Sport

Elfogadták az Európai Unió sportmunkatervét

Elfogadták az Európai Unió sportmunkatervét

2011. május 21., szombat
Elfogadták az Európai Unió sportmunkatervét

Az Európai Unió Oktatási, Ifjúsági, Kulturális és Sport Tanácsának (OIKST) brüsszeli ülésén az uniós tagállamok sportminiszterei megvitatták a magyar elnökség által előkészített sportszakmai dokumentumokat, s elfogadták az EU sport munkatervét.

A magyar európai uniós elnökség legfontosabb sport témájú hivatalos eseménye a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára,

Czene Attila

elnökletével zajlott. A sportért felelős államtitkárság szombati tájékoztatása szerint a munkatervet a magyar elnökség az Európai Bizottság, illetve az uniós tagállamok egyetértése mellett dolgozta ki, elfogadása a soros elnökség legjelentősebb sikere a sportügyek területén. Az elkövetkező három évben, sportszakmai tekintetben, a munkaterv prioritásai és cselekvési területei mentén zajlik majd az uniós szintű munka. A közlemény szerint a munkaterv sikeréhez jelentősen hozzájárult az idén februárban Budapesten megrendezett Sport Fórum, illetve a sportért felelős uniós miniszterek gödöllői informális ülése. A találkozókon megfogalmazott alapelveket most a tagállamok sportminiszterei formális keretek között is megerősítették. A Lisszaboni Szerződés elfogadásával a sport olyan szakmai területté vált, amelyen az Európai Unió megfelelő indokoltság esetén, a közös uniós érdeket szem előtt tartva önállóan is felléphet. A sporttal kapcsolatos általános intézkedések ugyanakkor továbbra is nemzeti hatáskörben maradnak. Azokat a területeket, amelyeken kimutathatóan létezik uniós többletérték, az Európai Bizottság január 18-án elfogadott közleménye gyűjtötte össze. A magyar elnökség által kidolgozott munkaterv a közleményen alapulva a tagállami prioritásokat előtérbe helyezve fekteti le az uniós fellépések irányvonalait. A tanácsülés másik meghatározó témája a sportfogadások problematikája volt. A témában elhangzott miniszteri felszólalások egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a sportmozgalom jövője és a sport fenntartható finanszírozása szempontjából nem nélkülözhetik a kiemelt figyelmet a sportfogadások körül zajló sajnálatos események. Az online fogadások sporthoz kötődő aspektusai a sportmozgalommal szoros együttműködést igényelnek, a kérdést a soron következő lengyel elnökség is napirenden tartja majd. A tanácsülés zárásaként Czene Attila tájékoztatást adott az uniós sportminisztereknek a magyar elnökség alatt megszervezett informális sportminiszteri értekezlet, a nemzetközi sportszervezetekkel folytatott strukturált párbeszéd, illetve a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Alapító Tanácsa ülésének fejleményeiről. A magyar EU-elnökségi félévet lezáró informális sportigazgatói ülést június 27-28-án rendezik Gödöllőn.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.