Sport

Légvédelmi rakéták az olimpia védelmében

Légvédelmi rakéták az olimpia védelmében

2012. április 29., vasárnap
Légvédelmi rakéták az olimpia védelmében

London egyik sűrűn lakott negyedébe is telepítene légvédelmi rakétákat a nyári londoni olimpiai játékok biztosítása érdekében a brit védelmi minisztérium.

A BBC vasárnapi beszámolója szerint a kelet-londoni Tower Hamlets városrész egyik lakóparkja írásos értesítést kapott a minisztériumtól arról, hogy a telep toronyépülete, az egykor víztoronyként szolgált, mára lakóházzá átalakított Lexington Building Water Tower lenne a legalkalmasabb egy légvédelmi rendszer telepítésére, mivel az épületről "kitűnő rálátás" nyílik a brit főváros keleti negyedében felépített olimpiai parkra. Az értesítés hangsúlyozza, hogy végleges döntés még nem született, ám ha a szaktárca a telepítés mellett dönt, akkor a légvédelmi egység a nyár folyamán valószínűleg két hónapig a lakóparkban állomásozna. A védelmi minisztérium biztosította a 700 lakót arról, hogy a rakétákat "csak végszükség esetén" vetnék be, és a telepítés nem rontaná, sőt inkább javítaná a környék biztonságát, mivel a rakétaüteget magasan kiképzett, tapasztalt katonák kezelnék, akik "a hét minden napján, a nap 24 órájában" folyamatos őrszolgálatot látnának el. A lakóparkba a High Velocity Missile (HVM) nevű, földi indítású légvédelmi rakétarendszer egy ütegét telepítenék. Ez a rendszer a brit hadsereg osztályozása szerint "alacsonyan szálló, nagyon nagy teljesítményű repülőgépek" ellen vethető be. A rakéták a hangsebesség háromszorosát meghaladó sebességgel közelítik meg a kijelölt célt.

Philip Hammond

brit védelmi miniszter már karácsony előtt hivatalosan bejelentette, hogy a tervek szerint hadosztálynyi katona - köztük a királyi légierő és a haditengerészet több egysége - ügyel majd a nyári londoni olimpiai játékok biztonságára. Hammond a parlamentnek december közepén küldött részletes tájékoztatójában közölte, hogy a védelmi minisztérium összesen 13 500 katonával erősíti meg a londoni olimpiai rendezvények biztonsági őrizetét. Ez nagyobb létszámú egység, mint az Afganisztánban harcoló brit kontingens, amely jelenleg kilencezer tagú. Hammond közölte: a biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz majd a Temzén. Az Ocean fedélzetéről Puma vagy Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását. Emellett a királyi légierő Londonban működő támaszpontjára Typhoon típusú harci repülőgépeket vezényelnek a játékok idejére. A védelmi miniszter - akkor még részletek nélkül - közölte azt is, hogy a londoni légtér biztosítását föld-levegő rakétákkal is megerősítik. A londoni olimpia biztonsági ellenőrzésében még egy hadihajó részt vesz, a Bulwark, amely a dél-angliai Weymouth-öbölben állomásozik majd, és vezénylő-ellenőrző, valamint logisztikai támogató feladatokat lát el. A brit védelmi tárca felhívta a látogatók figyelmét arra is, hogy a stadionokba tartó közönségnek "repülőtéri stílusú" biztonsági ellenőrzésekre kell felkészülnie.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.