Politika

Korlátozás nélkül folytatódhat a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) Brüsszelben

Korlátozás nélkül folytatódhat a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) Brüsszelben

2024. április 17., szerda
Korlátozás nélkül folytatódhat a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) Brüsszelben

Éjszaka a belga bíróság hatályon kívül helyezte a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) megtartását tiltó polgármesteri határozatot, a rendezvény korlátozás nélkül folytatódhat Brüsszelben - közölte Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója az MTI-vel szerdán.

A főigazgató emlékeztetett, a konferenciának otthont adó brüsszeli kerület, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere, Emir Kir kedden délben végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására.

Felidézte, előző nap a kerületi polgármester "a közbiztonság garantálása érdekében" adott ki végzést a rendezvény betiltásáról. A polgármester az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben "nem látják szívesen a szélsőjobboldalt".

Szalai Zoltán elmondta, a szervezők a bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését.

Emlékeztetett, a konferencia jelenlegi helyszíne a harmadik, ugyanis Brüsszel főváros, valamint Etterbeek polgármestere már korábban közbenjárt, hogy a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia ne valósulhasson meg.

Szalai Zoltán megemlítette: Alexander De Croo belga miniszterelnök a közösségi oldalán kedd este közzétett üzenetében elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

A bécsi központú jogvédő szervezet honlapján a bíróság döntését "a véleménynyilvánítás szabadsága győzelmének" nevezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.