Politika

Béke és biztonság - Novák Katalin Egyiptom elnökével találkozott

Béke és biztonság - Novák Katalin Egyiptom elnökével találkozott

Márton Andrea
2023. november 27., hétfő
Béke és biztonság - Novák Katalin Egyiptom elnökével találkozott

Az illegális migráció, a béke fontossága és gazdasági kérdések is szerepeltek Novák Katalin köztársasági elnök és Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnök megbeszélésének témái között hétfőn Kairóban.

Novák Katalin találkozója Abdel Fattáh al-Szíszí Egyiptom elnökével (Fotó: Novák Katalin Facebook oldala)

Schanda Tamás, a Sándor-palota főigazgatója, az elnök kabinetfőnöke a közmédiának a helyszínen elmondta:

A két elnök a találkozón áttekintette az elmúlt évek diplomáciai teljesítményét, milyen megállapodások születtek korábban és azok végrehajtása hol tart, valamint beszéltek a jövőt érintő és aktuális kérdésekről is.

A témák között szerepelt az illegális migráció kérdése, hiszen Egyiptom kulcsszereplő a térségben - hangsúlyozta a kabinetfőnök, kiemelve: az illegális migráció megállítása szempontjából is számítunk Egyiptomra, nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió.


A kabinetfőnök elmondta:

Négyszemközt több mint másfél órán keresztül tárgyaltak az elnökök, érintették azokat a háborús zónákat érintő kérdéseket is, amelyek a két ország szomszédságában zajlanak.

 A magyar és az egyiptomi elnök megállapította: mindkét országnak az az érdeke, hogy stabilitás jöjjön létre a saját régiójában, újra béke legyen - hangsúlyozta Schanda Tamás.


A két ország gazdasági együttműködésével kapcsolatban Schanda Tamás elmondta: 

Egyiptomban jelen vannak magyar vállalatok, többek között soha nem látott méretű vasútikocsi-beszerzés történt Egyiptomban.

Magyarország abban bízik, hogy ez a jövőben is folytatódhat és még több magyar közlekedési járművet tudunk Egyiptomba exportálni.

Egyiptom Magyarország stratégiai partnere, olyan szereplő a térségben, amelynek meghatározó szava van a térség válságzónáiban - mutatott rá Schanda Tamás, hozzátéve: természetes szövetségesei is vagyunk egymásnak, Egyiptomot és Magyarországot összeköti a stratégiai gondolkozás, az elmúlt évek közös munkái, eredményei.


Mindkét elnök és mindkét ország számára fontos a hagyományos értékek védelme, így a családok ügye is - mondta a kabinetfőnök, hozzátéve: a felsőoktatás témájában a Stipendium Hungaricum Programot is érintették az elnökök.
 

A találkozóról készített helyi beszámoló szerint Novák Katalin nagyra értékelte Egyiptom szerepét a közel-keleti stabilitás és béke megőrzésében. A két fél egyetértett abban, hogy el kell ítélni a civilek elleni támadásokat, az erőszakos kitelepítéseket, és meg kell akadályozni a konfliktus további terjedését.
Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a két elnök egyetértett abban is, hogy a válság megoldása érdekében határozott nemzetközi fellépésre van szükség.


A megbeszélésen a regionális helyzet, különösen a Gázai övezetben és Ciszjordániában zajló események is nagy figyelmet kaptak. El-Szíszí elnök hangsúlyozta, hogy létfontosságú a tartós tűzszünet elérése, valamint a humanitárius segítségnyújtás. Az elnök megjegyezte, hogy mindezt úgy kell megtenni, hogy közben biztosítani kell, hogy a konfliktus ne terjedjen ki Ciszjordániára.

El-Szíszí elnök megismételte, hogy a térség stabilitása és biztonsága szorosan összefügg a palesztin állam nemzetközi elismerésével, az 1967. június 4-i határok mentén, Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal

 - olvasható a www.presidency.eg(http://www.presidency.eg/) oldalon.


Novák Katalin hivatalos látogatásra érkezett az Egyiptomi Arab Köztársaságba, ahol megbeszélést folytatott Hanafy Gebaly házelnökkel is. Az államfőt kedden II. Tavadrosz kopt pápa fogadja, pénteken pedig felszólal az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.