Politika

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is készen áll a fellépésre a béke mellett

Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is készen áll a fellépésre a béke mellett

2024. március 4., hétfő
Szijjártó Péter: Magyarország továbbra is készen áll a fellépésre a béke mellett

Magyarország továbbra is kész a fellépésre a béke, a párbeszéd mellett, valamint a terrorizmus minden formája ellen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn New Yorkban.

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ közgyűlésének ülésén először is hangsúlyozta, hogy olyan közép-európai államot képvisel, amelyik több mint két éve viseli a szomszédos Ukrajnában pusztító háború következményeit, miközben az Európai Unió külső határait is védi az erősödő illegális migrációval szemben, amely ördögi kört alkot a terrorizmussal.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy ezen két súlyos és közvetlen biztonsági kihívás miatt Magyarország elkötelezett a béke, a diplomácia, a folyamatos globális párbeszéd mellett, illetve a terrorizmus minden formája ellen.

Kiemelte, hogy hazánkat aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet, és minél tovább tart a konfliktus, annál nagyobb a kockázat.

Kulcsfontosságúnak nevezte az eszkaláció elkerülését, aláhúzván, hogy amennyiben továbbterjed akár csak egy másik országra is a konfliktus, akkor az nem fog megállni annak határainál, hanem valószínűleg regionális háború alakul ki, ami már a globális biztonságra is közvetlen veszélyt jelentene, beláthatatlan következményekkel.

Felszólítjuk a globális és regionális politika minden szereplőjét, hogy felelősségteljes módon járjon el, és kerüljön minden olyan lépést vagy kijelentést, amely növelné az eszkaláció kockázatát.

Felszólított ezért minden állami szereplőt és nemzetközi szervezetet, hogy tegyenek meg mindent ezen cél elérése érdekében.  Gyáva viselkedésnek minősítette azt, hogy a terroristák ártatlan és védtelen civileket, közöttük nőket, gyerekeket használnak élő pajzsként, ami szerinte elfogadhatatlan. Végül kitért a túszokra is, és a szélsőségesek által elhurcolt emberek haladéktalan, előfeltételek nélküli szabadon bocsátását sürgette.

 Magyarország felelősségteljes országként készen áll kivenni részét abból, hogy megfelelő megoldást találjunk a biztonsági válságokra világszerte.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.