Politika

Gyurcsány Ferenc: arra készülünk, hogy vezessük és vezetni is fogjuk ezt az országot

Gyurcsány Ferenc: arra készülünk, hogy vezessük és vezetni is fogjuk ezt az országot

2022. szeptember 28., szerda
Gyurcsány Ferenc: arra készülünk, hogy vezessük és vezetni is fogjuk ezt az országot

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke volt a vendége a Partizán online műsorának, ahol a legnagyobb ellenzéki párt képviselőjeként elárulta: nem az ellenzék szenvedett történelmi vereséget, hanem Márki-Zay Péter.

A politikus Gulyás Mártonnak úgy nyilatkozott, szerinte a DK-nak nem volt megkülönböztetett felelőssége a választási vereségben. Szerinte a Fideszt nem lehet jobboldali konzervatív politikával leváltani. Hozzáfűzte, nagyon messze vannak az ő gondolatai Magyarországról ahhoz képest, amit Márki-Zay Péter képviselt és csinált.

Gyurcsány szerint hódmezővásárhelyi sikere ás egyes ellenzéki képviselők tanácsára választották meg Márki-Zay-t miniszterelnök-jelöltnek a hatpárti ellenzékben, miközben ő ezt sosem érezte egészen jó döntésnek.

Hozzáteszi, nem bánja, hogy nem állt ki mellette a választási vereség estéjén. Az ugyanis ,,elsősorban az ő kudarca volt, nem a miénk".

Azt is elárulta, hogy a kampány elején megkérte őt, vonuljon háttérbe, amit fegyelmezett politikusként meg is tett, ahogy Dobrev Klára is, ezért sem lett volna ott a helyük mellette az eredményhirdetés napján.

Gyurcsány úgy véli, az előválasztás eredménye jelentette a legnagyobb vereséget a kormánypártokkal szemben. Ő ugyanis, mivel ismerte Márki-Zayt és az ő embereit, veszélyben érezte a kampányt. Szerinte rohamosan csökkent a támogatottságuk, mikor a hódmezővásárhelyi polgármestert nevezték ki miniszterelnök-jelöltnek, pedig az azt megelőző ősszel az ellenzéki szavazók száma meghaladta a Fideszét.

Az árnyékkormányról azt mondta, világos alternatívát akarnak kínálni vele, ,,kompetens, az ország irányítását bármikor átvenni képes emberekkel". Hozzátette, nem akar kormánytag lenni, ezért maradt ki az árnyékkormányból is.

Azt is elárulta, azért nem egyeztettek a többi ellenzéki párttal, mert nem akartak hónapokig tartó tárgyalásba kezdeni, növelni ezzel a választók bizonytalanságát.

A 61 éves politikus arra a kérdésre, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan legalább 2030-ig tervez-e politizálni, azt válaszolta, hogy legfeljebb 1-2 ciklust még végigcsinál, de többet már nem. Arról is beszélt, megszokta már a kritikákat, amiket kap: „Aki Gyurcsánnyal szemben akar politizálni, az csinálja jobban, gyűjtsön össze 1,5-2 millió szavazót. Arra készülünk, hogy vezessük és vezetni is fogjuk ezt az országot.” - mondta.

A budapesti ellenzéki vezetésről is beszélt. Szerinte Karácsony Gergelyéknek az a feladata, hogy az ,,önkény rezsimmel szemben" megszervezzék a ,,szabadság városát" a legmagasabb közjogi méltóságként. Ezt állítólag Budapest főpolgármesterének is elmondta, azonban nem nevezett meg senkit, akit a főváros vezetésére alkalmasabbnak gondolna. Úgy fogalmazott, hogy a 2024-es tavaszi önkormányzati választások előtt a jelöltek neve 2023 őszén kerülhet nyilvánosságra – ha a DK indít saját jelöltet, arról is tudni fog a közvélemény.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.