Politika

Így nőhet a pedagógusok fizetése

Így nőhet a pedagógusok fizetése

2022. december 14., szerda
Így nőhet a pedagógusok fizetése

2025-re 777 forint lesz a tanárok fizetése - jelentette ki Rétvári Bence a Belügyminisztériumban a szülői szervezetek vezetőivel megtartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a kormány már korábban is kiemelten elkötelezett volt a pedagógusok béremelése mellett, sőt, már az első demonstráció előtt is törvénybe foglalta, mivel a költségvetési törvényt már tavasszal elfogadták, ami ,,több mint 80 milliárd forintos többletet tartalmaz a köznevelés, az iskolák céljára, döntő többsége pedig a pedagógusbér-emelésre van elkülönítve.”

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a hétfő esti európai uniós megállapodással megvalósulhat a magasabb léptékű béremelés: jövőre 21 százalékkal, azután 25, majd 29 százalékkal.

Így 2025-re 777 ezer forint lehet a pedagógusok átlagbére.

Rétvári arra is kitért, hogy több fórumon folynak az egyeztetések az oktatás kérdéseiben. A 2017-ben létrehozott Köznevelési Kerekasztal azóta is folyamatosan ülésezik, legutóbb december 7-én, ahogy a sztrájkbizottsággal is annak megalakulása óta több tucatnyi tárgyalást folytattak.

Hozzátette:Az egyeztetésekben új formákat is indítottak, nyáron és ősszel konzultáltak a pedagógusokkal a munkakörülményeiket illetően, eddig 33 ezren jeleztek vissza. December elseje óta pedig a Kreta rendszerén keresztül a szülők véleményét is kikérik egy kérdőív formájában - ezt holnapig, azaz december 15-ig lehet kitölteni.

Ebben olyan kérdésekre térnek ki, mint a diákok leterheltsége, a leckeírási idő, az intézmény által biztosított körülmények, a fakultációs és sportlehetőségek, valamint a pedagógus demonstrációkat is lehet értékelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.