Sport

Skaliczki László egyelőre marad Kecskeméten

Skaliczki László egyelőre marad Kecskeméten

2009. augusztus 8., szombat
Skaliczki László egyelőre marad Kecskeméten
Egyelőre nem tér vissza a férfi kézilabda-válogatott élére Skaliczki László. Abban biztos, hogy hamarosan kijelölik az új kapitányt. A mesteredző úgy véli, ha a szegedi Nagy László, a válogatott Barcelonában játszó kapitánya felveszi a spanyol állampolgárságot, azt mindenkinek tiszteletben kell tartani. Rengeteg barát, kézilabdahívő köszöntette az újszegedi sportcsarnokba belépő Skaliczki Lászlót, aki a Kecskemét NB I-es férfi kézilabdacsapatával érkezett pénteken edzőmeccsre. Most ugyan a szurkolók nem feszítették ki az ”Isten vagy, Skaliczki László” feliratú transzparenst, de nagy szeretettel fogadták a Pick Szegeddel 1996-ban bajnokságot nyert mesteredzőt.

Skala bizonyítványa

Skaliczki László 2001-ben az Európai Kézilabda-szövetség mesteredzői képesítését szerezte meg. De már előtte is számos nagy eredményt ért el. Fiatalon, 1981-ben az általa irányított Újkígyósi Általános Iskola kézilabdacsapata az úttörő olimpián első helyen végzett. 1996-ban a Pick Szeged, 2000-ben a Dunaferr NB I-es kézilabdacsapatával lett bajnok. 1999-ben az NB I/B-s tiszavasvárival lett első. Az ezredfordulón a Közép-Európa-kupa-második, a szuperkupa harmadik helyét szerezte meg a Dunaferr-rel. 2001-ben magyar kupát nyert szintén a Dunaferr-rel. Szövetségi kapitányként 2003-ban a portugáliai vb-n 6., 2004-ben az athéni olimpián 4.
„Mindig jó érzés belépni az újszegedi sportcsarnokba, és megható, ahogyan a szurkolók fogadnak. Szép éveket töltöttem Szegeden, de a legendákból nem lehet megélni. Előre kell nézni, és a múltból erőt kell meríteni” – mondta a kecskeméti Budapest Bank KC vezetőedzője, aki egyelőre keresi azokat a játékosokat, akik alkalmasak elképzelése megvalósítására. Csak olyan játékosokra számít, akik teljes lendülettel játszanak, mert ahogy mondta „az alibikézilabda ideje lejárt”. Kitért csapata elemzésekor arra is, hogy a két rutinos, egykori pickes játékosnak, Berta Robinak és Bajusz Sanyinak nem a zongoracipelést kellene felvállalni. Nekik más szerepkört szán Skaliczki László. A ráhangoló néhány perces beszélgetés után természetesen szóba került a szövetségi kapitány megüresedett posztja is. Köztudott, hosszú ideig vezette a nemzeti válogatottat Skaliczki László, akivel a csapat többek között olimpiai negyedik helyezett lett. A népszerű „Skalát” Hajdu János váltotta, akivel kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra a válogatott, de Hajdu nem vállalta tovább a kapitányságot. Árván maradt a poszt, a szövetség keresi az utódot. „Engem nem keresett senki, de nagyon sok olyan kiváló ember van, aki új motivációt, játékfelfogást adhat a válogatottnak. Megmondom őszintén, egyelőre nem gondoltam arra, hogy visszatérjek a válogatott élére. De nem is nekem kell erre gondolnom, ha megkeresnek, az más helyzetet jelent” – fejtegette a kérdést Skaliczki László. Természetesen nem kerülhettük el Nagy László esetét sem, már csak azért sem, mert abban a sportcsarnokban beszélgettünk, ahol a kiváló kézilabdás, a magyar válogatott kapitánya nevelkedett. A Barcelona játékosa több helyen is azt nyilatkozta, nem zárja ki, hogy kettős állampolgár legyen. Ha Nagy felveszi a spanyol állampolgárságot, annak egyenes következménye lehet, hogy Londonban, a 2012-es olimpián már spanyol színekben szerepel. „Laci vezéregyénisége lett a válogatottnak. Nagy érvágás lenne, ha elhagyná a csapatot. Nem tudom az okokat, nem lehet az ő fejével gondolkodni. Az biztos, hogy ezer szállal kötődik Barcelonához, tudom, jól érzi magát családjával Spanyolországban. Persze az embernek csak egy hazája van, de sok mindent mérlegre kell tennie, és ez alapján fog dönteni. Akármi is lesz a döntése, azt feltétlenül tiszteletben kell tartani” – mondta el véleményét Skaliczki László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.