nem sikerült külföldre sem szerződnie, de nem bánt meg semmit - Lehota István ötvenéves.

Lehota István

Kiskőrösön született 1963. július 15-én, de Akasztón nevelkedett. Az NB I-ben 211 alkalommal szerepelt, lőtt 33 gólt, van egy bronzérme és egy magyarkupa-győzelme az élvonalból. Szegedre 1998-ban érkezett a SZEAC csapatához, majd letelepedett a városban. Később Kiszomboron lett edző, most a SZEOL-ban edzi a 19 éveseket. Remek kondíciókkal bír, villámgyors, 48 évesen még játszott a megye élvonalában a zomboriaknál. A legendás labdarúgóval beszélgettünk születésnapján.

- Egy egész oldalas Lehota-képet osztott meg az egyik közösségi oldalon, amit egy korabeli sportújságból vágtak ki.

- Ez 1988-ban volt, mikor

Mezey György

a mexikói kudarc után két évvel szövetségi kapitányként visszatért a válogatotthoz, az új tehetségeknek rendezett egy edzőtábort és néhány mérkőzést az akkori Népstadionban. Ott készült ez a kép. Az egyik barátom osztotta meg ezt a Facebookon, én pedig azt írtam hozzá, hogy szeretném, ha mostani tanítványaimról pár év múlva ilyen képek készülnének.

- Akkor kezdjük a jelennél, utánpótlásedzőként dolgozik, a következő szezontól a SZEOL U19-es gárdáját fogja irányítani. De nem az ifjaknál kezdődött az edzősködés.

- Nem tervezett út volt ez, mondhatni, megtalált engem ez a munka. A legendás kiszombori csapatban játszottam, mikor volt egy olyan idénykezdetünk, hogy négy zakó jött egymás után, és

Kutasi László

bejelentette távozását. Mivel én voltam a rangidős a csapatban, én tartottam meg az edzést. Vasárnap pedig a bajnoki meccs napján az elnök,

Szirbik Imre

bejött az öltözőbe, és elmondta, hogy én állítom össze a csapatot.

- Akkor ezt az ugrást nevezhetjük mély víznek?

- Ahogy vesszük, 211 NB I-es meccsel a hátam mögött néhány taktikát már végighallgattam. Mindenesetre a mérkőzést megnyertük, hétfőn pedig az elnökünk bejelentette, hogy én viszem a szezont tovább mint játékos-edző. Ekkor a hetedik helyen álltunk, végül megnyertük a bajnokságot. Még egy évet lehúztam Kiszomboron, majd Balástyán dolgoztam fél évet, végül visszatértem Kiszomborra, addigra már nehéz helyzetben volt a klub. Szirbik Imre – akinek a település labdarúgása és én is csak köszönettel tartozom - szinte egyedül maradt a csapat mellett mint támogató. Volt olyan meccs, hogy úgy lettünk ki tizenegyen, hogy 48 éves fejjel játszanom kellett, de sikerült bennmaradnunk. Ezután jöttem a SZEOL-hoz utánpótlásedzőnek.

- Ha jól értem, akkor 48 évesen hagyta abba az aktív pályafutását?

- Igen, és nem megyeháromban, hanem a negyedik ligában, ahol azért már vannak jó kis pörgős meccsek.

Négy gól a Dunaújvárosnak, és a fekete Volga meghozta a szerződést…

- Minek köszönhető, hogy így bírták az ízületek? Ebben a korban a focisták már sántikálva jönnek le egy-egy bulimeccs után.

- Egyrészről alkat kérdése: mindig is egy szikár, de kitartó, robbanékony játékos voltam. Másrészről pedig a sok munka. Én is utáltam futni, ahogy sokan a mai labdarúgóknál, de mindig elöl voltam. Nálam a fejben dőlt ez el. Mindig a jó angyalka győzött a kisördög felett. Amikor jött a gonosz kis patás, és azt sugdosta a fülembe, hogy „lassíts, ne hajtsd szét magad!”, akkor az angyalka megrázta magát, és lehurrogta: „húzzál innen!”, én pedig inkább belegyorsítottam. Ahogy visszaemlékszem, mindig az első háromban voltam, ha futni kellett még 34 évesen is, mikor elhagytam az NB I-et.

- Akkor innen szánkázzunk vissza egy kicsit a távolabbi múltba. Mikor volt az első felnőttmeccse?

- Akasztón születtem és nevelkedtem, a helyi megyekettes klubban már korán kitűntem gyorsaságommal, és 16 évesen, 1979-ben játszottam le első felnőttmeccsemet. Ezután volt egy megyeválogató Kecskeméten, egyedül én voltam megyei csapatból. Jól ment a játék, és odajöttek hozzám, hogy nincs-e kedvem Kecskemétre jönni. Azt mondták, az utazást is fizetik a kiskőrösi iskolába, ahová ekkor jártam, ahogy a kollégiumot is. Nem sokat gondolkodtam, mentem NB II-es ifibe játszani. Az edző akkoriban

Rákosi Gyula

volt, a Fradi egykori csatára, és le szeretett volna szerződtetni, de az elnök azt mondta, hogy neki nevek kellenek, és leigazolta az ekkor 40 éves

Bene Ferencet

és a 34 éves

Nagy Lászlót

, így átkerültem az NB III-as KTE-be. Itt játszottam az első NB-s meccsemet. A profik közé Akasztóról kerültem, 19 évesen hazacsábítottak, mert felkerült a csapat a megye élvonalába. Játszottunk egy edzőmecset a Dunaújvárossal, mely az NB III-ba esett ki hasonló átszervezések után, mint ami most volt, és nyertünk ellenük 4-0-ra, mind a négyet én rúgtam, másnap megjelent egy fekete Volga a TSZ-nél, ahol dolgoztam, és megkaptam első profinak nevezhető ajánlatomat. Majdnem kétszer annyi fizetést ajánlottak, mint amit akkoriban kerestem. Délelőtt, délután edzeni kell. „Csak foci!?” – merengtem akkor, ez volt minden vágyam, most sem gondolkodtam sokat. A Dunaújvárossal visszakerültünk az NB II-be, pont a szegedi SZEOL-Délép SE ellen jutottunk fel osztályozóval.

- De igazán Mezőtúron lett a Lehota név meghatározó a honi fociban.

tisza_volan_csaladi_nap_030_gs

- Be kellett 21 évesen vonulnom katonának, és a mezőtúri katonacsapathoz kerültem, felkerültünk NB II-be úgy, hogy én fél év alatt, ha jól emlékszem, 14 gólt rúgtam. Na ekkor jelentkezett be értem a fél NB I-es mezőny. A Dunaújváros nem adott, így vissza kellett térnem, ekkor a félszezonban hatodik helyen állt a csapat, majd elsőként felkerültünk NB I-be.

- Most jutottunk el oda, hogy az ország legdrágább játékosa lett.

- Igen, ekkor kaptam több ajánlatot is. Végül két szék közül ha nem is földre, de a szőnyegre huppantam. Az MTK 10 milliót ajánlott értem, de én előbb aláírtam a Vasashoz egy előszerződést, ami 6,5 milliót adott volna a Dunaújvárosnak. A klubom ezután viszont csak az MTK által felajánlott összegért engedett volna el, ennyit a Vasas nem fizetett, így maradtam Dunaújvárosban. Csak viszonyításképpen: ekkoriban 3000 forintos fizetésekről lehet beszélnünk. Nem volt bennem sértődöttség, maradtam az NB II-es Dunaferrben, alázattál fociztam, rúgtam a gólokat, és újból felkerültünk. Végül aztán a Pécsnek sikerült megvennie, ha jól emlékszem 4-5 millió körül fizetett, és három játékost adott értem.

- Három év pécsi és kétévnyi veszprémi kirándulás után vissza Dunaújvárosba, majd jött az akasztói stadion és a Stadler.

- Igen, játszottam a stadionavatón is, nagy élmény volt akasztói gyerekként ezt az egész történetet átélni, ahogy a semmiből lesz egy modern stadion egy jó csapattal, amiben meghatározó szerepet kaphatok. Sajnos a vége nem ilyen szép ennek a történetnek.

- És 34 évesen került Szegedre, a Verebes irányította nagyreményű SZEAC-ba.

- Itt már lett munkahelyem, félprofi státusz, majd az amatőr világ. Letelepedtem itt, a magánéletemben is történt egy változás, elváltam, de nincs köztünk harag, jóban vagyunk a gyerekekkel is, én pedig megtaláltam az új páromat is,

Katit

, akivel nagyon harmonikusan élünk. És sajnos a SZEAC-nak is szomorú vége lett.

Kupagyőzelem, targoncázás minimálbérért és rengeteg barát

- Mire a legbüszkébb pályafutása során?

- Egyszerű akasztói parasztgyerekként az, hogy játszhattam több mint 200 meccset NB I-ben, önmagában nagy sikere az életemnek. Büszke vagyok arra is, hogy a svédek, az NDK és Jugoszlávia ellen felhúzhattam a címerest mezt. De ki szoktam emelni azt is, hogy a KEK-ben pécsi színekben kifuthattam az Old Traffordra a Manchester United ellen, és nem is vallottunk szégyent, 2-0-ra kaptunk ki. Később ők nyerték a kupát. A sok nemzetközi meccs és kirándulás, a sok feljutás is feledhetetlen élmény. Az NB III-ból kétszer kerültem magasabb osztályba, ahogy NB II-ből is, NB I-ben voltam bronzérmes, nyertem magyar kupát 1990-ben. Ez volt az első Magyar Köztársaság Kupa, előtte Magyar Népköztársaság Kupát rendeztek, viszont a sorban ez volt az 50. kupa, ahol ráadásul gólt rúgtam, és 2-0-ra vertük a Honvédot. Szép emlék a vietnami túra, ahol a katonaválogatottak tornáján a Szovjetunió ellen játszottuk a döntőt, és 50 ezer ember előtt nyertünk – még a salakpályán is ültek törökülésben nézők. A kiszombori évek is nagyon közel álltak a szívemhez, ahogy az imént már mondtam, nagyon sokat köszönhetek én is és a település is Szirbik Imrének. Ha ilyen emberek működtetnék a focit az országban mindenhol, nem lenne sok gondunk.

- És ha csalódást kell említeni?

- Akkor az a sok nem sikerült átigazolás. Engem szinte minden évben akartak vinni. A Vasas ötször keresett. Nekem egy jött össze, a pécsi igazolás. Ha Pestre tudtam volna kerülni abban az időben, egészen más pályafutást futhattam volna be, megnyílhatott volna előttem a külföld is. Ha kijutok Belgiumba, Svájcba, Ausztriába, ahogy több velem egyidős labdarúgó akkoriban, akkor most biztos nem targoncáznék minimálbérért.

- Viszont rengeteg barátja lett, nagyon sokan szeretik a megyei fociban is. Ha jól értesültem, a születésnapi buli is fergetegesen sikerült...

- Igen, a fiúk, a barátok nagyon sokat jelentenek nekem, bármikor számíthatok rájuk. Csak egy példát említek! Egyszer lerobbantunk az autópályán éjszaka, ott kellett hagynunk a kocsit, nem volt szállásunk, és

Szőke Péter

barátomat hívtam, hogy tud-e valamiben segíteni. Az első szava az volt, hogy „indulok, Pistám!” Éjjel egykor kocsiba ült, és feljött értünk úgy, hogy másnap tárgyalása volt reggel

(ügyvédként dolgozik a labdarúgó – a szerk.)

.

- Nemcsak ő, hanem több tucat barátja vett részt az egész napos bulin, ha jól tudom.

- A Tisza Volán klubházát béreltük ki, ahol van kosár-, kézlabda- és teniszpálya, asztalitenisz is. Reggelivel fogadtam őket, házi sajt, házi szalámi, zöldségek, friss kenyér, majd ment a sztorizgatás, és volt persze egy kis foci is. Délutánra meg főztem marhapörköltet, a hűtő meg dugig volt frissítőkkel és persze sörrel, borral is. Sajnos csak este nyolcig béreltem ki a helyet, így egy Csongrádi sugárúti játszótéren folytattuk a beszélgetést a maradék sörrel hajnal kettőig. Másnap nem győztem fogadni a telefonokat, üzeneteket, a gratulációkat. Be kell vallanom, kissé elérzékenyültem, jó érzés, ha az embernek ennyi barátja van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.