Politika

Okkal lapít a szegedi baloldal Donáth Anna kijelentése után

Okkal lapít a szegedi baloldal Donáth Anna kijelentése után

A momentumos politikus beszólt a DK-nak, de ezt Szegeden nem vették észre. Látszólag.

Kibédi Péter
2023. november 13., hétfő
Okkal lapít a szegedi baloldal Donáth Anna kijelentése után

A momentumos politikus beszólt a DK-nak, de ezt Szegeden nem vették észre. Látszólag.

Gyurcsány Ferenc, Donáth Anna
Látaszatvita a felszínen

Egyáltalán nem meglepő a magyar baloldalon, hogy a választások közeledtével marakodni kezdenek, és oda-oda szólogatnak egymásnak. Az elmúlt hetekben a momentumos Donáth Anna két alkalommal is beszólt a Demokratikus Koalíciónak, és egyben Gyurcsány Ferencnek.

Bezuhant a Momentum támogatottsága

A szokatlanul éles hangnem mögött azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy jól megkoreografált kommunikációs trükk húzódik meg. A Momentum az utóbbi hónapokban komoly mélyrepülésbe kezdett. Hiába bontottak kordont és álltak be jóformán minden civil kezdeményezés élére, a párt szép lassan a parlamenti bejutási küszöb közelébe, öt százalékig zuhant.

„Ha egy párt elveszti a választóit, akkor elveszti a létezésének értelmét, függetlenül attól, hogy van-e parlamenti frakciója, vagy sem” 

– ezt éppen Donáth Anna nyilatkozta a Telexnek. A közvélemény-kutatások alapján ez a fenti mondat finoman szólva is ciki. Érzékelhették ezt a Momentumnál is és ezért kezdtek el üzengetni a többi pártnak.

Még a baloldalon is hiteltelennek tartják


A Hír TV Ungár Péter azt mondta, hogy ameddig a Momentum és az LMP közel azonos támogatottsággal bír, addig a lenéző kommunikációt nem engedheti meg magának a párt. Emellett rávilágított arra is, hogy a Momentum csak a felszínen kritikus Gyurcsányékkal. „Legutóbb tegnap voltam egy olyan tárgyaláson, nem szeretném elmondani melyiken, 

ahol mi még nem egyeztünk meg a Demokratikus Koalícióval, de a Momentum már megegyezett.

 Tehát a Momentum elindított egy kampányt egy párt ellen, amit a hazugság szövetségének nevez, majd mindenhol egyezik meg vele. Ez olyan szintű önellentmondás, amibe bele kellene remegnie a Földnek”-fejtette ki a politikus.

Szegeden lapít a baloldalon

Donáth Anna kijelentése Szegeden is vaskosabb válasz nélkül maradt. A leginkább országos politikával foglalkozó önkormányzati sajtó ingerküszöbét nem igazán érték el a momentumos EP képviselő kijelentései. De ugyanígy a szegedi baloldali pártok politikusai sem sorakoztak, hogy megszólaljanak az ügyben. Két hete küldünk kérdéseket, de válasz nem érkezett. Nem véletlen van ez sem.

A szegedi baloldalon ugyan látszatra Botka László a főnök, de politikailag már nem ő irányít. 

A polgármester idén tavasszal minden különösebb ellenállás nélkül lepaktált baloldal legerősebb pártjával, a DK-val és Gyurcsány Ferenccel. A békés és gyors megállapodás után a baloldal főnöke sebtiben be is jelentette: Botka Lászlót támogatják az önkormányzati választáson. Mindezt úgy, hogy Botka néhány éve, miniszterelnök-jelöltként éppen Gyurcsányt akarta a kitolni a baloldalról. 

De a szegedi polgármestert ismerhetjük, az elvek mulandó dolgok nála.

Háttéralku, összeborulás

Botka László hosszú évek óta abban érdekelt, hogy Szegeden ne a pártok, hanem az összefogás domináljon. Ezt úgy tudja elérni, hogy háttéralkut köt a pártokkal, pozíciókat osztogat azért, hogy ne legyen lázadás házon belül. 

A szegedi polgármester „működését” jól ismerő informátorunk szerint Binszky József alpolgármesteri kinevezése, vagy éppen Mihálik Edvin zöld tanácsnoki pozíciója is így „keletkezett” a semmiből.

Mindez pedig kényelmes mindkét félnek, így nincs ok arra, hogy a Donáth Anna generálta műbalhét kommentálják, igyekezve mutatni a békét és a barátságot. A végeredmény azonban itt sem más, mint országosan: 

a Momentumnak Szegeden is Gyurcsány Ferenchez kell igazodnia-ha nem is közvetlen, de közvetve mindenképpen.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.