Politika

Orbán Viktor: Magyarország elutasítja a blokkosodás politikáját

Orbán Viktor: Magyarország elutasítja a blokkosodás politikáját

2023. október 18., szerda
Orbán Viktor: Magyarország elutasítja a blokkosodás politikáját

A keleti világ megerősödött, a nyugati versenyelőny korszaka véget ért, és most az európai dilemma az, blokkosítsuk-e a világgazdaságot, vagy versenyezzünk, protekcionisták legyünk, vagy keressük az új korszak adta együttműködési, összekapcsolódási lehetőségeket - fejtette ki a kormányfő.

Európa az Oroszországhoz fűződő együttműködés szálait elvágta az ukrán háború miatt, és ezzel is egy hatalmas lépést tett a blokkosodás irányába.

Magyarország a konnektivitás hívei közé tartozik, és ezért elutasítja a blokkosodás politikáját.

Közép-Európa évtizedeken keresztül szenvedett a blokkosodástól, ami "nem volt jó, ésszerűtlen volt, embertelen volt".

Ennek ára az volt, hogy Magyarország a technológiai versenyben jócskán hátra maradt, elvesztette versenyképességét, és elszegényedett.

A miniszterelnök szerint a magyarok azt szeretnék, ha a blokkosodás helyett az összeköttetések, vagyis a konnektivitás időszaka következne, mert a konnektivitás esélyt adna Európa számára, hogy visszanyerje a versenyképességét.

A mi történelmünk azt bizonyítja, hogy az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet talajára visszatérő nemzetközi politika tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét - tette hozzá Orbán Viktor.

A cél, hogy Magyarország a keleti és nyugati gazdaság és technológia találkozási pontja legyen.

Büszke arra a kormányfő, hogy mára Magyarország lett a kínai vállalati beruházások első számú közép-európai célpontja. Magyarország készen áll a további együttműködésre Kínával és minden konnektivitást támogató országgal - zárta felszólalásátOrbán Viktor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.