Politika

Potápi Árpád János: magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés

Potápi Árpád János: magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés

2024. március 20., szerda
Potápi Árpád János: magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés

A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán.

 

A nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával megépült új épület átadásán Potápi Árpád János elmondta: az, hogy ma sikerült átadni az új folklórközpontot, annak is bizonyítéka, hogy a magyar olyan nemzet, amely nemcsak tiszteli és óvja kulturális örökségét és hagyományait, hanem újra és újra meg is szerzi, megteremti, megújítja és át is adja azokat a következő nemzedékeknek. Hozzátette: az újonnan átadott épület több lehetőséget teremt majd a hagyományőrzőknek küldetésük beteljesítéséhez, a magyar kulturális örökség továbbörökítéséhez.

Kiemelte: különösen fontos, hogy hagyományaink ápolása mindennapos legyen, mivel hagyományainknak összekovácsoló ereje van, s azok identitásunk legmélyebb részét képezik. "A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés" - szögezte le Potápi Árpád János. Rámutatott: a magyar kormány ezért kiemelten fontosnak tartja a kulturális élet támogatását szerte a Kárpát-medencében, és mindenütt, ahol magyar közösségek élnek.

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében kitért a szombaton esedékes szlovákiai államfőválasztásra is, amelyen Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke személyében ismét indul magyar jelölt. Rávilágított: a következő napokban méginkább kiemelt lesz az összetartozás és az összefogás, hiszen mindenki segítségére, mozgósítására szükség lesz. Hozzátette: mindenki tudja, hogy egy 8 és fél százalékos nemzeti közösség nem tud köztársasági elnököt választani a többség akaratával szemben, de nem is ez a feladat, hanem az, hogy minden lehetséges helyzetben megmutassuk, hogy itt vagyunk, itthon vagyunk, államalkotó tényező vagyunk Szlovákiában.

Március 23-án megmutathatjuk, hogy mi nem turisták vagyunk ebben az országban, hanem államalkotó tényező

- szögezte le Potápi Árpád János.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.